Horvat i Srpak rekli da su Romi glasali za SDP, a Kajtazi im odgovorio da Romi nisu na prodaju

Nakon zaključka na aktualnom prijepodnevu ministra gospodarstva Darka Horvata i zastupnika Dražena Srpaka kako su na nedavnim izborima za predsjednika Republike Romi glasali za SDP te njihove ocjene da je to anomalija, primoran sam reagirati te dotičnima i javnosti objasniti nekoliko važnih činjenica, a još bitnije – stav romske zajednice o spomenutom pitanju, napisao je na svom Facebook profilu Veljko Kajtazi, a u videu svog izlaganja u Saboru rekao je slijedeće:

“Prije svega, radi se o gruboj generalizaciji, o netočnoj informaciji jer Romi nisu objekt politike i imaju ljudska, građanska i demokratska prava da biraju i budu birani. Romi nisu na prodaju, oni nisu homogeno tijelo, već zajednica bogata u različitosti  pa zato ni spomenuti u ovom visokom domu nemaju pravo govoriti o romskoj zajednici na takav način, a ta zajednica ni u Međimurju nije glasala jednako u svim naseljima. Riječ je o slobodi izbora i nitko nema pravo isticati niti vrednovati glasove Roma da bi dobio političke bodove.

Horvat i Srpak imaju sigurno dovoljno problema i u vlastitu političkom dvorištu, a meni je drago da moji Romi sve više participiraju u političkom životu i da velike stranke više ne mogu manipulirati njihovim glasovima. Romi su glasali po savjesti i preferenciji, a to što se njihove glasove nije moglo kupiti smatram postignućem, a ne problemom”.

(rt, foto: fb V.K. GMS)