Izlaganje u Hrvatskom saboru prim.dr.sc. Andreje Marić (SDP) o poremećaju hranjenja

Pozivam vas da mi se ovom objavom pridružite u senzibilizaciji javnosti na još uvijek nedovoljno prepoznati problem poremećaja hranjenja. Od anoreksije nervoze, bulimije i drugih poremećaja u prehrani obolijevaju djeca, adolescenti i odrasli, proces liječenja je dugotrajan i težak, bolest pogađa ne samo oboljele, već i njihove obitelji. U Hrvatskoj ne postoje Nacionalne strategije, akcije i planovi vezani uz poremećaje prehrane, a udrugama koje pomažu oboljelima i obiteljima pomoć države je nejednaka. Gotovo 20 godina djeluje Udruga „Nada“ Zagreb, čiji su mi se predstavnici nedavno obratili za pomoć. Stoga sam o ovoj problematici govorila prije 3 dana u Saboru (snimka u prilogu). Udruga je zadnjih godina bez financijskih sredstava i prostora za rad, koji su im nužni za još snažniju destigmatizaciju oboljelih, senzibilizaciju javnosti, preventivno djelovanje, edukacije, predavanja i rad stručnjaka s oboljelima; od samog početka djeluju na principima volontiranja i humanosti, a svoje vrijeme i znanje oboljelima daju besplatno. Potrebna im je pomoć: države, tj. resornog ministarstva, Grada Zagreba, donatora, svih nas, kako bi i oni mogli dobiti prostor za rad i financijska sredstva. Uključite se! Posjetite njihovu Fb stranicu:  https://www.facebook.com/udruga.nada.zagreb

Osim toga, postojeća organizacija pomoći u Republici Hrvatskoj nije dovoljna, unatoč radu više stručnjaka u nekoliko zdravstvenih ustanova. Potreban je referalni centar i specijalizirana Ustanova za liječenje oboljelih od poremećaja hranjenja, kako oboljeli ne bi lutali od klinike do klinike, te kako bi im se pružilo strukturirano, besplatno i dugotrajno liječenje.

U iščekivanju prijeko potrebnih reformi zdravstva, koje ne smiju u drugi plan staviti naše bolesnike, pozivam Ministarstvo zdravstva da riješi navedene probleme i nedostatke.

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Zastupnica u Hrvatskom saboru (SDP)

VIDEO: