INTERVJU Anđelko Stričak od obrane do obnove i razvoja Hrvatske: Vrijeme je za velike regionalne projekte!

Anđelko Stričak rođen je  1973. godine u mjestu Čanjevo, Općina Visoko, tj. na lijepim, zelenim bregima podkalničkog prigorja. Završio je srednju policijsku školu, a potom Ekonomski fakultet u Zagrebu. Otac je dvije kćeri. Domovinski rat prošao kroz redove pričuvne, temeljne, a potom specijalne policije RODE, ranjen, a potom umirovljen. Od političkih dužnosti obnašao je one načelnika Općine Visoko u tri mandata, vijećnika Skupštine Varaždinske županije u dva mandata, a sada je saborski zastupnik u trećem mandatu,  naravno sve to kao član Hrvatske demokratske zajednice. Trenutačno obnaša dužnost predsjednika Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije, u drugom mandatu.

S njim je razgovarao naš novinar Pavo Jazvić.

Nedavno je u jednom Varaždinskom tjedniku izišao intervju s Vama u kojem navodite “da je vrijeme za velike regionalne projekte”. Upravo je to razlog našeg razgovora, ali krenimo redom.

Obzirom na nedavne parlamentarne izbore i pobjede HDZ-a pitamo Vas jeste li očekivali ovakav rezultat nedavno provedenih izbora?

Da, ishod nedavno održanih parlamentarnih izbora i na državnoj razini, ali i kod nas u Varaždinskoj županiji je jako dobar. Često ističem da iz izbora u izbore, rejting odnosno povjerenje birača u HDZ raste i na području Varaždinske županije. O tome najbolje govore izborni rezultati između ostalog i izbora za Županijsku skupštinu. Tako, 2009. godine na izborima za Županijsku skupštinu osvajamo sedam vijećničkih mandata, 2013. godine 10, a 2017. godine 13 mandata. Za taj trend rasta povjerenja u HDZ, osim stranačkih vodstava od lokalne do državne razine, svakako je zaslužno naše članstvo koje svojim kvalitetnim radom dokazuje da zna, može i želi svoje mjesto, kraj učiniti boljim i prosperitetnijim.

U trećoj izbornoj jedinici nikad niste bili toliko jaki. Kako to objašnjavate?

Točno. Od 2000. godine od kad postoji ovakav izborni sustav, 10 izbornih jedinica, plus lista dijaspore i lista nacionalnih manjina, a Varaždinska županija se nalazi u III. izbornoj jedinici zajedno s Međimurskom i Krapinsko-zagorskom ovo je, do sada, najbolji rezultat koji je HDZ Varaždinske županije ostvario. Po prvi puta smo na županijskoj razini ostvarili rezultat iznad 30%, točnije 30,42% glasova birača. Također, po prvi puta imamo tri HDZ-ova zastupnika s područja Varaždinske županije u Hrvatskom saboru.

Pred Vama su unutarstranački izbori koji su zbog pojave koronavirusa bili obustavljeni. Ostajete li kandidat za staro-novog predsjednika županijskog HDZ-a?

Da. Kao što sam na samom početku procesa unutarstranačkih izbora najavio, kandidirat ću se za novi mandat. Zajedno sa aktualnim županijskim vodstvom HDZ-a, doslovno smo “pregazili” svaki kutak Varaždinske županije, razgovarali, saslušali, čuli i riješiti brojne probleme naših sugrađana, surađivali sa svim političkim opcijama, uspostavili vertikalu od lokalne preko županijske do državne razine i taj pristup daje rezultate koji su vidljivi na svakom koraku. Također, dali smo punu potporu radu stranačkih zajednica te oformili dvadesetak stručnih stranačkih odbora u čiji rad smo uveli puno novih, mladih osoba.



Gubi li Hrvatska bitku s epidemijom virusa Covid-19?

Naravno da ne. Da je trenutačna situacija sve ozbiljnija, je, ali nije kritična. Između ostalog, odgovornost je na svima nama da zaštitimo sebe, svoje bližnje, osobe s kojima dolazimo u kontakt, odnosno da se pridržavamo mjera Nacionalnog stožera. Ovo je dosad neviđena krizna situacija koja je pogodila cijeli svijet. Smatram da svi stožeri, od državne do lokalne razine daju sve od sebe da smanje širenje koronavirusa, a i institucije/službe rade dobro.

 Gdje je u svemu tome aktualna Vlada?

Ako proučite sastav Stožera uočiti ćete da u njegovom radu sudjeluju i resorni ministri čija ministarstva su najviše uključena u tu borbu, npr ministar Božinović u čijem resoru se nalazi Civilna zaštita, potom ministar Beroš iz resora zdravstva,  a i ostali članovi stožera su predstavnici državnih institucija. Bitno je istaknuti da je u toj borbi prvi cilj zaštita zdravstvenog sustava odnosno zdravlja ljudi, zatim očuvanje radnih mjesta, a potom nastavak svih planiranih investicija. Sa svime time se Vlada jako dobro nosi. Prisjetite se samo turističke sezone gdje su mnogi proricali potpuni krah koji se nije dogodio prvenstveno zbog pravovremenih Vladinih poteza. Podsjećam Vas da nam 20% BDP-a ovisi o turizmu.

Koje već odrađene projekte možete istaknuti, a koji su već odrađeni u sjevernom dijelu Hrvatske?

Sa svim investicijama na sjeveru, tj. onima u susjednim županijama nisam upoznat, ali ako me pitate za Varaždinsku županiju najprije bih naglasio da je doslovno cijelo njeno područje jedno veliko gradilište s investicijama preko dvije milijarde kuna koje su započele u prošlom mandatu Vlade premijera Plenkovića.
Sve te investicije teško je pobrojati, a i potrajalo bi, zato ću navesti samo najbitnije: u zdravstvu od energetskih obnova obje bolnice do izgradnje dnevne bolnice i objedinjenog hitnog bolničkog prijema u sklopu OB Varaždin, spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama…  u školstvu se dograđuju  škole u Velikom Bukovcu i Martijancu, a u Svetom Iliji se gradi nova. U pripremi su dva centra kompetencija i to u sklopu Medicinske škole Varaždin i Srednje škole „Arboretum Opeka“ u Marčanu vrijednosti oko 160 milijuna kuna. Kada govorimo o visokoškolskim ustanovama bitno je naglasiti da je Sveučilište Sjever dobilo svoj prvi vlastiti prostor u Optujskoj, proračun im je podignut za 40%, a i će FOI dobiti svoje mjesto u idućoj omotnici gdje će se pronaći sredstva za izgradnju kampusa FOI 2.

Vodimo brigu i o zaštiti okolisa tj. voda pa planiramo graditi sedam aglomeracija, od čega se dvije trenutno izvode i to Varaždin i Varaždinske Toplice, a pet ih je u pripremi. Njihova ukupna vrijednost, kada se sve izgrade, bit će oko dvije milijarde kuna, a projekt financiraju Hrvatske vode.
Hrvatske ceste započinju izgradnju istočne obilaznice u Novom Marofu sa svom pratećom infrastrukturom, a HEP na desetak lokacija pojačava napon i rekonstruira električne mreže.
Na području varaždinske županije trenutačno je izgrađeno ili se gradi 13 vrtića vrijednosti 60 milijuna kuna, a oko 16 milijuna kuna na području 17 jedinica lokalne samouprave uloženo je u predškolski odgojno-obrazovni proces i tu se neće stati. Uglavnom, u proteklom mandatu Vlade premijera Plenkovića pokrenuli smo investicijski bum s kojim nastavljamo i u mandatu aktualne Vlade.

Kako se Međimurska županija uklapa u nadolazeće projekte?

Hrvatska može, iz iduće financijske omotnice EU proračuna računati na iznos preko dvadeset milijardi eura. Smatram da to trebamo iskoristiti i posvetiti se velikim regionalnim projektima npr. vi planirate graditi istočnu obilaznicu Nedelišća, a mi nastavak obilaznice Varaždina. Sama logika nalaže da ih se spoji. Unazad nekoliko godina vrti se tema o projektu Varaždin na Dravi, a u isto vrijeme, koliko sam upoznat, i Općina Nedelišće priprema jedan svoj projekt vezan uz Dravu i akumulacijsko jezero. Zbog čega nas Drava ne bi spajala? Potom, tu je i mogućnost suradnje visokoškolskih ustanova, mogućnost njihove integracije, povezivanje s gospodarstvom i sl. Takve, velike investicije bitne su nam za gospodarstvo, o njima ovise brojni mali poduzetnici i obrtnici, stvaraju radna mjesta… Uglavnom, treba razgovarati, surađivati i iskoristiti sve mogućnosti za unapređenje kvalitete života naših građana.



Jeste li zadovoljni sa podrškom Vlade RH za projekte za sjever Hrvatske?

Često znam reći „lako je biti na tribinama navijati, kritizirati, negodovati i za ništa ne biti odgovoran. Daleko teže je zaigrati, tj. uključiti se i snositi odgovornost uspjeha ili neuspjeha”. Odgovor na ovo pitanje već vam je dan kod nabrajanja svih onih investicija koje iznose preko dvije milijarde kuna. Stoga mogu zaključiti da nijedna dosadašnja Vlada nije toliko brinula o našem području kao ova premijera Plenkovića.

Kako surađujete sa svojim stranačkim kolegama iz Međimurja?

Ako se pitanje odnosi na suradnju sa EU zastupnicom Sunčanom Glavak, naglašavam da je ta suradnja korektna, puna uvažavanja i ono najbitnije daje rezultate. Poznajemo se preko petnaestak godina i nikad se nije dogodila blago rečeno ni šum u komunikaciji, a kamoli što ozbiljnije. Između ostalog  zaista me raduje da je ona do sada i za sada prvi i jedini predstavnik sjevera RH u Europskom parlamentu.

Približavamo se lokalnim izborima koji nas čekaju u 2021.godini. Kako teku pripreme?

U izbornoj noći parlamentarnih izbora, nakon pristiglih rezultata  postalo je jasno, a i to sam javno komunicirao da se Varaždin i grad i županija vraćaju HDZ-u. Tim smjerom nastavljamo i ususret lokalnim izborima.

Kao hrvatskog branitelja pitamo Vas kako komentirate nedavna uhićenja u Negoslavcima?

Republika Hrvatska još uvijek traži 1869 posmrtnih ostataka nestalih u Domovinskom ratu. Svaki napredak u njihovom pronalaženju, a isto tako privođenje pravdi zločinaca je za pozdraviti.



Član ste Odbora za unutarnju politiku, potpredsjednik ste Odbora za obranu.
Obzirom da živimo u nestabilnom okruženju kako napreduje nabave zrakoplova?

Najprije bih naglasio da je Hrvatska kao samostalna, neovisna i međunarodno priznata država dužna štititi svoj zračni prostor. To može na dva načina, da nekom plati zaštitu svog zračnog prostora, recimo po uzoru na Sloveniju čiji zračni prostor čuva Talijansko ratno zrakoplovstvo ili imati svoje ratno zrakoplovstvo.
Za sada su, kao što je poznato, stigle četiri ponude, Američka, Francuska, Izraelska i Švedska, koje će međuresorno povjerenstvo u sljedeća dva mjeseca proanalizirati i dati svoje zaključke i preporuke Vladi. Donošenje odluke o kupnji zrakoplova i kojih je na Vladi.
Svi oni koji smatraju da nam ne treba ratno zrakoplovstvo neka odgovore na jednostavno pitanje, tko bi to po njima trebao čuvati naš zračni prostor Mađari, Talijani, netko treći ili mi sami?

Gospodine Stričak zahvaljujemo Vam se na odazivu za ovaj intervju i želimo Vam uspjeh  u Vašem daljnjem radu.

(Pavo Jazvić, foto: arhiva Anđelka Stričaka)