I OVE GODINE SREDNJOŠKOLCIMA U MEĐIMURJU OSIGURAN BESPLATAN PRIJEVOZ

Temeljem mnogobrojnih upita i velikog interesa građana uz temu sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola, Međimurska županija potvrđuje da se s istim nastavlja i dalje. Nakon što je Vlada RH krajem 2015. godine donijela Odluku o financiranju troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2016., pojašnjeno je kako je to isključivo iz razloga jer se mora u to vrijeme ustrojiti nova Vlada te novi Sabor donijeti Proračun RH za tekuću godinu.

Sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca u Međimurju se provodi već 10. godinu, a već je tada prepoznata važnost ulaganja u mlade i obrazovanje, jer se krenulo pokrivanjem svih troškova prijevoza. Danas se za roditelje i učenike puno nije promijenilo, kako država daje 75 posto sredstava, dok je ostatak na sebe preuzela Međimurska županija. Time se provodi jedinstveni model kojim se, zahvaljujući sufinanciranju Županije i prijevoznika, omogućuje da naši srednjoškolci imaju potpuno besplatan prijevoz. Stoga je međimurski župan Matija Posavec donio odluku da se s istim modelom i nastavi, imajući u vidu kako se ovime roditeljima godišnje štedi oko 1.500,00 kuna, a ujedno su međimurski učenici jedini u Hrvatskoj koji uživaju u ovakvom vidu nadstandarda. Dakako, države će i ove godine sa 100 posto financirati prijevoz redovitih učenika koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje.

Spomenimo samo kako u ovoj školskoj godini 2015./2016. u najsjevernijoj županiji vlakom putuje oko 565 srednjoškolaca, dok autobusom do 2430 učenika.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

prazni-480x300-e1441958142552