I slovenski mediji zahvalili Središćancima na zaustavljanju tenkova

Kao prvo da ne bi bilo zabune kad pišemo Središćanci mislimo na sve mještane Murskog Središća i ostalih bližih naselja, od kojih neka danas spadaju u Grad Mursko Središće, a koji su svojim tijelima zaustavili oklopnu kolonu JNA u njenom pohodu na Sloveniju. Svi koji su bili toga dana tamo su „Središćanci“ jer se ipak to dogodilo u Murskom Središću i hvala im na tome. Bilo je tu i Slovenaca iz Petišovca i Lendave pa su za nas i oni „Središćanci“.

Danas 28. lipnja je 28.-godišnjica povijesnog događaja koji je nanio prvi poraz tada trećoj vojnoj sili Europe, Jugoslavenskoj Narodnoj Armiji. Tisuću ljudi okupilo se da spriječi napad na Sloveniju, ali i da spasi Mursko Središće koje je moglo odletjeti u zrak jer je most na Muri bio zakrčen cisternama punim benzina.

O tome događaju izvjestili su i mnogi svjetski mediji, a posebnu pažnju su mu poklonili naši susjedi i prijatelji Slovenci koji su o njemu izvještavali na nacionalnoj televiziji i najvećim tiskanim medijima. Tada je internet bio u povojima pa portali još nisu postojali u današnjem smislu.

U prilogu donosimo reportažu koja je objavljena na cijeloj stranici slovenskog VESTNIKA.

(rt)