HRAST U SVETOM MARTINU NA MURI ODRŽAO TRIBINU „KRŠĆANI U POLITICI“

25. ožujka 2015. godine, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u Svetom Martinu na Muri održana je tribina na temu „Kršćani u politici“. Tribina je održana u organizaciji stranke Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku. Predavanje je održao gospodin Ladislav Ilčić, predsjednik stranke Hrast.

Predavanje je gospodin Ilčić bazirao na općeljudskim i kršćanskim vrijednostima koje upućuju čovjeka na društveni angažman. Također je uputio na neke smjernice koje Katolička crkva upućuje na tu temu u službenim dokumentima, npr: „Vjernici laici se nipošto ne mogu odreći sudjelovanja u ‘politici’, to jest u mnogostrukom i raznovrsnom gospodarskom, društvenom, zakonodavnom, upravnom i kulturnom djelovanju koje teži suvislom i institucionalnom promicanju općeg dobra.“ (Ivan Pavao II, Christifideles laici, 42) Predavač je na jednostavan, razumljiv i slikovit način razložio aktualno stereotipno poimanje vjernika kao prije svega pasivnog člana društva te je i kroz riječi pape Franje jasno izrekao nužnost da se taj stereotip nadiđe. Neki od citata pape Franje u tom smjeru: „Mi kršćani ne možemo se ‘igrati Pilata’ i prati ruke. Ne možemo to činiti! Moramo sudjelovati u politici, budući da je politika jedan od najviših oblika iskazivanja ljubavi bližnjemu, jer teži za dobrobiti sviju.“ „Kršćani-laici moraju se uključiti u politiku. Reći ćete: ‘To nije lako.’ Nije lako niti postati svećenik. U životu nema lakih stvari. Život nije lagan.“

Nakon tribine u Svetom Martinu na Muri osnovan je ogranak stranke Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku. Za predsjednika je izabran gospodin Zdravko Kutnjak, koji je član Općinskog vijeća Sv. Martin na Muri. Za dopredsjednika je izabran Leon Rešetar a za tajnika gospodin Željko Vuković.

Prijateljska, gotovo obiteljska atmosfera, koja je vladala od početka do kraja susreta uključujući i tribinu, dokazala je kako je događaj bio u potpunom skladu sa težnjama mještana Svetog Martina na Muri.

Gospodin Kutnjak, domaćin tribine i čitavog susreta, izrazio je iskrenu zahvalnost predavaču i svim sudionicima tribine za vrijeme izdvojeno za taj događaj. Napomenuo je kako je zasigurno svatko od prisutnih  mogao drugačije, „ugodnije“ provesti večer ali svijest o važnosti osobnog angažmana na društvenom području jača je od težnje za vlastitom ugodom. Svaki čovjek, a na osobit način onaj koji se deklarira kršćaninom, treba doprinositi u društvu kako bismo svi zajedno radili za opće dobro. Samo tako možemo se nadati svjetlijoj budućnosti.

(Hrvoje Šlezak)

unnamed