Jedan portal ismijao prijedlog Zrinske garde Čakovec o izmjeni teksta hrvatske himne

Hrvatskom saboru, čakovečka udruga Zrinska garda koja promiče i čuva tradiciju slavne obitelji Zrinski, uputila je prijedlog o izmjeni teksta himne Republike Hrvatske.

Tako bi stih „Teci Dravo, Savo teci“, glasio „Muro, Dravo, Savo teci“. Dakle oni su samo predložili da se u himni spomene rijeka Mura kao vodena granica RH, što je Međimurcima potpuno logično i prihvatljivo pa se onda više ne bi govorilo da je Hrvatska samo do Drave.

I dok se neke regije žele „odvojiti“ od Hrvatske, pogotovo kada država ne pristane na daljnju mužnju kuna koje su zamračili i opljačkali lideri te regije, Međimurje joj želi silno pripadati iako je prosjek plaća najmanji u Hrvatskoj i u kojem od privatizacije početkom devedesetih nije bilo nikakvih velikih gospodarskih ili političkih afera.

Međimurci su i onako naučeni samo na rad, rad i teški rad no rezultati toga vide se po tome što smo najnaprednija i najuređenija županija, što nam tepaju da smo „Hrvatska Švicarska“ i „Cvjetnjak Hrvatske“, ali mi imamo malo koristi od toga.

Vratimo se sada spomenutom portalu koji je čak o tome proveo svoju „anketu“ u kojoj je prema njima sudjelovalo više od 2.000 njihovih čitatelja, a čak 80% je protiv promjene teksta himne. Objavili su i gomilu „komentara“ u kojima njihovi trolovi ismijavaju prijedlog Zrinske garde, a mi donosimo samo neke od njih.

„Glina, Mrežnica, Una, Korana, Dobra, Cetina.. Sve to treba staviti u riječi himne.“

„Mislim da je ovo trenutno najpotrebnija promjena u Hrvatskoj i nakon toga ljudi se više neće iseljavati, neće nedostajati radnika, benzin će pojeftiniti i svi ćemo živjeti sretno do kraja života.“

„Jel postoji još koja glupost koje se ovi posljednjih godina nisu sjetili? (dakle iz Međimurja dolaze same gluposti koje vrijeđaju većinske Hrvatine, opaska urednika)

„… a onda treba ubaciti i Čikolu majku mu staru…a neka se i Hrvatske vode očituju sa svojim prijedlozima.“

Sve ovo govori o odnosu koji imaju pojedini Hrvati, a i sama hrvatska država prema Međimurju. No moraju shvatiti da Međimurci nisu nikakvi tutleki kavim ih smatraju i da bi konačno mogli stvar uzeti u svoje žuljevite ruke i postaviti se onako kako oni misle da je potrebno i pravedno!

(R. Tomanić, foto: Miroslava Novak)