Hoće li Romi u Orehovici dobiti trojezične ploče?

‘DOK NAM SVE PADA ONI RASTU’ / Šprajc čestitao Romina i pohvalio se svojoj ‘Romovnicom’: ‘Za razliku od Srba, imaju dosta utjecajne članove’

Prije deset godina u Hrvatskoj je živjelo 16.975 Roma a danas ih ima 17.980

Stanje nacije uopće nije toliko loše kako se može činiti iz raznih medijskih izvještaja, rekao je Zoran Šprajc uvodno u svojoj emisiji Stanje nacije:

“Dok svi kukaju kako nam je pao broj Hrvata, kako nam je pao broj naših Srba, pa kako nam je pao broj katolika, broj mladih, pa nam pada standard kažu, pa nam padaju plaće, popis stanovništva pokazao je barem jednu dobru stvar. Dok nam sve pada, raste nam broj Roma.

Pravo na dvojezičnu ploču

Prije deset godina u Hrvatskoj je živjelo 16.975 Roma a danas ih ima 17.980. Nije to veliki rast za Rome, ali kad sve i svima pada, svaki rast je dobar rast. Ali ne samo to, Romi su s ovim popisom stanovništva u međimurskoj općini Orehovica dosegli udio u stanovništvu od 33,68 posto i time ostvarili zakonsko pravo na dvojezične ploče. Dakle, pravo koje su izgubiti Srbi u Vukovaru dobili su Romi u Orehovici.

Doduše, naša praksa pokazala je da većina nema uvijek razumijevanja za prava manjine i dvojezične ploče, ali ne treba sumnjati da će Romi to svoje pravo uspjeti ostvariti jer, za razliku od Srba, imaju dosta utjecajne članove svoje zajednice”, rekao je Šprajc te pokazao isječak iz emisije u kojoj je i njemu uručena “Romovnica” te je tako i sam postao punopravni član Romske populacije.

(izvor: https://net.hr/, foto: RTL)

U Orehovici Romi ostvarili parvo na dvojezične ploče ili čak trojezične

Doznali smo kako se kaže ‘Općina Orehovica’, ‘OŠ Orehovica’ i još neke izraze. Doznali smo i što Romi u tom kraju i u Hrvatskoj doista trebaju

Reporter Goran Latković javio se iz Orehovice koja se mijenja nakon popisa stanovništva. Kako su Romi ondje dočekali ovu vijest koja im podiže prava? “Romi su jako sretno što su dočekali, dobili pravo na dvojezične ploče ovdje u Orehovici”, kazao je Latković koji je razgovarao s mještanima romske nacionalne pripadnosti.

Mladić Mateo s kojim je razgovarao Latković, zahvalio je svima koji su tome pridonijeli, rekao je da su sretni, zadovoljni. Za suživot u Orehovici kazao je: “Suživot je težak, ali svi smo zaposleni, djeca se školuju. I tako. Krpa se kraj s krajem.

Potom je razgovarao s predsjednikom Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjašem Oršušom: “Ne mogu reći točno kada se budu ploče postavljale. Imat ćemo sastanak sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj i sa saborskim zastupnikom, naravno, i s načelnicom Općine Orehovica.”

U razgovoru uoči javljanja, kazao je Latković, Oršuš mu je govorio ne o dvojezičnim, nego o trojezičnim pločama. O čemu se tu radi?

“Gledajte, službeno priznati jezik Roma je romani ćhib kojega mi svi priznajemo, poštujemo, a u Međimurskoj županiji pričamo bajaški. U dogovoru s načelnicom općine i saborskim zastupnikom, s predsjednicom Saveza i s predsjednicima i članovima Saveza dogovoriti da postavimo trojezične ploče”, objasnio je.

Orehovica će tako biti i Orvica. Oršuš je rekao kako će se ubuduće još nazivati Općina Orehovica i Osnovna škola Orehovica. Latkovića je zanimalo, na stranu višejezične ploče, što bi trebalo biti bolje što se tiče suživota, i to ne samo u Orehovici, nego i šire u Hrvatskoj?

“Puno toga mora biti bolje. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti. Mi smo na popisu stanovništva pokazali da nas ima puno. Promjena mora biti, suživot mora biti bolji, kao i rješavanje problema u romskim naseljima, zapošljavanje, obrazovanje i sve ostalo”, kazao je i najavio:

“Na sljedećim lokalnim izborima očekuje nas veliki zadatak i veliki pomak.”

(tekst i foto: https://www.rtl.hr/ )