Intervju s gradonačelnikom Draženom Srpakom povodom 25 godina Grada Mursko Središće

Od 25 godina Grada Vi ste više od polovice tog vremena u obnašanju funkcije zamjenika gradonačelnika i gradonačelnika.

Zamjenik gradonačelnika postao sam 08.05.2008. godine, dakle prije 14 godina i to sam bio 5 godina do 2013. Tada sam se odlučio kandidirati za funkciju gradonačelnika i izbore dobivam u prvom krugu, a tu funkciju obavljam do sada 9 godina.

U kakvom stanju je bio Grad u trenutku kada postajete dogradonačelnik odnosno gradonačelnik?

Ono su bila druga vremena za razliku od danas. Definitivno nije bilo EU fondova i reforme poreznog sustava koja je kasnije omogućila veće prihode jedinica lokalne samouprave. S druge strane 2008. kada smo mi krenuli, lagano je počinjala recesija koja je trajala do 2015. I to je bilo vrlo loše stanje za JLS. Kada sam 2013. postao gradonačelnik jedan dan smo na računu imali samo 30 tisuća kuna, a bilo je i dospjelih financijskih opterećenja. Bilo je više od milijun kuna neplaćenih računa, a i dug prema Hrvatskim vodama bio je popriličan. Trebalo nam je dvije godine da to riješimo. Čekala me je i ovrha Tehno-betona za sportsku dvoranu iz 2001. što je bio jako stari dug koji je s kamatama dosezao duplu vrijednost, nekih par stotina tisuća kuna. Bilo je razmišljanja iz Financija da tu ovrhu dopustimo no ja sam rekao da nema šanse jer Grad koji je blokiran nema više neku težinu. Sve smo to riješili s financijskim alatom „faktoring“, polako se to otplatilo i 2015. smo konačno polako stali na svoje noge. Još je bila jedna tužba iz ranih 2000-tih s firmom koja je izvodila plinske instalacije, no i to smo riješili.

Kako se situacija dalje kretala?

2015. počeli smo planirati projekte ali ondašnja ulaganja su neusporediva s današnjim vrijednostima. Počelo se planirati, investirati, a 2017. dobili smo pozitivnu odluku o gradnje novog vrtića. Prijavljivali smo se u EU fondove za sve što je bilo moguće. Te iste godine otvorili smo Centar za kulturu uz veliku pomoć Ministarstva kulture i tadašnjeg ministra gospodarstva Darka Horvata. Po naseljima su se obnavljali društveni domovi, promijenjena je javna rasvjeta po svim mjestima, počelo je ulaganje u udruge. Vozili smo po „dvije ceste“ – infrastrukturnoj, društvenoj i socijalnoj. Ljudima nije dovoljno da imaju dobru cestu nego je uz to potrebito i financiranje udruga kao izvor raznolikih gradskih aktivnosti. Sada ih financiramo oko 40, iako ih ima puno više.

Jedna od takvih je i gradski ponos NK Rudar

Rudar je ostao u 3. HNL, ima prevrijednu školu nogometa u kojoj vježba više od stotinu djece u osam kategorija koji dolaze i iz susjednih mjesta. Tu je i suradnja sa školom Sveti Marko iz Selnice. Treba napomenuti da svaka kategorije ima profesionalnog trenera. Klub je aplicirao u EU fondove za izgradnju tribine, no meni je odmah bilo jasno da od toga neće biti ništa. To je bila nemoguća misija. Sada smo za tribinu osigurali potrebna financijska sredstva, potpisani su ugovori u vrijednosti od 2.500.000. kuna, a nadam se da ćemo dio sredstava dobiti i od države. Radovi bi trebali početi uskoro, a vjerujem da bi navijači jedan dio jesenskog prvenstva mogli gledati s nove tribine.

I drugi sportski klubovi imaju odlične rezultate

Da, tu su ribiči i odbojkaši i odbojkašice iz Peklenice. Svima njima smo povećali donacije. Ribiči su ušli u 1. Hrvatsku ligu, a izgradili smo im i najljepši Dom u ovom djelu Europe u koji smo uložili milijun kuna. Odbojkaši su članovi 2. Hrvatske lige, a treba još spomenuti košarkaše s kojima dobro surađujemo i koji jako dobro rade s mladima, Atletski klub, Karate klub, mažoretkinje, a svakako treba spomenuti i udruge civilnog društva „Naša djeca“ i „Serjojnske mame i bebe“. Svi ostali koji nisu spomenuti također zaslužuju pažnju i poštovanje. Nogometni klubovi s područja grada dobili su svaki 35.000,00 kuna za razvoj infrastrukture, nove prostorije, WC-e.

O kulturi se ima što reći

Na tom području smo prerasli sami sebe. Centar za kulturu „Rudar“ je među najaktivnijima u Međimurju. Kad se otvarao 2017. rekao sam da ne možemo pojmiti koliko će se kulturni tokovi promijeniti, ali danas i sam sam iznenađen s količinom i kvalitetom koja je prisutna. Nedavno smo održali manifestaciju amaterskih kazališta  pod nazivom „Murski patuljci“ u kojoj su se takmičili školarci iz cijele Hrvatske, a u rujnu ove godine slijede „Murski cimeri“, takmičenje amaterskih kazališta također iz cijele Hrvatske, a tu je odluku donio Hrvatski sabor kulture. Imamo i Cinestar kino jer smo dobili novce za takav projektor i prikazivanje takvih filmova pa se oni prikazuju u Murskom Središću takoreći odmah čim se pojave u svijetu. Ima tu i puno glazbenih događaja pa ponekad izgleda kao da smo u Beču.

Zasluga je to, između ostalih, Zorana Turka, ravnatelja Centra za kulturu koji prijavljuje projekte iz domene kulture, a uz to sudjeluje i u provedbi nekih drugih projekata. Pošto je po struci povjesničar svakako je njegov doprinos vrlo bitan u obogaćivanju postava Spomen doma rudarstva i Spomen parka naftaštva. Nedavno je postao i predsjednik Matice Hrvatske Čakovec što je još jedna stvar značajna za naš grad koja izaziva jedino i isključivo ponos. To je jednostavno prevrijedno. Sada piše monografiju Međimurske županije. To sve je dokaz da boljeg ravnatelja Centra za kulturu nismo mogli izabrati.

Mursko Središće se vizualno promijenilo

To svakako, ali promijenilo se i stanje duha. Sada nam centar opet dobiva novu vizuru s novim parkiralištem s kojim će se otvoriti prema Muri, a Mura prema centru. Slijedi rekonstrukcija Selske ulice koja će postati jednosmjerna i autobusne stanice gdje će biti još jedno parkiralište. Uz rekonstrukciju glavnog raskršća u centru grada koja je planirana na jesen ove godine.  Šetnica svete Barbare jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Međimurju, ali i izvan njega i ona se stalno obogaćuje s novim sadržajima. Sve to su vrijedni zahvati koji nas još više čine gradom.

Šetnica je živo biće

2010. godine tamo je bio šuder, nije bilo ničega pa smo ušli u pretpristupne fondove EU i dobili 100.000,00 eura za rasvjetu. To smo radili ja i pročelnik Štefanić, a da nismo znali što radimo. Te novce ne dobiješ unaprijed nego moraš prije napraviti pa onda pravdati. Da nismo dobili povrat imali bi velikih financijskih problema. Nitko nije znao napraviti javnu nabavu prema EU, pa smo rekli kad to završimo nikad više nećemo raditi ni jedan EU projekt. No kada je ovo prvo uspjelo onda samo ideš dalje. 2012. na šetnici postavljamo tlakovce i opločenje, uređujemo izvore pitke vode Curek i Zvirek, pa onda 2014. nakon provedenog natječaja s radom na šetnici sv. Barbare počinje Beach bar „Trska“. Po šetnici je posađeno mnogo raznolikog ambijentalnog drveća. 2015. Šetnicu produžujemo prema skeli u Fusku, a dio u Frgofu koji je bio smetlište postaje park. Kasnije smo šetnicu produžili do Sv. Martina na Muri, a sve to zahvaljujući Hrvatskim vodama te su troškovi za Grad bili minimalni.

Kakva je trenutna gospodarska situacija?

U Gradu imamo 1.750 radnih mjesta, a ukupno zaposlenih 2.100 jer neki rade van grada, a neki iz vana u našem gradu. Pošto grad ima oko 6.000 stanovnika to je trećina građana što je dobra brojka. Bivši Mural dobio je novog vlasnika, jednu firmu iz Lendave. Imaju velike planove pa će i tu biti novog zapošljavanja. Želimo proširiti gospodarsku zonu sa sveobuhvatnom infrastrukturom što će opet otvoriti radna mjesta. Nekadašnji Sokolski dom ili stara sportska dvorana koju je Grad prije dvadeset godina prodao Ministarstvu financija, uz veliku pomoć ministra Horvata, Grad je dobio ponovno u svoje vlasništvo i to darovnim ugovorom od Republike Hrvatske. Prijavili smo ga za obnovu i iako imamo isti broj bodova ostali smo ispod crte jer smo po indeksu razvijenosti ušli u 5. skupinu. Svejedno postoji obećanje da će svi ti projekti sa istim brojem bodova biti odobreni za financiranje. Također je bio prijavljeni i projekt rekonstrukcije tržnice što nam je velika želja i potreba ali je nažalost dobio premali broj bodova međutim vjerujemo da će biti prilike da se ponovno prijavi u neki od nadolazećih javnih poziva. Ne vidim što bi u sljedećih 30 godina radili ispod površine zemlje (te investicije se ne vide) osim nekih kvarova jer su postavljene u sklopu aglomeracije sve nove instalacije. Na vidiku su također nove financijske obveze jer je u najavi Aglomeracija Štrukovec i Kržovec što će biti ozbiljniji financijski teret za Grad tako da ćemo se u idućim godinama i nadalje baviti aglomeracijom.

Društvena klima?

Društvena, socijalna i duhovna situacije je jako dobra. Prije 15-20 godina ljudi nisu bili spremni reći da su iz Murskog Središća jer je ono bilo spominjano uglavnom u negativnom kontekstu.Vladala je politička netrpeljivost, svađe, a danas je potpuno drugačiji pristup svemu. Zahvaljujem oporbi na partnerskom odnosu i suradnji u Gradskom vijeću, svim bivšim gradonačelnicima i načelnicima i Mjesnoj zajednici. Tu bih spomenuo Barat Marijana-Koša, Rihtarec Josipa-Pepija, prvog načelnika općine Antuna Šimunića te gradonačelnike Dražena Bregleca, Milenu Petković, Rudolfa Klenerta te Josipa Dobranića. Svi su oni radili za dobrobit grada i nitko od njih nije imao loše namjere. A kako je tko radio, reći će povijest. Još jednom zahvaljujem svima!

Prvi slogan koji ste koristili na izborima bio je „Grad sretnih i zadovoljnih ljudi“. Kakva je danas situacija?

Nije dosta novi auto, kuća, ako sve ostalo ne štima. Materijalno ne znači da si sretan i zadovoljan, ali bez toga ne možeš. „Grad sretnih i zadovoljnih ljudi“ je proces koji teče i na kojem nikada nećemo prestati raditi i o kojem ćemo svaki dan promišljati. 2017. godine imao sam slogan “Za stabilnost i sigurnost“. Da bi bio sretan i zadovoljan moraš imati neku unutarnju sreću, slobodnog vremena, osobnog zadovoljstva obitelj, dobre ceste i plaće. Kombinacijom tih faktora moramo zajedno osigurati stabilnost i sigurnost. To znači bez potresa i svađa unutar struktura koje upravljaju Gradom, a i naravno svih ostalih političkih čimbenika. Naravno u ovo vrijeme još uvijek egzistirajuće pandemije, ratnih zbivanja te klimatskih promjena svakako treba i u svim tim aspektima raditi na tome da se ljudi osjećaju sigurno. I u tom segmentu smatram da smo učinili veliki iskorak jer imamo tri dobro opremljena DVD-a i organiziranu i opremljenu civilnu zaštitu. Mnogo segmenata svakodnevnog života smo vjerujem posložili te smo od grada slučaja postali grad primjer. Smatram da svakodnevno moramo raditi na daljnjem napretku, a to zapravo i svakodnevno činimo. Uz razvoj gospodarstva svakako je ljudima važno i ono vrijeme koje dolazi iza radnog vremena pa je u tom smislu izuzetno važno imaju li dobre uvijete za bavljenje sportom, kulturom, hobijima, naravno uz već jasne stavove o potrebi za dobrim vrtićem i jednosmjenskom nastavom u osnovnoj školi. Sve to zapravo imamo osim jednosmjenske nastave za što pak vodim intenzivne razgovore i dogovore s Međimurskom županijom kao osnivačem.

Trkači klub je nastao zahvaljujući šetnici

Možemo tako reći jer da bi na Ligi Rudar trčalo i do 200 natjecatelja potrebna je baš takva šetnica kakvu imamo i po kojoj se grad prepoznaje. Prelijepi krajolik šetnice uz rijeku Muru svakako je privlačniji od trčanja po asfaltiranim cestama koje predstavljaju i opasnost, a na šetnici imamo sigurnost. To je velika promocija grada. Kada šetam sretnem puno ljudi koje ne poznajem. Pitam ih odakle su, a oni odgovaraju iz Čakovca, Varaždina, Goričana, Kotoribe itd. Tu ima jedna anegdota kada sam se slikao s ljudima iz Pule koji su posjetili šetnicu jer su bili na odmoru u toplicama Sv. Martin. U Puli momentalno radi predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak jer su tamo otvorili veterinarsku stanicu. I baš ta obitelj dovela je psa na liječenje, a  u razgovoru su shvatili da je on iz Murskog Središća, pa su se pohvalili da su upoznali gradonačelnika. Tako su sad upoznali i predsjednika Gradskog vijeća.

Šetnica ne bi bila to što jest da nema sadržaja. Sad smo postavili javni WC, uskoro se otvara objekt brze prehrane kraj Trske, u perspektivi je slastičarnica, a uz dječje igralište, rafting, šetnju, bicikliranje tu su još ribolov i lov.

Što je u daljnjem planu?

Neki finiš bila bi izgradnja bazena no tu trebamo privatnu inicijativu. Već smo vodili neke razgovore i otvoreni smo za suradnju. Postojala je želja i za gradskim radijom no za to nema slobodne frekvencije, ali na  polju radijskog informiranja dobro surađujemo s Radiom 105 iz Selnice. Ono čime se bavimo intenzivno već deset i više godina nije zaboravljeno niti pak se odustaje od toga. Pri tom mislim na rješavanje prometne problematike kroz centar grada i cijelu glavnu ulicu, a što znači da je jedino ispravno i cjelovito rješenje sagraditi zaobilaznicu i novi most preko rijeke Mure. U tom cilju prošle godine je ostvaren napredak te je u slovenskom proračunu otvorena stavka za izradu prostorno planske dokumentacije za određivanje točke spajanja to jest pozicije novog mosta, a u projekcijama proračuna za 2025. godini je uglavljeno 2,5 milijuna eura. Nadamo se da se to neće promijeniti zbog nove slovenske vlade izabrane na prošlim parlamentarnim izborima u Sloveniji.

Postoji li suradnja s gradovima i općinama?

Naravno. Pobratimljeni smo s Nardom iz Mađarske te Gradom Ozljom. S Lendavom i Lentijem potpisani su sporazumi o suradnji, a za koji dan isto će biti i s Općinom Mala Subotica. Dobro surađujemo i s gradovima Krapinom, Križevcima, Prelogom i Bad Radkersburgom iz Austrije, a otvoreni smo naravno i za neke buduće suradnje.

Širokopojasni internet

To je projekt koji je prijavio Grad Mursko Središće za nas i za cijelo gornje Međimurje te će 80% kućanstava dobiti brzi optički Internet, a onih preostalih 20% brzi mobilni po cijeni fiksnog. Kada sam rekao županu iz Lendave da to košta 9 milijuna eura koje smo nabavili samo se počešao po glavi i upitao: „Pa kako?“

 Osobni pogled na grad i sebe?

Zbog raznih kvalitetnih turističkih manifestacija ucrtali smo se na turističku kartu Hrvatske. Zadovoljan sam praćenjem nacionalnih medija koji su nam svi dostupni pa smo tako prepoznati na području cijele Hrvatske. Osobno sam zadovoljan jer nakon toliko godina gotovo sve znam o poslu kojeg obavljam. No nisam savršen. U toku 15 godina naravno da pogriješiš, ali bitno je da su te pogreške ispravljive i ne uzrokuju većih financijskih šteta. Svjestan sam sebe, radim na sebi, uporan sam, a uz znanje je najvažnije da spajaš ljude, a ne da ih razjedinjuješ. Ne volim podmetanja, iskorištavanja, hvalisanja, nepoštenje, a pogotovo ne prisvajanje tuđih zasluga.

Bili ste i u Saboru

Da i to godinu dana. To je neko novo iskustvo, upoznaješ neke nove ljude i moje prisustvo tamo sigurno nije odmoglo gradu nego pomoglo. Ipak kada se predstaviš kao zastupnik mnoga vrata ti se brže otvaraju. Tako sam pomagao nekim općinama i pojedincima pa korist nije imao samo Grad Mursko Središće. Ponovo bi u Sabor trebao nakon ljetne stanke kada bi zamijenio Ljubomira Kolareka, gradonačelnika Grada Preloga.

Daljnja politička karijera?

Zahvalan sam građanima što su me već treći put u prvom krugu izabrali za gradonačelnika velikom većinom. Za idući mandat još ne znam, sve ovisi o zdravlju, motivaciji i potpori. No s druge strane skloniji sam mišljenju da nam treba još taj jedan mandat da bi finiširali sve što smo započeli i imamo u planovima. Za to je bitan i od ključne važnosti kontinuitet vlasti. Da mi je 2015. godine netko rekao da će to danas sve tako izgledati, na to ne bi dao ni jednu lipu.

Ukratko za kraj?

U svojih 56 godina stekao sam neprocjenjivo životno iskustvo, a u ovih 15 godina služenja najsjevernijem gradu pak iskustvo upravljanja i načina funkcioniranja raznih razina vlasti što je zasigurno zalog za rješavanje budućih problema i projekata koji se pojavljuju na horizontu. Uz to i dalje ću inzistirati na tolerantnoj atmosferi uz punu suradnju svih čimbenika u gradu, a svakako i u osluškivanju želja i potreba naših građana. Za kraj želim zahvaliti mojim suradnicima, oporbi, građanima na suradnji pa i kritici ako je opravdana. Svakako je veliki doprinos i gradskih djelatnika u svim projektima koje provodimo.  Bez potpore supruge i obitelji bilo bi puno teže ovih 15 godina. Obzirom što smo stari 25 godina smatram da smo preboljeli sve dječje bolesti i mladenačka lutanja te da zapravo naše vrijeme tek dolazi. Želim da naš grad bude grad u koji se doseljava, a ne iseljava. Dragi građani, sretan vam Dan Grada.

(tekst i foto: R. Tomanić)