Hrvatskoj nužno treba novi izborni sustav i cjelokupni demokratski restart

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović raspravljao je u srijedu o prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Navodi kako je ovaj Zakon očekivan u svim svojim aspektima – načinom pripreme, razlozima za predlaganje, sadržajem i posljedicama koje će proizaći iz njega.

„Ovaj Zakon potvrđuje što bismo mogli nazvati političkom filozofijom ove Vlade, a to je „push-pull“ politika. Kad me stisnu onda reagiram.“ – rekao je Vidović.

Ističe kako premijer navodi kao najvažniju kvalitetu ovog Zakona da „nismo puno mijenjali, samo smo porihtali brojčane parametre“. Socijaldemokrati to smatraju najvećom slabosti ovog Zakona.

„U podlozi prijedloga leži vaša ocjena da je postojeći sustav dobar i da ga ne treba mijenjati. Socijaldemokrati misle obrnuto. Hrvatskoj nužno treba novi izborni sustav i cjelokupni demokratski restart. Mijenjati ništa je radni moto ove Vlade koja nema ozbiljnu viziju razvoja ove zemlje.“ – rekao je Vidović.

Navodi kako HDZ kao svoj politički cilj deklarira stabilnost bez obzira na posljedice.

„Biti stabilan na začelju Europe i nije neki cilj. Mi koji smo odgovorni prema građanima ne mirimo se  s tim tipom stabilnosti. Mi imperativno tabamo zahtijevati promjene. Sačuvaj nas Bože kuge, požara i HDZ-ove stabilnosti. Nikako ne smijemo ostati na tome da ad hoc mjerama reagiramo na podražaje iz okoline, a da ne poduzimamo ozbiljne reforme.“ – smatra Vidović.

Ističe kako građani nisu predstavljeni u Saboru, kao niti općine, gradovi i regije, već da Sabor samo predstavlja odabranike šefova stranaka koje su progurali da budu lojalni njima, a ne građanima.

„Mlađi u Saboru možda se ne sjećaju kad se govorilo da je iznad Sabora samo dragi Bog. Sad je iznad Sabora svaki činovnik, direktor neke pišljive agencije, pomoćnik direktora nekog javnog poduzeća, svi raspolažu s više moći nego mi koje su građani izabrali da budemo njihovi predstavnici.“ – kaže.

Objašnjava kako postoji percepcija o saborskim zastupnicima kao ljudima koji malo rade i ne odlučuju ni o čemu.

„To nije aberacija, to je stanje stvari. Možete čuti kako na skupovima pozdravljaju pročelnika gradske uprave za kulturu i onda sve saborske zastupnike u đuture. Mi nismo ime i prezime, nego brojevi. Oni koji dižu ruke – s ove strane za, s ove protiv. Ja se s takvim stanjem stvari, demokracije i uloge ovog visokog doma ne mogu složiti. To treba mijenjati.“ – smatra Vidović.

Kaže kako će bez promjene i podizanja kvalitete izbornog sustava druge bitne promjene biti nemoguće.

„U krivu su oni koji misle da cijena kruha, mogućnost da ga kupe, priuštivi krov nad glavom, mogućnost da se liječe i školuju nema veze s ovim zakonom. Predstavljanje građana nije samo ukras, zadovoljavanje forme, to je suštinsko pitanje ove zemlje. Izborna pravila koja će omogućiti biranje autentičnih predstavnika građana i krajeva je ključni interes, a ne da budemo samo poslušnici svojih stranačkih oligarha. Nagledali smo se toga u ovom Saboru, taj demokratski šlamperaj i nakarade omogućuje ovakav izborni sustav. Nije li vrijeme da se zapitamo je li on najbolji za Hrvatsku i nije li vrijeme za ozbiljnu reformu.“ – rekao je Vidović.

Kaže kako se puno govorilo o načinu donošenja ovog Zakona i da je izostao svaki pokušaj konsenzualnog dogovora jer ga vladajući smatraju znakom slabosti. Smatra kako vladajući ne bi izgubili ništa da su oformili ekspertnu radnu skupinu i s drugim akterima pokrenuli ozbiljnu diskusiju o reformi, naprotiv tvrdi kako bi time pokazali da su sposobni zbog općeg interesa staviti po strani svoj uski parcijalni stranački interes.

„Mi smo napravili svoj prijedlog zakona, ali odbio sam da ga dajemo jer bismo na taj način išli protiv ovoga o čemu govorim. Svatko ima svoj parcijalni interes, ali kad je riječ o ovakvim organskim, važnim zakonima koji svjedoče o demokratskom karakteru zemlje, taj parcijalni interes ne smije biti ispred općeg. Ovim zakonom dobit ćemo ništa, imali smo ništa i perpetuirati će se sustav s kojim ne možemo biti zadovoljni ako imalo iole odgovornosti prema građanima i demokratskoj stvarnosti ove zemlje.“ – zaključuje Vidović.

Socijaldemokrati