HDZ Međimurske županije održao konferenciju za medije o dvije godine rada Vlade RH

O najznačajnijim potezima aktualne Vlade čije bi efekte građani trebali bitno osjetiti u svakodnevnom životu početkom iduće godine, a neki su već dobrano u tijeku, govorila je na konferenciji za novinare saborska zastupnica i savjetnica predsjednika HDZ-a, Sunčana Glavak.

Uz nju, o najznačajnijim projektima na lokalnoj razini, govorili su gradonačelnici Preloga i Murskog Središća, te potpredsjednici međimurskog HDZ-a, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak.

– U dvije godine rada Vlade doneseno je 266 zakona. Nacionalni program reformi prati niz sektorskih, prije svega tri najveća državna sustava – mirovinskog zdravstvenog i obrazovnog, za koje su naši građani bili i najviše zainteresirani, istaknula je Glavak.

Vlada je, pojašnjava, odgovornim upravljanjem financijama,  preokrenula izuzetno negativan financijski trend i neravnotežu deficita i javnog duga. BDP kontinuirano raste, a Fitch i S & P podigle su naš kreditni rejting za jednu razinu uz stabilne izglede, što je prvi put u posljednjih 15 godina. Govoreći o financijama, S. Glavak dodala je kako od Nove godine idu prepolovljene stope PDV-a za svježe meso, ribu, jaja, voće i povrće, dječje pelene, te novo smanjenje opterećenje plaća.

–  Od ove godine prekovremeni rad te rad nedjeljom  i blagdanom više ne ulazi u minimalnu plaću, nego se dodatno plaća, naglasila je saborska zastupnica Glavak, odgovarajući na novinarsko pitanje o povećanju minimalne plaće.

Što se tiče demografske politike, povećane su potpore za rođenje djeteta za drugih šest mjeseci, te novčane naknade za nezaposlene, proširen je  krug korisnika dječjeg doplatka, gradi se ili obnavlja preko 300 dječjih vrtića, te se omogućuje dvosmjenski rad vrtića u sve boljim uvjetima. .., nabrojila je tek dio novih zakonskih propisa.

Kada je zdravstvo u pitanju, posebno se dotaknula čakovečke Županijske bolnice gdje je uloženo više od 100 milijuna kuna .

Spomenula je i ulaganja u obranu, investicije, brigu o blokiranima, braniteljima, javnu upravu i pravosuđe, te prometnu infrastrukturu.

Gradonačelnici Preloga i Murskog Središća, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, posebno su se osvrnuli na projekte na lokalnoj razini, te sa zadovoljstvom konstatirali da je suradnja s Vladom izuzetno kvalitetna.

Kolarek je ponovo upozorio da ne dozvoljava tzv.„kvazi“ poduzetnicima otvaranje biznisa na njihovu području, te onima koji nisu u stanju radnicima dati plaću višu od 5.000 kuna. S druge pak, strane, Grad je tu da maksimalno pomogne i bude „suport“ svakom ozbiljnom ulagaču, zaključio je Kolarek.

Srpak je istaknuo kako puno ulažu u demografski razvoj, mlade i poduzetništvo, po prvi puta su otvoreni  državni uredi koje nikad nisu imali, no, i dalje im ostaje gorući problem tranzitnog prijevoza kroz samo središte grada.

(HDZ Međimurske županije)