HDZ-ovci oštro kritizirali Milanovića: Nervozan je zbog uhićenja Kovačevića, sam je sipao seksističke izjave

Saborski zastupnici u četvrtak su dvojako komentirali Facebook objavu predsjednika Milanovića da je istup predsjednika Sabora prema zastupnici Sandri Benčić bio “ispod svake granice pristojnosti” i prozivku što borkinje za ljudska prava na to nisu reagirale.

Sandra Benčić iz platforme Možemo, u čiju je obranu stao predsjednik države, kazala je da Milanović ima pravo na svoj stav te da ne želi ulaziti u to.

“Samo želim da shvatimo da je sada vrijeme kada trebamo pomoći organizacijama koje se bave zaštitom ženskih i ljudskih prava i prava djece jer smo u razdoblju ogromnog porasta nasilja”, rekla je i podsjetila na ogroman skok obiteljskog nasilja u korona krizi što je, smatra, prioritet njihovog rada.

“One to godinama rade i zaista im dajem za pravo da se prvenstveno bave time, jer su to realni problemi onih kojima treba direktna zaštita, prije nego nama, koji imamo i pozornicu i određene medijske i druge poluge da sami sebe zaštitimo”, izjavila je Benčić novinarima u Saboru.

Napominjući da svatko ima pravo na svoje mišljenje o nekome, podsjetila je da je cijeli život surađivala s organizacijama za zaštitu ženskih i ljudskih prava te će nastaviti i dalje.

“Apsolutno podržavam da njihov prioritet budu oni koji imaju najmanje moći u društvu, a to su žrtve nasilja”, poručila je.

Habijan: Kritika dolazi od onoga koji je sam sipao seksističke izjave 

HDZ-ov zastupnik Damir Habijan rekao je da odgovor Gordana Jandrokovića nekad ne može biti drugačiji.

“Ne želim biti Jandrokovićev odvjetnik, ali svi su vidjeli da je predsjednik Sabora imao politički govor usmjeren općenito prema dijelu oporbe koja konstantno ide uvredama prema predsjedniku Vlade i ministricama i ministrima i onda je, naravno, očekivano da ponekad odgovor ne može biti drugačiji”, smatra Habijan.

Ocijenio je i da taj status dolazi od onoga koji je, kako je rekao, iz rukava sipao seksističke izjave u svom dosadašnjem mandatu.

“Sjetimo se njegovih izjava i prema stranačkim kolegicama, SDP-ovim kandidatkinjama na lokalnim izborima, prema udruzi B.a.B.e. pa do pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i zastupnica Puljak i Orešković”, napomenuo je. Možda je, kaže, simptomatično to što je jučer otkriven drugi krak koruptivne hobotnice vezan uz Dragana Kovačevića, “a znamo da je dotični gospodin volio posjetiti određene klubove”.

Na pitanje je li predsjednik Milanović prava osoba za kritiziranje komunikacije predsjednika Sabora sa ženama, s obzirom na njegove izjave o “samodopadnim narikačama” ili “ženama i ženama”, SDP-ov Arsen Bauk odgovorio je da to i dalje nije riječ koja se može uputiti samo osobama ženskog spola.

“Riječ ‘narikača’ bila je osvrt na stil kojim su određeni političari ili političarke pristupili konkretnom slučaju. A ovo ‘ima žena i žena’, to je isto kao da ja kažem ‘ima novinara i novinara’, ‘ima SDP-ovaca i SDP-ovaca’, ‘ima HDZ-ovaca i HDZ-ovaca’, ‘ima političara i političara’, ‘ima Bračana i Bračana’ što znači da se jedna grupacija ne može promatrati homogeno u svim slučajevima”, smatra Bauk.

Bauk: Milanović razumije fine i nijansirane razlike, iako ne pati uvijek od nijanse

Nijedna od tih izjava ga ne diskvalificira da to koristi, dapače, možda ga dodatno kvalificira jer pokazuje da razumije te fine i nijansirane razlike, iako, moram priznati, nije da on baš uvijek pati od nijanse, dodao je.

Bauk ima razumijevanja za predsjednikovu kritiku upućenu borkinjama za ženska prava i ističe da ga ne bi nazvao prigodnim nego selektivnim aktivizmom.

“Može se tako reći, to je isto legitimni politički stav koji opet ne diskvalificira nikoga nego na neki način ukazuje kako netko provodi ono za što se deklarativno zalaže”, istaknuo je Bauk.

Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta rekla je da se predsjednik Sabora samo dobro uklopio u razinu komunikacije koju promoviraju aktualni predsjednik i premijer već jako dugo.

“Budući da dolaze iz Ministarstva vanjskih poslova sva trojica, nadam se da se ostali diplomati ne služe takvim rječnikom jer, ako se i oni služe takvim rječnikom, onda ćemo vrlo vjerojatno uskoro biti u ratu s pola Europe”, poručila je Vučemilović.

Dalija Orešković iz Centra ustvrdila je da je činjenica da je predsjednik države izvrijeđao popriličan broj žena na političkoj sceni.

“Meni je drago da je i sam shvatio da to nije primjeren način obnašanja javne dužnosti, da to nije primjerena retorika i da je to potpuno nepotrebno. Očito je sam shvatio u čemu je pogriješio i ako je uistinu promijenio svoj osobni stil i odnos prema ženama, onda to mogu ocijeniti pozitivnim korakom”, naglasila je.

A Jandroković je pogriješio obraćanjem prema zastupnici Benčić, nije mu to prvi put, a i sama sam često bila meta kojekakvih ispada, počevši od prvog dana kada mi je Jandroković rekao da mi dobro stoji palica ‘povreda Poslovnika’ u ruci, kazala je Orešković.

(izvor: DIREKTNO.hr, https://direktno.hr/, foto: ilustracija)