Jedna rečenica bila je ključna da bivša pomoćnica “zakuca” Horvata: “Svi smo znali, dijelilo se po babama i stričevima…”

– Svi su bili upoznati da će se ova dodatna sredstva dodijeliti bez ikakvog kriterija, odnosno po babi i stričevima. Ja i ministar Darko Horvat u više navrata bili smo upozoreni od stručnih službi da je dodjela sredstava bez ikakvih kriterija protivna zakonu, a Darko Horvat je unatoč tome donio spornu odluku, piše Jutarnji list. 

Ovo je ključna rečenica Ane Mandac, bivše pomoćnice sada već bivšeg ministra Darka Horvata, kojom je ona u petak “zakucala” svog bivšeg šefa. Nakon toga krenula je akcija USKOK-a i policije zbog koje je Horvat završio u Remetincu, a uoči ročišta o određivanju istražnog zatvora, na njegov zahtjev, razriješio ga je premijer Andrej Plenković.

Ana Mandac, koja je kao pomoćnica ministra Horvata u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta bila zadužena za provedbu programa pod nazivom “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina za 2018. godinu”, bez okolišanja priznala je sve za što je USKOK tereti.

Njoj se na teret stavlja da je svom šefu Horvatu pomagala u počinjenju kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, a sve to, tvrdi USKOK, događalo se od studenog do kraja prosinca 2018. godine. Sve je počelo nakon što je 27. kolovoza ministar Horvat objavio javni poziv za navedeni program te za voditeljicu imenovao Anu Mandac. Osim Horvata, svoje favorite za dodjelu bespovratnih sredstava imali su, smatra USKOK, i bivši ministar Tomislav Tolušić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, pa na kraju i sama Mandac.

Kad su se navedeni obrti i tvrtke javili na javne pozive, i kad se ustanovilo da ne ispunjavaju uvjete za dobivanje sredstava, što su znali i Horvat i Mandac jer su ih na to upozoravale stručne službe, oni su to navodno rekli Tolušiću, Žuncu, Mišković i Miloševiću.

No, unatoč tome, sumnja USKOK, oni su i dalje “pritiskali” Horvata da im dodijeli bespovratna sredstva bez ikakvih kriterija i mimo programa. Horvat je, prema istrazi USKOK-a, našao rješenje tako da je 11. prosinca 2018. od Ministarstva financija, odnosno svog kolege Zdravka Marića, zatražio preraspodjelu sredstava iz proračuna. Pritom je, sumnja USKOK, neistinito naveo da su tražena sredstva potrebna i za program “Razvoja zadružnog poduzetništva”, a Marić mu je sredstva i odobrio. Kad je dobio taj novac iz rebalansa proračuna proizvoljno je, tvrdi USKOK, dodijelio 2.655.594,99 kuna.

Ana Mandac je, sumnja USKOK, izvršavajući Horvatove zahtjeve, ali i po zahtjevima Tolušića, Žunca, Mišković, Miloševića i još nekih zasad neutvrđenih osoba, unosila u tablice imena gospodarskih subjekata te je naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati gospodarskim subjektima. Zadnji potpis stavio je Horvat, kao i na naloge o isplatama, pa je to i iznos štete koja je pričinjena.

Jutarnji list , https://slobodnadalmacija.hr/, foto: Screenshot HRT)