Inicijativa Za radnički Zakon o radu – priopćenje s tiskovne konferencije

 U utorak, 23. studenog, održana je tiskovna konferencija inicijative Za radnički Zakon o radu, na kojoj su članovi inicijative Tomislav Kiš (Novi sindikat), Marina Palčić (Nezavisni sindikat radnika Hrvatske) i Katarina Peović (Radnička fronta) predstavili izmjene i dopune Zakona o radu. Na konferenciji su također govorili Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a i Urša Raukar iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, koji su iskazali interes za podršku inicijativi.

Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata objasnio je zašto je inicijativa pokrenuta: “Inicijativa Za radnički ZOR okuplja sindikate, političke stranke, udruge i političke organizacije s ciljem jačanja zakonskog položaja radnika, sprječavanja zlouporaba ZOR-a i poboljšanja radnih uvjeta. Poučeni iskustvom iz 2014. kad je novi Zakon o radu u kombinaciji sa Zakonom o reprezentativnosti napravio dosta nereda u kolektivnim pregovorima i u odnosu poslodavaca i radnika, ovaj put željeli smo se okupiti nešto ranije.”

Na tiskovnoj konferenciji također je istaknuto da je proces donošenja novog ZOR-a netransparentan – prvi prijedlog Izmjena i dopuna ZOR-a dostavljen je samo reprezentativnim središnjicama, umjesto da je objavljen javno. Inicijativa Za Radnički ZOR smatra da u raspravu o novom ZOR-u mora biti uključena sva zainteresirana javnost, budući da se radi o temeljnom zakonu koji uređuje radne odnose.

Jedan od zahtjeva inicijative jest zaštita sindikalnog djelovanja i prava na štrajk te ravnopravnost sindikata s poslodavcima.

“Problem je u nejednakosti pri kolektivnom pregovaranju, jer u slučaju kolektivnog spora sindikat može biti tužen za nebrojeno mogućih pogrešaka. Zakon govori samo o obavezama sindikata, dok poslodavac ne može biti tužen, jer nema zakonom predviđene niti jedne obaveze koja bi regulirala neki oblik ponašanja poslodavca. Naš zahtjev je ravnopravnost – da se propiše što poslodavac ne smije raditi, npr. da ne može agencijskim radnicima zamjenjivati radnike u štrajku”, rekao je Kiš.

Marina Palčić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske, istaknula je da prijedlozi izmjena novog ZOR-a dodatno fleksibiliziraju radno vrijeme: “Ministarstvo rada predlaže da fleksibilni radni uvjeti, poput rada od kuće, budu mogućnost poslodavca, umjesto radnika, što je suprotno europskim direktivama. Takve mogućnosti zamišljene su za radnike, osobito roditelje manje djece da radno vrijeme i rasporede prilagode privremenim životnim potrebama.”

K tome, ističe da se pod izlikom regulacije novih oblika rada nastoje smanjiti stečena prava radnika i u tradicionalnim oblicima zaposlenja. Na primjer, poslodavac bi mogao višestruko mijenjati raspored radnog vremena radnika, što umanjuje pravo radnika da slobodno raspolaže slobodnim vremenom i organizira privatni život.

“Radnik ima pravo na vrijeme u kojem će se posvetiti sebi i svojoj obitelji, a ne da je 24 sata na dan na raspolaganju poslodavcu koji ga u svakom trenutku može pozvati na obavljanje rada”, rekla je Palčić.

Potom je izložila zahtjeve inicijative: “Ono što ova inicijativa predlaže je u skladu s ciljevima europskih direktiva. Tražimo povećavanje predvidivosti radnog vremena, povećanje sigurnosti radnih mjesta i radnog vremena, sprječavanje iskorištavanja radnika i sprječavanje neplaćenog prekovremenog rada.”

Inicijativa Za radnički Zakon o radu traži:

  • skraćenje radnog tjedna na 35 sati
  • ograničenje prekovremenog rada na 180 sati godišnje, bez izuzetka
  • ograničenje trajanja ugovora na određeno s tri na godinu dana
  • propisane minimalne postotke za dodatke (noćni rad, prekovremeni rad, rad u otežanim radnim uvjetima, rad nedjeljom, blagdanom ili neki drugi dan za koji je zakonom određeno da se ne radi)
  • radno vrijeme koje će omogućiti ravnotežu između poslovnog i privatnog života
  • zaštitu sindikalnog djelovanja i prava na štrajk te ravnopravnost sindikata s poslodavcima
  • sprječavanje zlouporaba agencijskog rada i rada platformskih radnika
  • pooštrenje mjera za prekršaje radničkih prava

Katarina Peović rekla je da je Radnička fronta uputila pitanje premijeru Plenkoviću oko tajnosti pregovora o ZOR-u: “Smatramo da je neprihvatljivo da se javnost o ovom drži u mraku. Ovo je Zakon koji se piše u tajnosti već više od 20 mjeseci, jer HDZ pod isprikom pandemije želi dodatno derogirati radnička prava. Prije 20 mjeseci to su htjeli napraviti pa je reagirala Evropska konfederacija sindikata – kada su dobili negativne reakcije iz Evrope, krenuli su temeljito i sustavno – putem zakona koji će ljudima oduzeti temeljno pravo na rad od kojeg može dostojanstveno živjeti.”

Peović smatra da zbog Zakona o radu radnici, nezaposleni, umirovljenici trebaju izaći na ulice, masovno prosvjedovati: “Manje plaćeni rad ugrožava i umirovljenike i njihove bijedne mirovine i nezaposlene jer će se sada isti broj radnika dodatno eksploatirati, a nema nikakvog političkog programa za otvaranje novih radnih mjesta. Zakon uvodi prisiljavanja radnika da rade za manje plaće duže radno vrijeme i da ih može otpustiti kad hoće, a da im se prekovremeni i bilo kakav drugi dodatni rad ne treba platiti i nitko za to neće odgovarati”, rekla je.

Na tiskovnoj konferenciji naše inicijative također su sudjelovali predstavnici političkih stranaka, koji podržavaju zahtjeve inicijative. Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a rekao je da “od 15.-16. stoljeća, od vremena kapitalizma, postoji stalni sukob rada i kapitala, to je nešto što traje stoljećima u sustavu koji se zove kapitalizam.” Istaknuo je da je SDP kao politička stranka uvijek je na strani slabijih, odnosno radnika. Također je rekao da se radi o netransparentnom pokušaju donošenja izmjena na štetu radništva u Hrvatskoj, kroz korištenje COVID krize, i poručio “da nije dobro da se sve radi ispod stola, jer čovjek u Hrvatskoj mora imati dostojanstvo”.

Urša Raukar iz Kluba zeleno-lijevog bloka rekla je da su svi dosadašnji zakoni o radu doveli do toga da smo na najvišem mjestu po nesigurnosti i ugovorima na određeno, te da smo svjedoci enormnog iseljavanja iz države, svjedoci prekarijata i života u siromaštvu.

“Sve te činjenice nisu dovoljne da Vlada RH, i one vlade prije nje, shvate da su na krivom putu. Sve to nije dovoljno da se okrenemo radničkim pravima, nego se i dalje radi u službi kapitala. Ne samo da se krše radnička prava, nego je i rad na određeno postao uobičajen. Mi nismo dio ove inicijative, ali podržavamo svaku inicijativu koja se bori za radnička prava i borimo se zajedno s kolegama da i minimalna plaća bude dostojanstvena”, zaključila je.

Tiskovnu konferenciju zaključio je Tomislav Kiš, rekavši da će inicijativa svoje izmjene i dopune ZOR-a uputiti kao amandmane na Zakon putem stranaka koje podržavaju inicijativu.

 

Aca Vragolović