Hrvatski branitelji dobivaju bezvrijedne dionice koje od 2013. godine nisu u opticaju!

U subotu 23. veljače ogranak UDVDR HR PMŽ Mursko Središće održao je svoj Izvještajni sabor o kojem smo donijeli poseban članak. U raspravi je bilo postavljeno pitanje jednog branitelja koji je nedugo dobio razliku dionica za povećanje invalidnosti s prijašnjih 20% na sadašnjih 30%.

Dionice su bile od hotela u Tučepima u iznosu od 3.600,00 kuna i od tvrtke Božjakovina d.d. u istom iznosu. Kada je te dionice htio putem brokerske kuće unovčiti čekalo ga je neugodno iznenađenje. Naime dionice tvrtke Božjakovina d.d., kako mu je rečeno, nisu u opticaju od 2013. godine te su za njega bezvrijedne i za njih ne može dobiti ništa.

Spomenuti branitelj je za trajnu invalidnost od 20% prije par godina također dobio nevažeće dionice bivše tvrtke Elektro-kontakt d.d., Gramad d.d., Merkatke d.d., a one SVPETRVS-Hoteli d.d. nije mogao prodati.

Pitanje koje je postavio bilo je zašto se to radi i kako doći do važećih dionica te tako ostvariri svoja stečena prava?

Odgovorio mu je tajnik podružnice UDVDR RH Međimurske županije Dražen Tkalec koji je istaknuo da to nije jedini primjer te da ih ima puno više u Međimurju i cijeloj Hrvatskoj. To se posebno događa sada, to jest kasnije od dodjele prvih dionica koje su bile ispravne te su se mogle unovčiti na burzi. Tkalec je pozvao sve branitelje koji se nalaze u istoj situaciji i imaju ovaj problem da se jave u svoje ogranke ili izravno njemu u ogranak Međimurske županije, kako bi svi zajedno otišli u Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske te tamo potražili pravično rješenje.

(R. Tomanić, foto: A. Jurak)