Izvješće s predstavljanja kandidata na lokalnim izborima koalicije MOST – Hrvatski suverenisti – Hrast-pokret za uspješnu Hrvatsku

Stranke MOST, Hrvatski suverenisti i Hrast-pokret za uspješnu Hrvatsku danas su službeno potpisale koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na izbore u Međimurskoj županiji. U ime međimurskih županijskih organizacija sporazum su potpisali Gordana Vuković u ime MOSTA, Hrvoje Šlezak u ime Hrvatskih suverenista i Karlo Vuković u ime Hrasta.

Navedena koalicija najavila je zajednički izlazak na izbore za županijsku skupštinu Međimurske županije i gradsko vijeće Grada Čakovca. Ovom prilikom predstavili su prvih nekoliko kandidata na navedenim izbornim listama.

Novinarima se prvi obratio dr.sc. Hrvoje Šlezak, drugi na listi za županijsku skupštinu. Hrvoje Šlezak je doktor znanosti zaposlen na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu. Pozdravio je sve nazočne na konferenciji za medije i ukazao na nedovoljno prepoznatu važnost gradskog vijeća, odnosno županijske skupštine. „U javnosti se prečesto potpuno krivo gleda na gradonačelnika, odnosno župana kao na osobe koje donose ključne odluke za život građana Čakovca, odnosno Međimurske županije. Župan, odnosno gradonačelnik izvršne su funkcije lokalne vlasti koje samo predlažu određene odluke, a same odluke donosi županijska skupština, odnosno gradsko vijeće većinom glasova. Iz toga razloga naša koalicija sudjeluje u izbornoj utrci za članstvo u navedenim predstavničkim tijelima. Bez obzira tko osvoji većinu glasova za župana i gradonačelnika, ključan rezultat za bolje upravljanje Županijom i Gradom leži u raspodjeli mandata za gradsko vijeće i županijsku skupštinu“ istaknuo je Šlezak uz poziv biračima da na predstojećim izborima podrže upravo njihove kandidacijske liste.

Prof. Rajko Jagar drugi je na listi koalicije za gradsko vijeće Grada Čakovca i treći na listi za županijsku skupštinu. Kao kandidat s bogatim prethodnim iskustvom rada u gradskom vijeću i gradskom poglavarstvu ukazao je na neke aktualne probleme prisutne u Čakovcu koji dugi niz godina negativno utječu na kvalitetu života njegovih stanovnika. Kao primjer naveo je potpunu neosmišljenost gotovo ikakvih društvenih sadržaja u dijelu Čakovca južno od željezničke pruge. Sve što taj dio grada ima jest mali prostor u krugu nekadašnjeg Betexa. „Lutanja u regulaciji prometne strukture i zaostajanje za drugim gradovima također su jedan od značajnih problema Čakovca. Tijekom vremena mijenjali su se prometni smjerovi bez predhodnog promišljanja. Još u prvoj polovici devedesetih uvodili smo na naše prometnice raskružja (rotore) i drugi (Varaždinci) su učili od nas. Nakon toga smo to počeli rješavati sa semaforima ( i to bez mjerenja vremena). To se sada pokušava ispraviti“ rekao je Rajko Jagar. Nadodaje i problem nebrige aktualne vlasti o svojim građanima pogotovo invalidima. Kao plastičan primjer ističe situaciju da na mnogim mjestima ti građani ne mogu normalno prelaziti cestu jer nogostupi nisu prilagođeni. Svoje je izlaganje zaključio problemom neizgradnje odavno najavljivanje IV. Osnovne škole u Čakovcu ili nadogradnje III. OŠ za jednosmjensku nastavu kao i pitanjem što je s toliko dugo iščekivanom izgradnjom Centra za odgoj i obrazovanje.

Karlo Vuković, srednjoškolski profesor čakovečke gimnazije Josip Slavenski i Ekonomske i trgovačke škole prvi je na koalicijskoj listi za gradsko vijeće Grada Čakovca. U svojem kratkom obraćanju istaknuo je da mu je čast predvoditi koalicijsku listu za Gradsko vijeće grada Čakovca te nadodao: „Naša lista odražava naše zajedništvo – mladosti i iskustva. Svoje djelovanje u Gradskom vijeću i postavljanje prema konkretnim prijedlozima nećemo određivati prema tome tko ih je iznio, već prema njihovom sadržaju. One dobre prijedloge ćemo podržavati, loše ćemo argumentirano kritizirati. Želimo biti konstruktivni, želimo biti suradnički, želimo se dati na raspolaganje i biti na korist našoj zajednici. Važan je napredak gospodarstva, važni su projekti, važna su komunalna pitanja. Ali sve to treba biti u službi izgradnje uvjeta za dostojanstven život čovjeka. Siguran sam da ćete na našoj listi prepoznati ljude koji su spremni biti vaš glas u Gradskom vijeću“ kazao je Karlo Vuković. Na kraju svojeg obraćanja predstavio je i trećeg na listi za gradsko vijeće, pravnika Stjepana Damiša te četvrtu na županijskoj i petu na listi za gradsko vijeće ekonomisticu Vlatku Železnjak.

Kao posljednja govornica novinarima se obratila nositeljica koalicijske liste za županijsku skupštinu Gordana Vuković. Zaposlena je u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kao stručni suradnik kontrolor za mjere ruralnog razvoja i mjere tržišne potpore. Kao stručnjakinja u području poljoprivrede naglasila je viziju Međimurja kao prostora samodostatne poljoprivredne proizvodnje i prepoznatljivosti međimurskog proizvoda. S obzirom na sveobuhvatnost i raznolikost poljoprivredne proizvodnje, kao i na brojne još nedovoljno iskorištene potencijale u tom polju gospodarstva Međimurje kroz organiziranje kratkih lanaca opskrbe može postati ogledni primjer uspješne poljoprivredne politike potaknute na regionalnoj razini, istaknula je Vuković. Usko vezano uz poljoprivrednu proizvodnju,  kroz međimursku izuzetno kvalitetnu eno i gastro ponudu uz sve blagodati prirodnih ljepota, Međimurje ima veliki potencijal da postane uzdanica hrvatskog kontinentalnog turizma. Ostvarenju tog potencijala svoj doprinos kroz određene razvojne mjere treba doprinijeti i lokalna, odnosno županijska vlast, zaključila je Vuković.

Predstavljanje koalicijskih listi za gradsko vijeće i županijsku skupštinu završila je s još jednim pozivom biračima da na njihovim listama prepoznaju ljude kojima mogu vjerovati i da upravo njima daju svoj glas na skorašnjim izborima u svibnju.

Gordana Vuković, Most

sc. Hrvoje Šlezak, Hrvatski suverenisti

Karlo Vuković, Hrast