Izaslanstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti vijeća Europe u Međimurskoj županiji

Izaslanstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, na čelu s izvjestiteljicom za lokalnu demokraciju, zastupnicom u Komori lokalnih vlasti Vijeća Europe Gobnait Ni Mhuimneacain i izvjestiteljicom za regionalnu demokraciju i zastupnicom u Komori regionalnih vlasti Vijeća Europe Cecilijom Dalman Eek, tajnicom Kongresa Svitlanom Pereverten i članom nezavisnih eksperata Georgeom Coucounisom, održalo je sastanak sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem u sklopu redovitog petogodišnjeg monitoringa provedbe Europske povelje o lokalnoj samoupravi koju ju je Hrvatska djelomično ratificirala 1997. godine, a preostali dio 2008. godine.

Cilj boravka izaslanstva je provjera provodi li Hrvatska obveze iz Povelje te razmjena mišljenja i savjetovanje o izazovima s kojima se susreću jedinice lokalne i regionalne samouprave. Tijekom sastanka postavljeno je pitanje jesu li raspoloživa financijska sredstva dostatna da se obave poslovi i zadaci iz samoupravnog djelokruga županije kao jedinice regionalne samouprave.

Župan Posavec kazao je kako je Međimurska županija najuspješnija u Hrvatskoj u privlačenju sredstava iz Europskih fondova, a vodeća je i po rastu povučenog novca u razdoblju od 2017. do 2020. godine. „U Međimurskoj županiji misao vodilja nam je da se potrebe za infrastrukturnim projektima pokriju prijavama na natječaje za EU fondove, dok se izvorni prihod proračuna Međimurske županije usmjerava prema građanima kroz modele financiranog prijevoza za učenike, učeničke stipendije, potpore u obrazovanju, potpore umirovljenicima, poduzetnicima, poljoprivrednicima i brojnim udrugama,“ istaknuo je župan te dodao da se ovaj model upravljanja javnim novcem pokazao izvrsnim jer se izvorni proračun vraća građanima.

Izaslanike Komisije zanimalo je kakav je odnos centralne vlasti prema našoj županiji, na što je župan Posavec naglasio da nas država ne prati u onolikoj mjeri koliko zaslužujemo efikasnim upravljanjem javnog novca. Razgovor se vodio i o temi uključenosti Županije u pripremu nacrta prijedloga zakona i zakonskih izmjena te o uvažavanju naših prijedloga. Župan je to područje ilustrirao s dva primjera:

Prijenos poslova nekadašnjeg Ureda državne uprave u nadležnost županija dovelo je do jačanja položaja županija u cjelokupnom sustavu javne vlasti. „Pozitivan primjer decentralizacije sustava ogleda se i u lakšem izdavanju akata potrebnih za građenje i uporabu građevina te obavljanje drugih poslova iz djelokruga nekadašnje državne uprave, koji sad obavljaju Upravni odjeli županija i gradova. Pohvaljujemo i novi prijedlog izmjene Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, kojim se upravljanje nekretninama u državnom vlasništvu povjerava županijama –  jer upravo mi na regionalnoj razini najbolje poznajemo potrebne lokalne zajednice,“ rekao je župan.

Unatoč apelima iz Međimurske županije naš prijedlog za izmjene zakona u zdravstvu nije prošao te smo suočeni s lošim primjerom decentralizacije sustava. Novim zakonom kojim će od 1.1.2024. godine sve županijske bolnice prijeći pod upravu države, izgubit ćemo upravljačka prava nad našom najvećom zdravstvenom ustanovom „Međimurska županija, kao osnivač zdravstvenih ustanova, dosad se uvijek rukovodila manirom dobrog gospodara te je u fokusu bio pacijent i unaprjeđenje zdravstvenog sustava stvaranjem boljih uvjeta i za pacijente i za medicinsko osoblje. Ne očekujući pomoć ministarstva ili države uvijek smo promptno reagirali, što činimo i danas, ulaganjem vlastitih sredstava na prilagođavanju zdravstvenih resursa prema zdravstvenim potrebama stanovništva Županije, te smatramo da se centralizacijom općih bolnica u tom smjeru neće postići bolji rezultati“, naglasio je župan Posavec te dodao da će Međimurska županija – bez obzira na te zakonske izmjene  i dalje ulagati u standard svoje jedine Bolnice.

Još jedan primjer odgovornog upravljanja javnim novcem vidljiv je i u objedinjenoj javnoj nabavi energenata za ustanove u vlasništvu Županije, zahvaljujući kojoj je Županija uštedjela jedan izvorni proračun. Dodatne uštede nižu se zahvaljujući provedenoj energetskoj obnovi javnih zgrada.

Međimurska županija dobro iskorištava i svoj strateški geografski položaj te nizom projekata i drugim oblicima suradnje gradi izvrsne odnose s europskim zemljama u neposrednom okruženju. Zajednički projekti način su za nadgradnju i predstavljanje Županije, njezinog kulturno-povijesnog nasljeđa, društvenih karakteristika, te gospodarstva i turizma.

Sastanku su nazočili predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja, pročelnica Upravnog odjela za Skupštinu, opću upravu i pravne poslove Tamara Blagus, pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, projekte i investicije dr. sc. Anita Perešin, te ispred Hrvatske zajednice županije koordinacija Hrvatskog izaslanstva u Kongresu Iva Pintauer Šmit.

Služba za poslove župana