HDZ-ovi vijećnici poručili Posavcu: Izigrali ste studente i proglašavate se zaslužnim za ono za što niste!

Župan Međimurske županije Matija Posavec sam sebe proglašava zaslužnim za ono za što nije, a odlukom donesenoj na posljednjoj sjednici Skupštine Međimurske županije izigrao je međimurske studente i pokazao kako Županija koja se redovito hvali brojnim ulaganjima u obrazovanje upravo na tome i štedi.

HDZ-ov vijećnik Ivan Borović na prošloj je sjednici podnio amandman na ovogodišnji proračun kojim je predložio povećanje jednokratnih novčanih potpora za redovne studente sa 600 na 1000 kuna. Iako je župan koji se voli hvaliti da Međimurska županija vodi brigu o obrazovanju i ulaže u svoje učenike i studente obećao da će povećati te potpore, najnovijom je odlukom prekršio obećanje, izigrao studente i pokazao kako županija znanja ipak štedi na svojoj budućnosti.

-Za govornicu sam dolazio tri puta kako bih Vas uvjerio da je taj amandman dobar i da bi ga trebali prihvatiti. Međutim, tada ste obećali da će to povećanje biti uvedeno rebalansom proračuna no na kraju je Vaša vladajuća većina odbila amandman. Danas, tri mjeseca kasnije predlažete odluku o povećanju potpore na 800 kuna umjesto obećanih 1000 kuna – oštar je bio Borović.

Pitao je i kada međimurski poljoprivrednici mogu očekivati objavu ovogodišnjeg javnog poziva za potpore malih vrijednosti kako bi se na vrijeme mogli pripremiti i prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, no konkretan odgovor nije dobio.

Kao što se moglo pročitati u raznim medijima, Posavec se osobno prozvao zaslužnim za ugovorenu fiksnu cijenu plina u županijskim ustanovama zbog čega je HDZ-ov Igor Ivković naglasio kako  zasluge za to mogu preuzeti isključivo županijski vijećnici.

-HDZ nije „rogoborio” protiv te odluke kao što župan tvrdi. HDZ, kao i ostale stranke u Skupštini su isključivo iskazali svoju zabrinutost zbog tehnički neispravne odluke jer se suglasnost za sklapanje ugovora dala osobi koja u tom trenutku više nije bila ravnatelj – pojasnio je Ivković i poručio Posavcu da ako se smatra prorokom za plinska pitanja kaže kako će Županija pomoći svojim građanima da lakše prebrode energetsku krizu.

Vijećnik Nikola Hren osvrnuo se na prodaju zemljišta u Industrijskoj zoni Istok Čakovec pohvalivši sve uključene u ovaj proces jer je, kako kaže, dolazak novih investitora uvijek hvalevrijedna vijest. Ipak, naglašava da bi se trebala potaknuti i prodaja ostalih zemljišta koja su ostala slobodna kako bi se građanima Međimurske županije i grada Čakovca osigurala nova radna mjesta u dobro plaćenim sektorima.

-Iako se Međimurska županija itekako može pohvaliti izrazito niskom stopom nezaposlenosti što je odlična vijest, potrebno je poduzeti dodatne korake kako bi se u našoj županiji otvarala nova radna mjesta u dobro plaćenim sektorima visoke tehnologije i industrije jer smo svjesni činjenice da su plaće naših građana među najnižima u Hrvatskoj – naglasio je Hren.

HDZ je aktualizirao i jedan gorući problem cijelog Međimurja, a to je da sve više manjih i srednjih mjesta u županiji ostaje bez dućana.

-Trgovci nemaju interesa otvarati nove trgovine u malim mjestima te zatvaraju stare zbog neisplativosti. Nažalost, ova tematika ne spada pod ničiju nadležnost, no problem je tu. Mlađe stanovništvo snalazi se u okolnim naseljima i velikim trgovačkim centrima, no starije ne može nabaviti osnovne životne potrepštine – pojasnio je Ivković upitavši Posavca na koji način Međimurska županija planira starijem stanovništvu približiti nabavku osnovnih životnih namirnica no sudeći prema njegovom odgovoru plana baš i nema.

Klub vijećnika HDZ-a

u Skupštini Međimurske županije