JEDAN KRIŽ ZA JEDAN ŽIVOT – BRANITELJI IZ MEĐIMURJA NA PROSVJEDU U ZAGREBU

Članovi HVIDR-e Čakovec i PTSP-a MŽ četvrti puta bili su prisutni na prosvjedu hrvatskih branitelja u Zagrebu. I u ovom slučaju članovi udruga odazvali su se pozivu HVIDR-e kako bi dali podršku prosvjedu najtežih stradalnika domovinskog rata koji traje više od 50 dana.

brani 8

Branitelji su u 12 sati iz Savske 66, u “hodnji upozorenja” pod nazivom “Jedan križ za jedan život” krenuli prema Trgu bana Jelačića, gdje su od 13 do 13.30 sati predviđene poruke organizatora i sudionika. U 13.30 sati hrvatski branitelji, ratni veterani, krenuli su prema Katedrali i snimili milenijsku fotografija “Jedan križ za jedan život”.

10.12.2014., Zagreb - Hrvatski branitelji koji 52. dan prosvjeduju u braniteljskom satoru ispred Ministarstva branitelja, odrzali su skup pod nazivom "Jedan kriz za jedan zivot". Branitelji su u koloni krenuli od Savske do Trga Bana Jelacica gdje je i odrzan skup.   Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

“Vidim nema nikog s Markovog trga, nije ih briga što svaki treći dana odlazi jedan hrvatski branitelj, odlazi zbog nesposobnih, zbog podobnih. Bijeli križ koji nosimo na majicama je znak upozorenja da institucije nešto moraju učiniti da spriječe suicide hrvatskih branitelja, a upitnik koji nosimo na leđima znači: Tko je sljedeći?”, pitao se Đuro Glogoški te se obratio braniteljima rekavši neka ne dižu ruku na sebe jer iza njih ostaju njihove obitelji:

10.12.2014., Zagreb - Hrvatski branitelji koji 52. dan prosvjeduju u braniteljskom satoru ispred Ministarstva branitelja, odrzali su skup pod nazivom "Jedan kriz za jedan zivot". Branitelji su u koloni krenuli od Savske do Trga Bana Jelacica gdje je i odrzan skup. Djuro Glogoski, Josip Klem.   Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

“Hrvatski narod i branitelji su uz vas. Mnogi se i danas pitaju zašto smo na ulici, izašli smo zbog odnosa institucija prema braniteljima, stvarali smo Hrvatsku i oslobodili je pa ćemo je mijenjati. Ne samo odnos prema nama, već i njih koji nemaju hrabrosti slijediti svoje ljude, već čuvaju svoje fotelje”, izjavio je Glogoški, a popratio ga je pljesak tisuća branitelja. Glogoški je vladajućima poručio da “nije velik korak od Trga bana Jelačića do Trga svetog Marka”, rekao je Glogoški, a okupljeni su odgovorili s “Idemo!” Naime, vlastima su branitelji dali rok da do 15. prosinca ispune njihove zahtjeve od kojih ne žele odustati. Jasno je da su spremni poći i do Trga sv. Marka:

“Mi ćemo doći, ali netko će tada morati otići”, nadovezao se na svoj govor Glogoški te se ispričao Zagrepčanima zbog djelomične obustave prometa u gradu te zamolio za razumijevanje jer i branitelji već 52 dana na ulici čekaju razumijevanje institucija države:

brani 5

“Učinite sve da što prije odemo kući i budemo sa svojim obiteljima”, zaključio je Glogoški nakon čega su okupljeno pošli prema Zagrebačkoj katedrali prema rasporedu. Okupljeni oko Glogoškog skandirali su “U boj, u boj!”

brani 7