Jedan od autora povučenog udžbenika iz povijesti Međimurac! Zašto još nisu kažnjeni?

Izvršna direktorica udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić gostovala je u emisiji Press Klub Tihomira Dujmovića gdje je govorila o temi povlačenja udžbenika povijesti za 4. razred gimnazije – ”Zašto je povijest važna 4?”

U emisiji je osim iznošenja činjenica vezanih za povlačenje udžbenika otvoreno važno pitanje. Zašto još uvijek nitko nije odgovarao za to što je udžbenik napisan na način kako je napisan te potom recenziran i odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja? Lako je zaključiti kako udžbenik na kojem je radilo 9 povjesničara, sliči na komunističku interpretaciju hrvatske povijesti na štetu Hrvatske i Hrvata. Za cijeli niz laži i netočnih informacija koje su se plasirale mladim ljudima preko ovog udžbenika još uvijek nitko nije kažnjen. Samo je greška priznata, piše portal narod.hr

Kako je došlo do povlačenja udžbenika povijesti

Podsjetimo da je nakon objava portala Narod.hr, kao i žalbi koje su uputili Marijana Petir i povjesničari, povučen udžbenik povijesti za učenike 4. razreda gimnazije pod nazivom ”Zašto je povijest važna? 4”, autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice, izdavača Profil Klett d.o.o. Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon niza žalbi i pisanja portala Narod.hr zatražilo je stručno mišljenje od Agencije za odgoj i obrazovanje. Agencija je negativno ocijenila udžbenik te je Ministarstvo znanosti i obrazovanja 5. prosinca 2023. godine donijelo rješenje o brisanju Udžbenika iz Kataloga odobrenih udžbenika.

Posebno problematičan dio u udžbeniku bio je onaj koji prikazuje razdoblje stvaranja Republike Hrvatske, prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, i Domovinski rat. Doimalo se i kako autori nastanak hrvatske države uzročno vežu za odluke političkih aktera iz zadnjeg desetljeća postojanja Jugoslavije, konkretno predsjednika Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, Milke Planinc i Ante Markovića.

Sporan je i dio o bl. Alojziju Stepincu gdje je napisano kako nije rehabilitiran, što je apsolutna neistina. Osim navedenih, bilo je i drugih pogrešaka, a zanimljivo je i kako je kao jedan od izvora za udžbenik korišten priručnik koji je napisao koautor udžbenika Hajdarović.

No, greške nisu samo odgovornost autora nego i recenzenata. Oni su dužni pročistiti tekst od činjeničnih pogrešaka, kao i prilagoditi njegov cjelokupni smisao zadanoj pedagoškoj funkciji udžbenika.

Recenzije se provode na dvije razine – kod izdavača i kod Ministarstva.

Recenzenti ovog udžbenika za izdavača Profil Klett (Sergej Filipović, Vinko Tadić i Valerija Turk-Presečki) pripadaju istom svjetonazorskom spektru, onom jugoslavenskom, stoga recenzije u pravom smislu riječi nije ni bilo.

Narod.hr doznao ime jedne od recenzenata udžbenika, AZOO se poigrava s odgovorom

Prema informacijama dostupnim portalu Narod.hr viša savjetnica za povijest u Agenciji za odgoj i obrazovanje Loranda Miletić bila je recenzentica povučenog udžbenika za povijest 2021. I to u povjerenstvu Ministarstva znanosti i obrazovanja. No, prema Zakonu, kao zaposlenica AZOO-a to nije smjela biti.

>Komesarski nastup Jakovine na N1: Proglasili povlačenje lošeg udžbenika- zabranom!

Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) za Narod.hr je odgovorila kako viša savjetnica za povijest Loranda Miletić nije bila recenzentica povučenog udžbenika. S druge strane postavlja se pitanje je li onda bila članica stručnog povjerenstva Ministarstva znanosti i obrazovanja koje odobrava udžbenike? Jer to je zapravo jedno te isto, iako se koriste različiti izrazi. Potvrdio je to i ministar Radovan Fuchs. Iz  Agencije su se zaigrali i na taj način pokušali izbjeći precizan odgovor.

(izvor: https://narod.hr/, foto: ilustracija)