Još jedan sindikat odbio Vladinu ponudu, čeka li nas štrajk?

Nakon što je Sindikat znanosti odbio ponudu Vlade Republike Hrvatske o povećanju osnovice za šest posto do kraja listopada ove godine, Dnevnik Nove TV doznaje kako je 65,15 posto članstva Sindikata Preporod također odbilo Vladinu ponudu.

Članovi Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) izjasnili su se većinom glasova da prihvaćaju Vladinu ponudu o rastu osnovice i drugih materijalnih prava u 2022. i 2023. godini, izvijestili su u subotu iz tog sindikata.

Sindikat je proveo anonimnu anketu među gotovo 3000 liječnika, svojih članova, koji su se većinom izjasnili da prihvaćaju Vladinu ponudu o povećanju osnovice plaće za šest posto od 1. listopada ove godine i za dva posto od 1. travnja 2023.

Dogovoreno je i povećanje iznosa božićnice i regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune.

“Ovu odluku mogao je samostalno donijeti Glavni odbor Hrvatskog liječničkog sindikata, ali smo smatrali maksimalno demokratičnim upitati za stav sve naše članove. Stoga smo kroz anonimnu anketu zatražili njihovo mišljenje i njihovu ćemo odluku poštovati”, istaknula je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica HLS-a.

Od ukupno 11 sindikata na koje se vladina ponuda odnosi dosad ju je prihvatilo pet sindikata dok je jedan odbio.

SDLSN: “Žurno povećajte plaće”

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) pozvao je u subotu Vladu da žurno reagira i poveća plaće državnim službenicima s najnižim koeficijentima, upozorivši da se taj njihov zahtjev ignorira već tri godine.

Unatoč ukazivanju na sramotno niske plaće, dostavljenu peticiju s više od 5000 potpisa službenika i namještenika u pravosuđu te podršci sudaca kao i održanim prosvjedima u lipnju ove godine, Vlada kupuje vrijeme i ne odgovara na zahtjev Sindikata za povećanjem koeficijenta za financijski najugroženije državne službenike i namještenike, ističe u priopćenju predsjednica Sindikata Iva Šušković.

Kaže kako su od ministra pravosuđa i uprave početkom listopada dobili informaciju da se Vlada slaže s prijedlogom o povećanju koeficijenata za 6685 najniže plaćenih službenika i namještenika u državnoj službi no prijedlog izmjene uredbe kojom se to regulira još je uvijek na čekanju.

U Sindikatu ocjenjuju kako se premijeru Andreju Plenkoviću “izgleda ne žuri zaposlenima u državnim tijelima omogućiti dostojanstvene plaće”.

“Može li se ovakvo postupanje Vlade prema radnicima ocijeniti čovječnim ili Vlada time samo pokazuje autoritet i maćehinski odnos prema svojim zaposlenima? Pozivamo premijera da pod hitno riješi ovo pitanje, jer sindikalne akcije su opet na vratima“, poručila je Šušković.

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: ilustracija)