Ivan Anušić, šef Kolindine kampanje: „Ja kad igram, igram na pobjedu!“

Gospodine Anušić molimo Vas predstavite se našim čitateljima.

Ono od čega uvijek krenem kad se trebam predstaviti je da imam 45 godina, da sam suprug i otac četvero djece. Dragovoljac Domovinskog rata od svoje sedamnaeste godine, dvanaest godina sam vodio Općinu Antunovac i posljednje dvije godine obnašam dužnost župana Osječko-baranjske županije. Diplomirao sam na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i stekao zvanje višeg trenera sportske rekreacije, a sport je uvijek bio važan segment mog života. Aktivno sam se bavio borilačkim sportovima, a danas često zaigram mali nogomet. U politiku sam, uvijek to napominjem, ušao iz inata. Nije mi se sviđao način na koji je tadašnja općinska vlast u Antunovcu vodila našu Općinu, a jedini način da nešto promijenim bio je da se kandidiram za načelnika.

Pobijedio sam tada, 2005. godine i sve do 2017. obnašao funkciju općinskog načelnika. Razvijali smo brojne projekte koristeći ispočetka pretpristupne, a kasnije europske fondove i učinili Općinu Antunovac jednom od najuspješnijih općina u Hrvatskoj, koja i danas bilježi porast nataliteta, broja zaposlenih te se brojne obitelji iz Osijeka ali i šire, doseljavaju upravo u Antunovac.

Na lokalnim izborima 2017. preuzeo sam odgovornost za vođenje županije gdje smo u posljednje dvije godine pokrenuli brojne projekte čiji se rezultati već polako osjete kroz gospodarske pokazatelje. Član sam predsjedništva HDZ-a i predsjednik županijske organizacije HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Koje dužnosti trenutno obavljate osim dužnosti župana Osječko Baranjske županije i vođenja županijskog HDZ-a?

Član sam predsjedništva HDZ-a i predsjednik stranačkog odbora za branitelje. Na prijedlog Predsjednice RH, a uz suglasnost HDZ-a bit ću voditelj izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović na predstojećim predsjedničkim izborima.

Kako uspijevate obavljati sve te dužnosti koje trenutno imate?

Riječ je o dužnostima koje ne poznaju radno vrijeme, kada ste župan, onda tu funkciju obnašate 24 sata u danu. Nije prošao još ni jedan dan, bez obzira na to jesam li u uredu ili na godišnjem odmoru, a da nije bilo telefonskih poziva ili neodgodivog posla. Vrlo slično, ali ipak na nešto nižoj razini bio je i posao načelnika. Ako želite svoj posao raditi s punim kapacitetom onda mu se tako morate i posvetiti. Vrlo je važna i organizacija.

Unutar Županije tijekom posljednje dvije godine stvari su posložene tako da pročelnici obavljaju svoj dio posla, Kabinet župana svoj, kao i moja tri zamjenika skupa sa mnom. Način rada je vrlo transparentan i jedni drugima uvijek možemo „uskočiti“. Funkcija voditelja stožera predsjedničke kampanje je vrlo zahtjevna, ali jednako kako smo stvari posložili unutar Županije, posložit ćemo i unutar stožera. Kada je posao dobro organiziran, sve se može.

Obzirom na činjenicu da ste voditelj kampanje (Predsjednik stožera) aktualne Predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, molimo Vas recite nam na koji ćete način voditi kampanju? Hoćete li na prljavu kampanju odgovarati na isti način ili ćete voditi pristojnu kampanju?

Imam iza sebe bogato iskustvo izbornih ciklusa, od najnižih razina pa do parlamentarnih, ali i predsjedničkih. Aktivno sam sudjelovao i u prošloj kampanji za predsjedničke izbore, ali na području Slavonije. Svjestan sam toga da se kampanje najčešće vode i s udarcima ispod pojasa. Osjetio sam to i na svojoj koži, osobito u kampanji za župana. Ali sam isto tako osjetio i da birači ne žele takvu kampanju. Napadi, spinovi, plasiranje lažnih informacija o meni i mojoj obitelji nije palo na plodno tlo.

Dosta je ljudima više podmetanja, teorija urota i negativnosti. Idemo se okrenuti konstruktivnim stvarima, ponuditi biračima sadržaj. Tako sam postupao do sada, tako ću i u ovoj kampanji za drugi mandat Kolinde Grabar-Kitarović. Predsjednica je napravila jako puno za Hrvatsku, osobito na međunarodnoj razini, o tome treba govoriti. Treba ponuditi nastavak i osnaživanje uspješne vanjske politike, smjernice za razvoj gospodarstva i demografije kao svojevrstan korektiv središnjoj vlasti. Treba nuditi rješenja, a ne probleme. To je jedini način kako znam i želim raditi.

Po procjenama mnogih anketa protukandidat aktualne Predsjednice u drugom krugu predsjedničkih izbora bit će Vaš Slavonac i Osječanin gospodin Miroslav Škoro. Pitanje je bojite li se Škore kao mogućeg protukandidata u drugom krugu Predsjedničkih izbora?

Ne bojim. Ne bojim se ni jednog protukandidata koji su do sada istaknuli svoju kandidaturu. Nitko od njih nema politički kredibilitet kakav ima aktualna predsjednica i to će se tijekom idućih nekoliko mjeseci itekako osjetiti. Mi svoju kampanju gradimo neovisno o drugim kandidatima, tako da nam je potpuno svejedno tko će biti protukandidat u eventualnom drugom krugu. U ovom trenutku ne vidim ni jednog kandidata koji može ozbiljnije ugroziti aktualnu predsjednicu.

Ako me pitate za Miroslava Škoru, da, iz Osijeka je rodom, ali danas živi i radi u Zagrebu. Ne mislim da će presudnu ulogu u izboru predsjednika igrati mjesto rođenja ili odrastanja bilo kojeg kandidata. Gospodina Škoru iznimno cijenim kao estradnog umjetnika, njegovo pravo je da se još jednom okuša u politici. Legitimna je želja svakog građanina da poželi biti predsjednik, svim kandidatima želim sreću. Ja kad igram, igram na pobjedu.

Iznesite nam Vaše mišljenje o nedavnoj rekonstrukciji Vlade. Jeste li zadovoljni s rekonstrukcijom i jeste li očekivali smjene i ministara iz Slavonije?

Nisam za to da se ministre dijeli na one „iz Slavonije“ ili „iz Dalmacije“ ili bilo koje druge regije u Hrvatskoj. Ministar prvenstveno mora imati kompetencije za ministarsku poziciju. Osim znanja i iskustva mora biti pošten te spreman časno služiti svom narodu. Svi oni koji to nisu, trebaju odstupiti ili biti smijenjeni. Pozdravljam rekonstrukciju Vlade i unaprijed podržavam i buduće rekonstrukcije ove i bilo koje druge buduće Vlade s ciljem stvaranja kompetentnog, afirmativnog i poštenog vodstva države.

S obzirom na činjenicu da ste u predsjedništvu HDZ-a recite nam kad će biti parlamentarni izbori odnosno hoće li HDZ samostalno ići na izbore ili ćete imati koalicijske partnere.

Pred nama su prvo predsjednički izbori i u ovom je trenutku HDZ fokusiran na njih. Bezrezervno dajemo potporu aktualnoj predsjednici u borbi za novi mandat. Nakon predsjedničkih izbora imat ćemo dovoljno vremena da se pripremimo za parlamentarne izbore. Hrvatska ide u dobrom smjeru, Andrej Plenković je dobar predsjednik Vlade i siguran sam da će u tom smjeru ići i rezultati idućih parlamentarnih izbora. Da se mene osobno pita, ja bi uvijek predložio da na izbore izlazimo samostalno, no o tome odlučuje čitavo predsjedništvo. Ne vidim problem ni u koaliciji, ako koalicijski partneri podržavaju smjer koji zacrta Hrvatska demokratska zajednica.

Kakav odnos kao Župan imate s hrvatskim braniteljima, odnosno braniteljskim udrugama u Vašoj županiji? Osječko-Baranjska županija i sam grad Osijek dosta su stradali u velikosrpskoj agresiji na našu zemlju. Vi ste također bili hrvatski branitelj.

Jesam, sa 17 godina sam obukao uniformu i prošao sam brojna ratišta. Iako su se tome protivili i roditelji i braća, jednostavno nisam mogao ostati po strani. Osjećao sam dužnost da budem kao i oni, da branim domovinu. Bio sam u aktivnoj vojsci sve do 2003. godine. Sudjelovao sam u akcijama oslobađanja zaleđa Dubrovnika, zatim u Mostaru, sudionik sam akcije Maslenica i akcije Bljesak. S obzirom na to da sam obišao gotovo sva ratišta u Hrvatskoj, stekao sam i brojne prijatelje u svim krajevima Lijepe naše. Predsjednik sam HDZ-ovog odbora za branitelje pa i kroz odbor imam stalnu komunikaciju s braniteljima. A kada je riječ o braniteljskim udrugama na području Slavonije i Baranje, usudim se reći da gotovo sve članove udruga već i osobno poznajem. S mnogima su mi se putevi susretali tijekom rata, a to se ne zaboravlja.

Molimo Vas iznesite nam svoj stav o pjesmi Bojna Čavoglave odnosno o pozdravu Za Dom koji je u toj pjesmi ispjevan? Taj pozdrav koristili su pripadnici HOS-a,  a HOS je bio i na području Osijeka u ratnom vremenu.

Rado slušam Thompsona, bio sam i u Splitu na njegovom koncertu. Sviđa mi se atmosfera i domoljublje koje donose njegove pjesme. A domoljublje nije danas, 2019. godine raspravljati o pozdravu „Za dom spremni“, danas je domoljublje raditi u interesu zaštite nacionalnih vrijednosti, razvoja gospodarstva, sprječavanja iseljavanja mladih. Ostavimo povijest povjesničarima, zaista nije vrijeme da danas o tome raspravljamo.

Jeste li u strahu da se može dogoditi da zbog zabrane tog pozdrava da Vam dio desnih glasača uskrati glasove. To se može dogoditi već na predsjedničkim izborima?

Siguran sam da će birači prepoznati kvalitete dosadašnjeg rada aktualne predsjednice kao i nastojanja da se razriješi pitanje nestalih u Domovinskom ratu. Smatram da je to važnije od previranja po prošlosti i Drugom svjetskom ratu. Predsjednica je predsjednica svih građana Hrvatske i siguran sam da to osjećaju svi Hrvati i Hrvatice.

Možete li nam otkriti tko će zamijeniti gospođu Šuicu u Europskom Parlamentu? S obzirom na činjenicu da je gospođa Šuica predložena za povjerenicu u EK.

Odluku ćemo donijeti na Predsjedništvu HDZ-a, kad dođe vrijeme o tome će govoriti predsjednik stranke Andrej Plenković, gospođa Dubravka Šuica te osoba koja će ju zamijeniti.

Gospodine Anušiću zahvaljujemo Vam se na odazivu za intervju za naš portal Muralisti želimo Vam mnogo uspjeha u osobnom i političkom životu!

Hvala i vama na interesu te svako dobro vama i vašim čitateljima.

(razgovarao Pavo Jazvić, foto: arhiva Ivana Anušića)