IVAN GORIČANEC O GRADSKOJ ČELIČANI, HRASTINKI I 500 CRKNUTIH PICEKA

Već u nekoliko navrata upozoravam na našu čeličanu kraj groblja koja sve više raste i dovlače se novi željezni predmeti pa pretpostavljam da se vlasnik očito goropadi. Ne znam kako ga nije sram, a čujem da me posebno upozorava da ne kopam po tome, no to je naša obaveza“, započeo je svoje pitanje na aktualnom satu zadnje sjednice Gradskog vijeća vijećnik HDS-a Ivan Goričanec.

gor 2

„Danas želim upozoriti na naše puteljke i šumarke. Kao atletičar u ljetnom periodu trčim sporednim putovima pa kad uđete u šumarak od nastavka Tekstilne ulice prema potoku ili od Poljske ulice prema Vratišincu možete vidjeti zastrašujuće prizore. Tu se nalaze kupovi plastike, nekakvih najlona, kompletne ispražnjene garderobe, puno stare odjeće, raznih rashodovanih fotelja itd. Pretpostavljam da je slika ista u svim šumarcima. Ovo je samo bio uvod u moje pitanje o odlagalištu otpada Hrastinka. Zanima me kako mi stojimo sa tim, odnosno sa aranžmanom Piškorovec ?“

„U svemu se slažem sa vama i sa čeličanom i sa smećem, odgovorio je gradonačelnik Dražen Srpak i nastavio: Isto se šećem i trčim po prirodi i čovjek se tu svašta nagleda. Ima čak 500 odbačenih crknutih piceka, a u Krču velika prikolica nekakvih kostiju. To je bezobrazluk da veći ne može biti. Trebalo bi nam 5 komunalnih redara koji bi na sve to pazili. Tu pomak na bolje može nastupiti samo u svijesti kod ljudi, a za neku represiju trebali bi imati resurse kao vojska. Ovo sa picekima je na rubu ekološke i zdravstvene katastrofe. Što se Hrastinke tiče sve stoji kako je do sada rečeno. Mi smo učinili sve što je trebalo. Problem je u Fondu jer je to prvi pionirski pothvat takve vrste i oni ne znaju to pravno sprovesti. Nabavili su ugovor od Hrvatskih voda koji će im služiti kao ogledni primjerak i za sada sve tako ide dalje.“ (rt)