HRVATSKI SABOR POKROVITELJ I OVOGODIŠNJIH DANA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Hrvatski sabor 2011. godine 30. travnja, dan koji se obilježava i kao Dan Međimurske županije, proglasio je Spomendanom Hrvatskog sabora na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a ove godine, ususret 450. obljetnice Sigetske bitke, ujedno proglasio i 2016. Spomen – godinom Nikole Zrinskog. Da se time dokazuje koliko se hrvatski narod ponosi svojim junacima, ali i poštuje Međimursku županiju, potvrdio je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner prilikom susreta s delegacijom sa sjevera zemlje predvođenom županomMatijom Posavcem te predsjednikom Zrinske garde Čakovec Alojzijem Sobočancom.

3

Kako bi se upoznao s mnogobrojnim aktivnostima koje Međimurska županija i Zrinska garda zajednički pripremaju u okviru dva velika obilježavanja, ali i najavio svoj dolazak u Međimurje, akademik Reiner pozvao je delegaciju na prijem u svoj kabinet. Istom su uz župana i predsjednika garde prisustvovali i zamjenik župana Zoran Vidović, gvardijan Franjevačkog samostana Željko Železnjak, ali i čelnici Zrinske garde, dopredsjednik Ivan Baksa,predsjednik Skupštine Mihael Štebih, kuma zastave Bernarda Cecelja, nadzapovjednik Alojzije Šestan i dozapovjednik povijesne postrojbe Davor Bratković.

5

Važno je naglašavali ulogu Međimurja, ali i naših velikih ličnosti u hrvatskoj povijesti, pa ću se bez sumnje, po uzoru na prijašnje godine kao potpredsjednik, a ove kao predsjednik Sabora, pridružiti ovogodišnjem obilježavanju“, rekao je Reiner i dodao kako se veseli Danu Međimurske županije 30. travnja, kada će se Zrinska garda postrojiti u Zagrebu ispred katedrale i upravo njemu dati prijavak te kada će zajednički biti dio svete mise. Ujedno je najavio svoj dolazak u Međimurje u okviru smotri povijesnih postrojbi 23. travnja kada se očekuje ispunjen čakovečki Trg Republike ili pak na svečanu sjednicu Skupštine Međimurske županije 29. travnja, kada bi volio pozdraviti dobitnike najviših županijskih priznanja, Nagrada Zrinski.

7

„Sretan sam što je upravo odluka o proglašenju Spomen – godine bila jedna od onih rijetkih koje su u Saboru usvojene jednoglasno, a veseli me i ugostiti vas u Muzeju Međimurja, Starom gradu, za čiju smo revitalizaciju prijavili projekt vrijedan 45 milijuna kuna. Očekuje nas bogatih 10 dana obilježavanja Dana Županije, ali i cijela godina usmjerena na prisjećanje na Sigetsku bitku“, rekao je župan i pohvalio Zrinsku gardu koja je nositelj niza manifestacija. „Naši će gardisti biti dio većine događanja u Međimurju, ali i Sigetu te odavanjem počasti, kao i dosad, s posebnim pijetetom, prenositi ime Zrinskih, županije Zrinskih diljem svijeta“, objasnio je predsjednik garde.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

1

2

6