Intervju na kraju godine s gradonačelnikom Grada Mursko Središće Draženom Srpakom

Još je jedna godina iza nas, što biste na kraju godine istaknuli kao značajnija dostignuća?

Ostvareno je mnoštvo projekata, međutim, ako bismo nabrajali i one manje, onda bismo tu potrošili cijeli prostor. Ono najvažnije svakako je završetak projekta aglomeracije s pročistačem voda. Oni malo stariji sjećaju se koliko je dugo to priželjkivani projekt i koliko je u proteklim desetljećima nestvarno zvučala njegova realizacija. Ipak, uspjeli smo i našoj djeci i unucima ostavit ćemo čišći okoliš. Projekt Aglomeracije zahtjeva i sanaciju svih ulica, kako u Murskom Središću, tako i u Peklenici i Hlapičini, na što su također utrošena ogromna sredstva. Svakako treba spomenuti i početak rekonstrukcije Sokolskog doma, financiran najvećim djelom iz EU fondova. Odobren je i projekt dogradnje Dječjeg vrtića Maslačak. Rekonstruirana je Selska ulica u centru grada, uređeno glavno gradsko parkiralište uz Šetnicu svete Barbare, izgrađene su tribine na stadionu NK Rudar. To su sve redom projekti koji će imati važnost i za 100 godina. A kao što rekoh, tu su i brojni drugi, manji, ulagano je u kulturu, turizam, osnovana je nova Turistička zajednica područja, provođene su socijalne i demografske mjere, ulagalo se u sva sportska borilišta…. Započelo se i s micanjem graničnog prijelaza, čime će po ostvarenju taj dio Murskog Središća i prestati biti granica. Bit će most, centar za kulturu i sokolski dom.

Osim većih infrastrukturnih projekata koje ste nabrojali, na koji još način pomažete građane?

Već godinama mi provodimo brojne socijalne demografske mjere, a svake godine povećavamo iznose, pa tako i ove i sljedeće. Dajemo podršku svim građanima, od najmlađih do najstarijih. Roditelje vrtićke djece smo čak dva puta oslobodili od  plaćanja, a redovito za najmlađe organiziramo i podjelu slikovnica, organizaciju besplatnog kulturnog sadržaja i slično. Promijenili smo i omjer financiranja s 60:40 na 70:30 u korist roditelja. S osnovnoškolcima smo prvi krenuli s financiranjem toplog obroka, što je sada od nas preuzela država, a mi sufinanciramo produženi boravak, financiramo kupnju bilježnica i pribora, potrebitima financiramo maturalna putovanja, a po potrebi i financijski pomažemo aktivnije i nadarenije učenike u odlasku na natjecanja. Srednjoškolci svake godine dobivaju financijsku potporu, a posebno sufinanciramo i učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja. Studente pomažemo kroz stalne financijske potpore, kredite koje u slučaju dobrih ocjena ne vraćaju i financijskim nagradama za one koji postignu posebno vrijedne rezultate. Mlade obitelji pomažemo financijskim injekcijama za kupnju ili gradnju nekretnine, kao i preuređenje i rušenje nekretnine. Dajemo istu financijske pomoći kod rođenja djeteta. Od iduće se godine poticaji povećavaju pa će se tako za kupnju ili gradnju nekretnine davati do 3.000,00 eura. Oslobađamo komunalne naknade. Umirovljenicima posebno pomažemo za Uskrs i Božić, kako bi dva najveća blagdana proveli dostojanstveno. To su sustavne pomoći koje se ponavljaju svake godine, a tu je još bezbroj drugih, pojedinačnih pomaganja, pomaganja kroz ulaganja u udruge, sportske klubove, kulturne manifestacije….

 

 Jeste li nailazili i na kakve posebne prepreke i probleme?

Ništa što bismo označili kao nepremostivo. Još od 2020. godine su sve godine nekako izazovne i već smo se navikli na to. Od koronakrize, pa do rata koji sa sobom nosi svoje posljedice. Izazov je svakako obnašati i dvije dužnosti, saborskog zastupnika i gradonačelnika. Trudim se svojim djelovanjem biti na korist cijelom Međimurju, a svojim iskustvom čelnika jedinice lokalne samouprave doprinositi raspravama koje mogu utjecati na bolji položaj malih sredina kao što su naše.

Ipak, to znači i više putovanja tjedno na relaciji Mursko Središće – Zagreb i puno veću osobnu zauzetost, gdje onda najviše budu zakinuti moja obitelj i najbliži. Ipak, kad se na kraju godine povlači crta, ipak vidimo da smo napravili puno. Nadajmo se da će uskoro završiti ovi geopolitički potresi i da ćemo se mi, kao i cijela Europa, nastaviti razvijati u miru.

Od svega učinjenog, što biste ipak istaknuli kao najznačajnije?

Pa to bi svakako bio najveći projekt, projekt Aglomeracije, međutim, sve te milijune pristigle u naš grad ne smatram našim ili svojim najvećim dosegom. Vjerujem da je najveće postignuće stvaranje pozitivne klime u gradu. Naime, ako pogledate vijesti iz našeg grada koje su dolazile prije 15 ili 10 godina, pa ponešto i prije pet godina, primijetit ćete da su u prvom planu sukobi, razmirice, negativnosti…. To se promijenilo, to više nije slika Murskog Središća danas i svi smo skupa uspjeli napraviti te najvažnije i najteže korake – ujediniti se u želji za činjenjem dobra za našu sredinu. I na tome zahvaljujem i svim vijećnicima i političkim akterima, kako u poziciji, tako i u oporbi. Ove smo godine čak i primili nagradu Global local za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi, u kategoriji najbolje lokalne zajednice u 2022./23. godini. Ove godine je 16 godina kako sam na dužnosti u gradu i uvelike se slika promijenila. Od toga da imamo sve državne urede dostupne u našem gradu, preko hitne pomoći, pa do novih ustanova koje smo osnovali i velikih infrastrukturnih projekata koje smo ostvarili. Svakim smo danom sve više grad.

Što možemo očekivati u sljedećoj godini?

U ovoj ćemo godini završiti Sokolski dom, započeti dogradnju vrtića, krenut će Aglomeracija u Štrukovcu, izgradit ćemo pješačko-biciklističku stazu prema Hlapičini, a pješačko biciklističkom će stazom biti spojeni i Mursko Središće i Štrukovec, čime će biti napravljen još jedan korak u spajanju pješačko-biciklističkom stazom Murskog Središća i Čakovca, u što sam i osobno u proteklih pet godina ulagao velike napore. Napravit ćemo i daljnje korake u proširenju gospodarske zone, što je još jedan kapitalni projekt, nadamo se i energetskoj obnovi sportske dvorane, kao i pozitivnim rezultatima u prijavi planinarskog doma i tržnice. Nadamo se da će krenuti i dogradnja osnovne škole. Iako je Međimurska županija osnivač, od početka smo uključeni u proces, a ovom prilikom Međimurskoj županiji zahvaljujemo na prijavi i suradnji. Čekamo i otvorenje prekograničnog poziva s Mađarskom, to je prilika za nova kapitalna ulaganja. A tu je onda i niz kulturnih, turističkih, sportskih i ostalih projekata koji se planiraju i provode. (m)