JOŠ SAMO DVA DANA ZA REGISTRACIJU BIRAČA

Ovim putem posebno pozivamo sve koji će se na dan glasovanja zateći izvan mjesta svog prebivališta (npr. studenti), ali i sve državljane RH koji žive u inozemstvu da se na vrijeme registriraju za predstojeće parlamentarne izbore kako bi mogli iskoristiti svoje biračko pravo.

Registracija može biti tzv. “prethodna” za birače koji imaju prebivalište u RH i “aktivna” registracija za birače koji nemaju prebivalište u RH.

Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju birači podnose najkasnije do srijede 28. listopada 2015. Registrirajte se na vrijeme!

Više o registraciji i mogućnosti glasovanja u inozemstvu saznajte ovdje.

Kako bismo olakšali postupak pristupanjima predstojećim izborima u prilogu dostavljamo i kratki vodič za glasovanje u inozemstvu. Nakon što ga pročitate, pozivamo Vas da ga podijelite sa prijateljima i obitelji, osobito onima koji žive izvan Hrvatske, sigurni smo da će Vam mnogi biti zahvalni na tome.

Također, pozivamo vas da budete naši promatrači u Hrvatskoj i u inozemstvu te vas molimo da se putem slijedeće poveznice, do 28. listopada 2015. prijavite za promatranje izbora i tako doprinesete  transparentnosti izbornog procesa: http://uimeobitelji.net/za-promatrace/

I ove godine ćemo educirati promatrače kako bi na izborni dan bili što bolje upućeni u različite faze izbornog postupka, znali svoja prava, ali i obveze te kako bi bili spremni što bolje postupiti u slučaju eventualnih nepravilnosti ili kršenja izbornih procesa.

Promatranje izbora nastavak je borbe za pravedniji izborni sustav koji bi uključivao preferencijalno glasovanje, zabranu predizbornih koalicija, smanjenje izbornog praga te mogućnost elektronskog i/ili dopisnog glasvanja za Hrvate koji nemaju prebivalište u RH.

Pridružite nam se!

 
Dominik Knezović

Voditelj nacionalne koordinacije promatrača U ime obitelji (foto: ilustracija)

01

02