IMAMO DOKUMENTE SDP-ova gradonačelnica Siska prodala gradske stanove tvrtki koja se nalazi u blokadi

SDP posljednjih tjedan dana, i to u jeku unutarstranačkih izbora i jako slabog rejtinga, ‘trese’ korupcijska afera u kojoj je uključena njihova bivša gradonačelnička nada Vinko Grgić. Novogradiški čelnik je završio u pritvoru, a čini se kako bi se još jedna SDP-ova gradonačelnica i stranačka uzdanica mogla naći u problemima.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je u svojoj političkoj karijeri imala više afera, a u jednoj od njih spominjao se i suprug Darko Baniček. Baniček je tako u prošlosti prozivan jer je nedozvoljeno utjecao na rad Športsko rekreacijskog centra u Sisku, iako u tom trenutku nije imao nikakvu službenu funkciju niti dužnost u gradskoj upravi. Sisačka gradska oporba je čak Baničeka prozvala pravim ‘gradonačelnikom iz sjene’.

Podsjetimo, Baniček je bio nekad šef kabineta Gordana Marasa, u vrijeme vlade Zorana Milanovića kada je Maras bio ministar poduzetništva i obrta.

Prema dokumentima i korespondenciji koju portal Direktno posjeduje, čini se kako su sisačka gradonačelnica i suprug ponovno uključeni u aferu koja je znatno ozbiljnija od prijašnje.

Dokumenti u posjedu portala Direktno pokazuju kako je suprug sisačke gradonačelnice putem elektroničke pošte naređivao bivšem ravnatelju Športsko rekreacijskog centra Mariju Stipkovu da promovira jednu tvrtku, a prema mailovima je vidljivo i kako je ravnatelj Stipkov osiguravao besplatne majice i trenirke obitelji sisačke gradonačelnice.

“Koja je veličina od djeteta, poslat će novo sve, tebi i Kristini isto, samo trebaju vaše veličine”,  pisao je bivši ravnatelj ŠRC-a Mario Stipkov svom navodnom rođaku i mužu gradonačelnice Siska Darku Baničeku.

Najsporniji dio mailova, uz naravno nedozvoljeni utjecaj na rad gradske institucije i slanje sportske opreme, je to što je Baniček tražio da se u Sisku promovira tvrtka Zeus Plus d.o.o. Navedena tvrtka je u vrijeme korespondencije e-mailom obavljala zaštitarske i druge poslove za Grad Sisak. No ono što je zanimljivo je to da je vlasnica tvrtke Zeus Plus Mima Vasiljević otkupila stan od Grada Siska 2016. godine za 161.000 kuna u ulici Kneza Branimira 48 u Sisku, i da je ista tvrtka Zeus otkupila kuću od Grada Siska 2017. godine za 92.127  kuna u ulici Ive Tijardovića 3A u Sisku gdje je i sjedište tvrtke Zeus Plus i to s rokom otplate na 10 godina.

Grad Sisak je prema informacijama portala Direktno odobrio tvrtki Zeus Plus i njenoj vlasnici obročnu otplatu za kupnju nekretnina, a nije se ni dogodila promjena u zemljišnim knjigama.

Kao vlasnik  1/1 stana i kuće još uvijek se vodi Grad Sisak, a nije poznato zašto nije preneseno vlasništvo.

Najsporniji dio je svakako i u tome što je tvrtka uglavnom blokirana (u neprekidnoj blokadi od 10. siječnja 2020. odnosno preko 250 dana) a trenutni dug prema Poreznoj upravi, zaposlenima i dobavljačima iznosi oko 400.000 kuna. Nije posve jasno i postoji li dug prema Gradu i plaća li tvrtka redovno odobrenu  obročnu otplatu za otkup kuće i stana. Prema javno dostupnim podacima  tvrtka Zeus Plus d.o.o je 2019. ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 500 tisuća kuna, a godinu ranije 693.357 kuna. Poslovni subjekt je 2019. godine poslovao s gubitkom, dok je 2018. godine godine poslovao s neto dobiti od gotovo 120 tisuća kuna.

Zanimljiv podatak je i to što tvrtka koja posluje s gubitkom i koja je u dugovima daje pozajmice pa su evidentirane pozajmice veće od 400.000 kuna, što otvara pitanje služi li navedena tvrtka kao ‘bankomat’ zainteresiranim stranama.

Za komentar cijelog slučaja smo pitali i Grad Sisak, ali nam nisu odgovorili do zaključenja ovoga teksta.

Podsjećamo, upravo portal Direktno već ranije je pisao o sumnjivim nekretninskim transakcijama Grada Siska koje je odabravala gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Ni tada SDP-ova gradonačelnica nije željela javnosti objašnjavati mutne poslove.

(Izvor: DIREKTNO.hr, foto: fb, ilustracija)