HDZ: Ivan Borović predložio povećanje studentskih potpora

Na nedavno održanoj sjednici Skupštine Međimurske županije mladi vijećnik Ivan Borović amandmanom je predložio povećanje potpore studentima, kako bi se studentima maksimalno olakšali troškovi studiranja. Time se ne pomaže samo studentima, već i njihovim roditeljima.

Međimurska županija od 2015. godine dodjeljuje studentima jednokratne financijske potpore na koje imaju pravo svi redovni studenti u tekućoj akademskoj godini s prebivalištem u Međimurskoj županiji.

Vijećnik je amandmanom predložio povećanje iznosa potpore sa sadašnjih 600,00 kuna na 1.000,00 kuna. Informacije radi, 2021. godine potporu je zatražio 2241 student. Ukupno povećanje stavke jednokratne potpore studentima Međimurske županije iznosilo bi 900.000,00 kuna.

Povod tom amandmanu je činjenica da je Europski parlament nedavno donio odluku kojom se 2022. proglašava godinom mladih te su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe koji se odnose na mlade.

„Pozivam vas da slijedimo primjer Europskog parlamenta i da prihvatimo ovaj amandman i povećamo iznos jednokratne potpore studentima Međimurske županije“. – izjavio je Borović.

Međutim, župan Posavec taj amandman je odbio uz obrazloženje da će rebalansom proračuna na proljeće stavka za studente biti uvećana te da amandman u ovakvom obliku ne prihvaća. Podsjetimo, nedavno je Vlada RH prihvatila tehnički neispravan amandman županove zamjenice u Hrvatskom saboru kojim su dodjeljena sredstva za Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec jer je obrazovanje djece s posebnim potrebama od izuzetnog značaja za cijeli sustav. Očito to isto ne vrijedi za naše međimurske studente, jer od toga da će sredstva biti uvećana, pa do toga da će biti isplaćena ranije (početkom godine, što su naši vijećnici davnih dana predlagali) ostaje samo – obećanje. Klub vijećnika HDZ-a nastavit će davati prijedloge koji će ići u korist naših studenata i učenika.

KLUB VIJEĆNIKA HDZ

u Skupštini Međimurke županije