Izlaganje SDP-ove zastupnice u Saboru Andreje Marić o „Izvješću o provedbi Covid-19 mjera“

Jučerašnja rasprava u Saboru o „Izvješću o provedbi Covid-19 mjera“ trajala je od jutra do kasno navečer. U nizu izlaganja (u ime Kluba SDP-a, replikama, pojedinačnom raspravom, odgovorima na replike drugih zastupnika) vrlo detaljno i objektivno govorila sam o onome što je dobro učinjeno i onome što ne valja i što bi trebalo ispraviti.

Cijepljenje je i dalje najbolji alat za zaustavljanje pandemije. Premalo nas je procijepljeno, a kampanja cijepljenja je i dalje manjkava. Nitko ne očekuje da se baš svi cijepe, nisam ni za prisilu, no edukacijom, savjetovanjima, odgovorima na pitanja onih građana koji imaju dileme, bojazni, nejasnoće oko cijepljenja, povećat će se i broj cijepljenih. COVID-19 je opasan, zdravstveni kapaciteti su opterećeni velikim brojem oboljelih, a mnogi naši sugrađani su i umrli. No, druge bolesti nisu nestale. Zbog situacije u zdravstvenom sustavu manji broj pacijenata odlazi na preventivne preglede, screening programi su znatno smanjeni, odgađaju se kontrolni pregledi i dodatne pretrage. Pandemija i dostupnost skrbi našim bolesnicima još će više pogoršati stope preživljavanja- zbog prekasnog otkrivanja raka do problema s liječenjem i drugih bolesti.

Da, aktualni problem jest dominacija COVID-19, preraspodjela djelatnika s redovnih radilišta na COVID odjele, nedovoljno djelatnika, izmorenost, problem prekovremenih sati itd. No kakav je odgovor i rješenje Ministarstva za to? Nismo ih još vidjeli. Što čine da se nadoknade odgođeni pregledi i pretrage? U više navrata mi iz oporbe iznijeli smo brojne prijedloge i rješenja. Vladajući su opet na potezu.

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Zastupnica u Hrvatskom saboru (SDP)