Ivan Penava na sjednici Gradskog vijeća bacio na pod statut Grada Vukovara ispisan na ćirilici

Tijekom današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara gradonačelnik Ivan Penava je burno, ali s pravom i uz malo oštriji govor uzeo  statut Grada Vukovara tiskan na ćirilici kojeg su donijeli vijećnici srpske manjine te ga bacio na pod.

“Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u Vukovar. Silovane žene vas ne zanimaju! Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije jučer, danas, sutra, svim sredstvima”, rekao je.

Potom ga je digao i pokazujući pred novinarima izjavio da je to čin agresije Srpskog narodnog vijeća i Milorada Pupovca. Dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček (HKS) skinuo je majicu na kojoj je ispisan broj žrtava sprske agresije na Vukovar.

Također Penava je predstavio zaključak sjednice Gradskog vijeća na čijem je dnevnom redu bilo i donošenje prijedloga Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara. Posebno između većinskog naroda i srpske nacionalne manjine. Utvrdio je kako nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru.

Zaključke koje je predložio gradonačelnik Penava  vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo je sa 15 glasova za, tri SDSS-ova vijećnika bila su protiv, a dva vijećnika su bila suzdržana.

(Pavo Jazvić)