HDZ Međimurske županije ne može podržati rebalans proračuna s 85 milijuna kuna manjka

Na sjednici Skupštine Međimurske županije u četvrtak na dnevnom su redu bili proračunski dokumenti – izvještaj za 2020. godinu, rebalans za 2021. i mjere za pokriće manjka.

Vijećnik Igor Ivković naglasio je da HDZ ne može podržati izvještaj o proračunu u kojem je 85 milijuna kuna manjka. Vjeran Vrbanec dodatno je pojasnio da ne mogu podržati rebalans proračuna ni sanacijske mjere. U obrazloženjima postoji čitav niz netočnih i nekorektnih tvrdnji te prebacivanje krivnje na državne institucije. Također, i dug Županijske bolnice Čakovec dvostruko je povećan nakon smjene ravnatelja, istaknuo je Vrbanec.

Vijećnici HDZ-a i u aktualnom satu ukazali su na nekoliko problematičnih stvari.

Igor Ivković skrenuo je pozornost da se za loše financijske rezultate Međimurske županije na više mjesta nalazi opravdanje i zbog financijskih korekcija od strane provedbenih tijela za fondove EU, kao i umanjenja iznosa zbog nedostatka vremena za provedbu. Upozorio je i na slučaj smjene ravnatelja bolnice, za koji je sud utvrdio da je nezakonita, te nedavno uhićenje predsjednice Upravnog vijeća koje je provelo smjenu. Slučaj je to u Zagrebu, a Ivković je upitao ne podsjeća li to na slučaj Županijske bolnice Čakovec. Iako župan Matija Posavec tvrdi da se sve odvija pošteno, utvrđeno je da je smjena ravnatelja provedena nezakonito.

Ivan Borović podsjetio je da studenti koji su dobili Rektorovu nagradu 2020. nisu dobili novčanu nagradu Međimurske županije kao što je bilo najavljeno. Župana je upitao i koji su to projekti u aktualnom mandatu s obzirom da ih u kampanji nije najavljivao, dok su suprotno činili gradonačelnici Preloga i Murskog Središća predstavivši biračima što ih očekuje. Na odgovor župana da se neće zaboraviti na studente te da je pripremljeno 120 projekata vrijednosti 2,8 milijardi kuna, Borović je odvratio da se nada da će tako biti i zbog studenata i zbog građana Međimurske županije, da se ne bi ponovio letak s najavom projekata 2017.-2021. na kojem je bilo obećano 6 projekata, a nije ostvaren niti jedan.

Nikola Hren je upozorio da gospodarska zona, Poslovni park Međimurja, stagnira od 2007. godine.

– Sad smo u 2021. i ona je još uvijek u najvećoj mjeri prazna, od 15 parcela u funkciji su samo dvije. I još su dvije navodno prodane, a na ostalih 11 raste šikara. Za razliku od te zone primjerice u Murskom Središću i Prelogu zone su pune i postoji potreba za otvaranjem dodatnih – rekao je Hren.

Pitao je zbog čega se investitori ne odlučuju na kupnju, je li problem nerealna cijene zemljišta i ima li Županija uređen program korištenja državnih potpora za industrije visoke vrijednosti koje onda generiraju i veće plaće.

O zoni je govorio i Vjeran Vrbanec, istaknuvši da su dvije stvari ključne za Čakovec – kako poboljšati život u centru grada i kako popuniti tu zonu tvrtkama koje želimo.

– Nažalost, ni Županija ne zna kako. Nekretnine u gospodarskoj zoni Čakovec, prema Pribislavcu, su 14 godina prazne, a HDZ-ove Vlade su poklonile te nekretnine i komunalno ih uredile – rekao je Vrbanec.

HDZ Međimurske županije