Iako je bio siguran u svoju nevinost, zašto je župan Posavec priznao krivicu zbog koje bi mogao otrčati u zatvor?

Danas je USKOK podigao optužnicu protiv župana Međimurske županije Matije Posavca o čemu smo već pisali. Povodom toga oglasio se i sam Posavec govoreći da to nije ništa neočekivano, da u optužnici nema nikakvih novosti i da je siguran da će na sudu dokazati svoju nevinost.

Sada se postavlja pitanje zašto je odmah po uhićenju priznao krivicu i djela koja mu se stavljaju na teret ako je i tada smatrao da je nevin? Kako je izjavio to je bilo da ne bi morao noćiti u Remetincu, pa mu se tako nekoliko noćenja može u budućnosti pretvoriti u njih jako, jako mnogo.

Nije ni USKOK od jučer i sigurno po sudovima ne bi iznosio izgubljenje slučajeve pa i „banalne“ s malim novčanim iznosima za koje se tereti međimurskog župana, kao i nekoliko upitnih zapošljavanja kojih ima u svakoj hrvatskoj općini, gradu ili županiji, a o državnim službama da i ne govorimo.

Ili su ljudi iz USKOKA samo obični birokrati koji po nekoj uhodanoj traci sve slučajeve, pa i one unaprijed izgubljene šalju na sudove, a to svakako nisu, u ovom primjeru imaju optuženika koji je krivicu priznao, a sada je na njemu da to sve porekne i dokaže da u priznanju nema nikakve krivice.

Većina Međimuraca htjela bi da se tako nešto i dogodi iako će biti Posavcu jako teško da izbjegne neku minimalnu kaznu, daleko od one zatvorske.

(R. Tomanić, foto: TT arhiva Muralista)