I neke hrvatske županije (Međimurska, Varaždinska…) potpisale inicijativu: Uključite nas aktivno u rasprave o oporavku Europske unije

Inicijativu potpisale i hrvatske županije; Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija

Varaždinska županija je jedna od 24 regije iz devet država članica Europske unije koje su uputile zajedničko pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju i drugim institucijama, od kojih su zatražili da u trenucima borbe protiv pandemije koronavirusa u rasprave o oporavku Europske unije na najvišim razinama uključe upravo regije. Pismo je rezultat inicijative Vlade Katalonije.

– Zahtijevamo da budemo aktivno uključeni u kreiranje i provedbu Mehanizma za oporavak i otpornost i nacionalnih planova koji će se usvojiti nakon toga. Pozivamo političke vođe EU institucija i država članica da se obrate direktno regionalnoj razini. Regije su spremne, voljne i sposobne doprinijeti politikama oporavka Europske unije koje su usmjerene na zajednički izazov s kojim se svi suočavamo – ističe se u pismu u kojem se donositelje odluka poziva da prepoznaju dodanu vrijednost regionalnih razina u EU programu oporavka.

Pismo su potpisale 24 regije iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Finske, Francuske, Italije, Njemačke, Poljske i Španjolske, među kojima su višemilijunske regije kao što su Bavarska s 13 milijuna stanovnika, Baden-Württemberg s 11 milijuna, Katalonija sa 7,5 milijuna i Lazio s 5,8 milijuna kuna. Riječ je o regijama u kojima ukupno živi više od 87 milijuna stanovnika.

Iz Hrvatske su potpisnice, uz Varaždinsku županiju, i ostale županije sjeverne i središnje Hrvatske: Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija. Oni su s inicijativom upoznali premijera Andreja Plenkovića, ministricu regionalnoga razvoja i fondova EU Natašu Tramišak, potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju, gospođu Dubravku Šuicu, te sve hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

– Župani sjevera Hrvatske svojim čvrstim stavovima i zalaganjem za zaštitu interesa stanovnika našeg područja pokazuju da imaju jasnu viziju razvoja. Kontinuirano ukazujemo na potrebu da sjever Hrvatske dobije status koji zaslužuje i uvijek ćemo zajednički reagirati na nedosljednost ili nepravdu u kreiranju i/ili provedbi politika koje se tiču regionalne razine, zalažući se za ravnomjeran razvoj svih dijelova Republike Hrvatske. Cijeneći nastojanja nacionalne razine Republike Hrvatske da aktivnije uključi jedinice područne (regionalne) i lokalne samouprave u sve procese donošenja odluka razvoja i provedbe politika regionalnog razvoja, smatramo da prostora za napredak ima te da ćete uvažiti ovo otvoreno pismo regija. Isto očekujemo od razine institucija Europske unije, u skladu s principom supsidijarnosti i načelom upravljanja na više razina, kao temeljnih odrednica politika Europske unije – ističu petorica župana, Damir Bajs, Radimir Čačić, Željko Kolar, Darko Koren i Matija Posavec.

Župani u zajedničkom obraćanju napominju da su zajedničko pismo prema Ursuli von der Leyen, Charlesu Michelu i drugim visokim EU dužnosnicima uputile regije koje dolaze iz država osnivačica Europske unije, pa sve do županija najmlađe države članice, Republike Hrvatske. – Potpisivanjem ovog pisma zaključuje se da neto uplatiteljice u EU proračun poput Flandrije, saveznih pokrajina Bavarske i Baden –Württemberg imaju isti problem kao i korisnici sredstava tog proračuna, kojima na raspolaganju stoje izdašnija sredstva. Svima je

zajedničko da žele aktivniju ulogu u procesu donošenja odluka, posebno onih  koje se tiču post-Covid oporavka u trenutku priprema novog programskog i financijskog razdoblja EU-a – navode župani.

U pismu čelnim ljudima Europske unije ističe se da su za vrijeme krize uzrokovane COVID-19 pandemijom, europske regije bile, i još uvijek jesu, na prvoj liniji obrane poduzimajući stalne aktivnosti kako bi se osigurao održiv oporavak.

– U skladu sa svojim različitim ovlastima, uvele smo učinkovite i pravovremene mjere kao odgovor na hitnost postupanja u području zdravstva u situaciji koja je u konačnici rezultirala  ekonomskim i društvenim posljedicama. Uvođenjem vlastitih mjera, razvili smo i proveli regionalne planove oporavka, te smo realocirali europska sredstva u skladu s mjerama i instrumentima koje je predložila Europska komisija za otporniju Europu, koja se temelji na zelenoj i digitalnoj tranziciji. Kriza uzrokovana Covid-19 krizom ne poznaje državne granice, a različite regije suočene su s raznim izazovima. Mjere regija ključne su za izbjegavanje jednoobraznog pristupa država članica te za jačanje prekogranične suradnje – navedeno je u zajedničkom pismu 24 europskih regija.

– Imamo bogato iskustvo u upravljanju i provedbi projekata iz raznih europskih fondova i programa,  istovremeno pretvarajući ciljeve politika Europske unije u konkretne aktivnosti na našim područjima. To nas čini ključnim čimbenicima u okviru upravljanja na više razina Europske unije. Europa može iz ove krize izaći jača samo ako je njezinim regijama, svakoj u okviru svojih ovlasti, omogućeno provesti te dinamične politike. Uloga je regija u tom pogledu ključna za održiv, pravedan oporavak od COVID pandemije, čime se može osigurati da nitko ne bude izostavljen. Na temelju svega navedenog, mi, regije potpisnice ovog pisma, obvezujemo se da ćemo poduzeti zajedničke napore za jačanjem uloge regija u procesu donošenja odluka za oporavak od krize uzrokovane COVID pandemijom. Obvezujemo se na proaktivan i konstruktivan način doprinositi tim raspravama, između ostalog, razmjenom informacija o regionalnim planovima oporavka i primjerima dobre prakse u upravljanju EU fondovima – zaključuje se u pismu.

Martina Prenkaj