IZOPAČENO – U Povjerenstvu sjedili vlasnici ili urednici neprofitnih medija koji su praktično sami sebi davali novac

Obuljen Koržinek: ‘Hrvatska kultura nije ni lijeva ni desna’

Još 2016. godine ministrica Obuljen Koržinek odgovorila je na prozivke da se previše sviđa ljevičarima.

“Moja opredjeljenja i politička i svjetonazorska uvijek su bila bliska demokršćanskoj opciji, ali za ministra ili ministricu kulture je važno da se shvati da govorimo o hrvatskoj kulturi, a ona nije ni lijeva ni desna – ona je hrvatska”, kazala je.

“Da bi bila takva, ona mora reflektirati svu pluralnost našeg društva – različita razmišljanja, različite svjetonazore,” naglasila je tada ministrica.

Iste godine kada se Obuljen Koržinek sama smjestila u demokršćanske okvire, oglasio se novinar i publicist Ante Gugo.

On je kazao je da je postojao sustav u kojem je tzv. neprofitnim medijima Povjerenstvo za sufinanciranje neprofitnih medija pri Ministarstvu kulture doniralo velike iznose.

Svrha toga, pojasnio je, bila je da se jača pluralizam medija, sloboda javne riječi i da se jačaju ljudska prava.

„Već u samom startu došlo je do izopačenosti cijelog projekta jer su u Povjerenstvu sjedili vlasnici ili urednici neprofitnih medija koji su praktično sami sebi davali novac”, upozoravao je Gugo.

“Koliko su oni ispunjavali zadaću zbog koje su dobivali novac, najbolje svjedoče brojne sudske presude protiv njih ili javno objavljene isprike da bi se preduhitrile osuđujuće presude“, rekao je tada Gugo.

Dodao je da se slobodno može reći da su „baš ti i takvi mediji postali pravi rasadnici neprofesionalnog odnosa prema novinarstvu, središta medijskog nasilja i rasadnici neodgovornog odnosa prema javno izgovorenoj riječi”.

(izvor: narod.hr, foto: Screenshot)