Incident u Okučanima! Milanović napustio obljetnicu Bljeska zbog natpisa Za dom spremni

U Okučanima je obilježena 25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije “Bljesak”. Na žalost, nije moglo proći bez incidenta.

Predsjednik Republike, Zoran Milanović, iznenada je napustio obilježavanje akcije Bljesak u Okučanima zbog natpisa na majici jednog od okupljenih. Naime, jedan sudionik protokola bio je obučen u odoru s porukom “Za dom spremni”.

“Jedan sudionik se skinuo u odoru sa znakom ZDS i ja u tome ne želim sudjelovati. To je namjerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj.

Ovo se na žalost moralo dogoditi jer je netko htio da se dogodi, ja u tome neću sudjelovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju. Dok god uvjeti budu ovakvi, ja u tome sudjelovati neću”, rekao je Milanović.

Na obljetnici Bljeska u Okučanima viđeno je više osoba obučenih u majice sa natpisom “Za dom spremni”.

Među njima bili su predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras i Kresimir Maretić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih ratnih postrojbi.

Milanović na Facebooku o Okučanima

Nakon što je otišao iz Okučana predsjednik Zoran Milanović oglasio se i putem Facebooka.

“Došao sam u Okučane odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Moji stavovi su poznati, govorim ih javno, bez namjere da bilo koga uvrijedim, ali nekada neke stvari morate reći jasno.

U organizaciji ovog skupa moj Ured nije sudjelovao, ovo je organizacija Ministarstva hrvatskih branitelja i pristali smo na sve elemente protokola; da branitelji i obitelji polažu vijenac prvi, a premijer i predsjednik drugi, to je u redu.

Međutim, ovdje se jedan od sudionika koji je trebao polagati vijenac prije mene skinuo u odoru sa znakom i grbom “Za dom spremni”, u tome ne želim sudjelovati. To je stvar organizatora koji je o tome mogao voditi računa i to je moj stav. Žao mi je, to je namjerna provokacija s kojom smo računali, ona se dogodila i ja to smatram gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj.

Ovo se nažalost moralo dogoditi jer je netko htio da se to dogodi. Ubuduće, gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću sudjelovati. Za organizaciju nisam odgovoran, a premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju.

Dokle god uvjeti budu ovakvi, a ovo je netko namjerno napravio ja u tome neću sudjelovati. Oznaci “Za dom spremni” nije mjesto na ovakvom mjestu”, napisao je Milanović, a donosi DNEVNIK.hr, https://dnevnik.hr/

Obljetnica Bljeska 

Zajedničkim vijencem i paljenjem svijeća kod spomen obilježja “Kristalna kocka vedrine”, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković odali su počast poginulima u operaciji “Bljesak”.

Akcijom je nakon četiri godine okupacije oslobođena zapadna Slavonija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Na obljetnici su bili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, admiral Robert Hranj, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general Marijan Mareković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ovogodišnje obilježavanje operacije ”Bljesak” održalo se sukladno aktualnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa i uz poštivanje preporučenih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite. (Hina)

(Izvor: DNEVNIK. hr, https://dnevnik.hr/ Hina, foto: Screenshot)