Idila hrvatskih moćnika i realnost hrvatskih građana

Ako si ponekad postavljamo pitanje zašto banka u Austriji daje stambeni kredit po 0,9% kamate, a u Hrvatskoj ta ista banka za taj isti kredit uzima 3,5% kamate, ili zašto je kamata na minusu po tekućem računu u Hrvatskoj 8%, a u Austriji 3%, onda je odgovor u potpunosti jasan: jedini uzročnik jest, ne-rad i zlouporaba položaja vodećih ljudi HNB-a.

U Hrvatskoj je posebno iritantan odnos današnjih društvenih čimbenika naspram tog, u potpunosti otvorenog, bezakonja. Odnos vladajućih i poluvladjućih (HDZ, SDP, SDSS, MOŽEMO i nažalost dobar dio oporbe) je donekle razumljiv jer štite sami sebe, to jest svoje „grijehe“.

Ali je neshvatljivo ponašanje društvenih činitelje koji nisu umreženi, niti su sudionici u bezakonju, ali se ponašaju nedoraslo i prihvaćaju protudemokratske i nametnute društvene norme koje su utemeljene na iluzijama i lažima.

Ciljano su izmišljeni uglednici koji to nisu, već su obični muljatori, te su ciljano proglašeni stručnjaci koji to također nisu, već su obični poslušnici. A ti muljatori i poslušnici se međusobno hvale i nagrađuju, a korumpirani mediji revno šire te manipulacije.

Sjećamo se kad je Šeks kao predsjednik Sabora odlikovao Mesića, a Mesić kao predsjednik Republike zauzvrat odlikovao Šeksa.

Ta groteskna, samodopadna i lažljiva atmosfera koja je jedna od glavnih prepreka u uspostavi funkcionalne vladavine prava, još uvijek je dominantna u hrvatskom društvu. Ta lažna politička finoća isključuje iznošenje istine te onemogućava demokratsku i na činjenicama utemeljenu raspravu.

Kao što je poznato, ja osobno tu lažljivu „finoću“ ne prihvaćam, već slijedim temeljne demokratske vrednote. Jednostavno, s istinom nema kompromisa.

Nažalost, trenutačna vladajuća struktura se slijepo drži metoda i vrijednosti koje ogromnu većinu građana beskrajno vrijeđa i iritira. Sljedeći događaj je dokaz pogubljenosti vladajućih moćnika.

U četvrtak je pred saborskim odborom za financije ispitivan guverner Vujčić i njegova zamjenica, viceguvernerka Sandra Švaljek. Razina ozbiljnost i odgovornosti političkih dužnosnika na tom odboru bila je ispod svake profesionalne razine. Benevolentnost prema otvorenom lopovluku bila je nepodnošljiva.

Jer činjenice su jasne, zaposlenici HNB-a su trgovali i zarađivali s vrijednosnicama banaka koje, pak, po zakonu trebaju kontrolirati. Obimno, s obzirom na period, to nisu visoki iznosi, ali ako su bili tako drski te otvoreno i protupravno zarađivali kao u navedenom slučaju, onda je za pretpostaviti što sve protupravno rade o čemu javnost još nije doznala.

Opće poznato je da se banke u Hrvatskoj ponašaju neprofesionalno te da doslovno „gule kožu“ hrvatskim građanima. Banke se ne moraju truditi oko svojih klijenata, i to iz jednostavnog razloga; naime, regulator HNB omogućuje im da enormno zarađuju, da nekažnjeno krše zakone i zelenaški pljačkaju svoje klijente. HNB im to omogućuje i logičan zaključak jest da za to toleriranje bezakonja ili dobivaju protuuslugu, ili su ucijenjeni.

U normalnim okolnostima Vujčić i Švaljek su na sjednici odbora trebali biti izloženi argumentiranoj „demontaži“, pogotovo od strane oporbe. Nažalost, i na toj sjednici se pokazalo da dobar dio političkih predstavnika žrtvuje interese svojih birača kako bi se dodvorio moćnicima i medijima.

Tako je HNB hvalio HANFU, HANFA je hvalila depozitarnu agenciju, agencija je hvalila Sabor, a predsjednica odbora za financije, Grozdana Perić (vodila je financije kod Kalmete, svaki komentar je suvišan) hvalila je cijeli financijski menadžment kojega vodi njena partija-stranka.

Posebno je bilo zanimljivo slušati SDP-ovca Branka Grčića.

Naime, Branko Grčić, neki ga se sjećaju da je bio ministar u Milanovićevoj vladi, se jako uznemirio zbog mojih pitanja. Grčić je postavljao “slatkasta” pitanja Vujčiću, na to sam ga suočila s činjenicom, te ga zamolila da pojasni je li mu supruga bila zaposlena kod Todorića, te je li vlada u kojoj je sjedio pogodovala Todoriću, Tedeschiju, itd.

Na ova pitanja Grčić je počeo nesuvislo i neartikulirano galamiti, ali kako je vikao pod maskom bilo je nejasno što je htio reći. Kao i drugi moćnici, Grčić ne podnosi argumente, te kad ga se suoči sa činjenicama postaje agresivan, ali odgovore ne daje, kao da je brat od Plenkovića i Pupovca.

Inače, taj Grčić, i prije nego što je postao ministar u Milanovićevoj vladi, pokazao je svoju “ekonomsku stručnost”, pa je tako kao dekan ekonomskog fakulteta u Splitu, deponirao novce u Credo banci. Rezultat njegovog upravljanja financijama tog fakulteta bio je taj da je ekonomski fakultet izgubio je 6 milijuna kuna, jer je Credo banka propala. Usput budi rečeno, gospodin Grčić deponirao je novce Ekonomskog fakulteta u tu banku, a istodobno je od nje dobio kredit. U normalnom sustavu bi se ispitalo je li gospodin Grčić zlouporabio svoj položaj, te je li taj kredit bio u skladu s tržišnim normama i je li povezan s deponiranjem novca fakulteta.

Identično nesuvislo i nervozno na iznošenje istine, kao i Grčić, ponijela se je i viceguvernerka Švaljek.

Konkretno, viceguvernerka Švaljek na jednoj transakciji vezanoj uz Erste banku zaradila je 740 tisuća kuna, a gospođa je bila u Savjetu HNB-a. U potpunosti je jasno da bi u svakom normalnom sustavu bila optužena za zlouporabu položaja zbog insajderskih poslova, ali kod Plenkovića ne vrijede Europska pravila već, kao što je poznato, jugo-pravila. Tako je gospođa Švaljek napredovala i imenovana za viceguvernerku.

Nije potrebno biti financijski analitičar da se u potpunosti shvati da HNB i, primjerice, HANFA uopće ne rade svoj posao. Jer, što je to HANFA do sada istražila oko leasinga, insajderskog dilanja dionicama i poštivanja tržišnih i zakonskih normi na tržištu kapitala? Ništa nisu napravili.

HANFA, kao i HNB, svrha su samima sebi, a to je potvrdio i guverner Vujčić, i to u slijedećemu:

Na sjednici navedenog odbora počeo se pozivati na bankarsku tajnu i neovlašteno prikupljanje podataka. Kad sam ga, pak, pitala zašto bankarska tajna ne vrijedi za tisuće hrvatskih građana, čije podatke banke ustupaju lihvarskim agencijama bez suglasnosti klijenta, a usput krše i europsku uredbu o GDPR-u, onda se guverner pogubio i počeo tvrditi da treba mijenjati nekakve zakone u Saboru. Potpuni apsurd!

Stanje u Hrvatskoj je u potpunosti čisto. Vladajući moćnici drže moć putem manipulacija i sprječavanja primjene zakona. Kada bi se zakoni primjenjivali onda velika većina političkih, pravosudnih, nadzornih ali i gospodarskih čimbenika ne bi bila na tim pozicijama, već bi bili tema crnih kronika.

Jedan Vujčić zasigurno ne bi mogao biti guverner u nijednoj uređenoj državi, ne samo zbog njegovog protupravnog štićenja banaka, već i zbog sudjelovanju u aferi Agrokor i Borg.

Plenković i njegovi partneri, kao i njegovi mentori, grčevito sprječavaju djelovanje pravne države, te se bore protiv jednake primjene zakona prema svim građanima. Oni time čuvaju svoje položaje i bogatstvo. Rezultati te politike jesu korupcija, i siromaštvo hrvatskih građana.

Naš posao je da se izborimo za vladavinu prava i za jednakost svih građana pred zakonom, a to će neminovno značiti i uklanjanje sadašnjih uzurpatora s njihovih pozicija, ali i njihovo procesuiranje za nedjela koja čine Hrvatskoj.

Karolina Vidović Krišto