Hrvatska veleposlanica koja odbija napustiti Ukrajinu: Ostajem ovdje do daljnjega, Hrvatska za mene sada nije opcija

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić u razgovoru za N1 govorila je o stanju u Ukrajini i Hrvatima u toj zemlji.

“Ja ću reći da ostajem do daljnjega, ne mogu reći o kojem razdoblju se radi, ali dok god bude potrebno, mi ćemo biti ovdje. Naravno da Hrvatska sada nije opcija za mene, nego Ukrajina”, rekla je Djamić.

Otkriva i da se u Ukrajini nalazi još 20 Hrvata, od toga ih je četvero ostalo u Kijevu i ne želi ga napustiti. Ističe i da su oni tu za njih i da im daju do znanja da mogu računati na njih.

Odgovorila je i na pitanje kako se mogu napustiti Kijev i drugi gradovi.

“Postoje posebni vlakovi koji idu iz raznih smjerova prema zapadu zemlje, neki i do Poljske. Potrebno je doći na kolodvor i onda se snaći da se uđe na vlak. Na stanicama je masa ljudi, većinom žene i djeca”, govori.

Upitana je je li sigurno u Lavovu, u gradu gdje se ona nalazi.

“Mislim da trenutno u Ukrajini nema sigurnog mjesta s obzirom na način ratovanja. I tu su bile sirene, trebali smo se skloniti. Ne vjerujem da će u dogledno vrijeme tu biti nešto, dakle u iduća dva, tri dana, ali ne znamo koliko smo izloženo napadu. Mislim da jesmo izloženi”, odgovara.

Otkriva kakva je situacija sa skloništima u Kijevu.

“Ja mislim da je to klasična priča kakva je bila i kod nas. To su zapravo podrumi u koje ljudi silaze. Naravno, postoje službena skloništa , podrumi, u koja svatko može doći. U Kijevu su otvorene sve stanice metroa, one su jako duboko, tako da je to sigurno sklonište. Ovdje u Lavovu je malo drugačije, nadamo se da ima sigurnih skloništa”, zaključuje.

(N1, https://direktno.hr/, foto: Screenshot)