HDZ i HDS zadovoljni razrješenjem ravnatelja Županijske bolnice Čakovec dr. sc. Tomislava Novinščaka

Skupština Međimurske županije prihvatila je većinom glasova zaključak Odbora za zdravstvo iz veljače 2020.  kojim se traži razrješenje dužnosti ravnatelja Županijske bolnice  Čakovec dr. sc. Tomislava Novinščaka  i predsjednice Upravnog vijeća bolnice  dr.sc. Sonje Tošić-Grlač!!!

Time je većina u Skupštini prihvatila i potvrdila sve kritike i primjedbe koje su stizale na račun rada Uprave bolnice i Osnivača – Međimurske županije, a na što su već dulje vrijeme upozoravali članovi Skupštine iz redova kluba vijećnika HDZ-a i HDS-a. Velikom većinom, sa samo 2 glasa protiv potvrđeni su zaključci odbora.

-Današnja izglasavanje nepovjerenja ravnatelju bolnice samo je potvrda da smo u startu bili u pravu kada smo ukazivali na brojne nepravilnosti i loše vođenje naše Županijske bolnice. Sve ovo bilo je vidljivo već i ranije i da su nas ostali kolegi u Skupštini slušale do ovoga ne bi došlo a bolnica bi bilo puno spremnija nositi se sa zdravstvenim problemom kojeg je donio Covid 19. Osim toga sačuvali bi u radnom odnosu niz odličnih i sposobnih liječnika koji su zbog loših poteza Uprave i Osnivača napustili ŽB Čakovec – istaknuto je u ime Kluba vijećnika  HDZ-a i HDS-a.

Kako se ponovno ukazalo na loš potez Uprave i Osnivača na samoj sjednici Skupštine postavljeno je pitanje zašto se, kako se nekoliko puta isticalo, odlična financijska situacija u bolnici nije iskoristila za bolju pripremu ŽB Čakovec kod drugog vala COVID-a 19. Osim toga državu se prozivalo za nebrigu, što je u suprotnosti s činjenicom da je s državnim razinama osigurano 4 milijuna kuna za nabavku lijekova, a što nije jedini slučaj angažiranja države da se popravi situacija u ŽB Čakovec tamo gdje nije uspjela Uprava i Osnivač – Međimurska županija.

Istinito je da je ministar Beroš morao urgirati da se jedini specijalist infektologije uključi u rad Županijskog stožera civilne zaštite za COVID 19 i da je isti morao otići u Varaždin zbog mobinga i ostaviti odjel Infektologije bez specijalista. Znači li to da je infektološki odjel predan OB Varaždin, pitaju se u HDZ-u. Ističu da je to samo jedan od problema ŽB Čakovec za što su i tražili pojašnjenje i odgovor na sjednici Skupštine.

Govoreći o problemima odlaska, istaknuti popis onih koji su napustili ŽB Čakovec nažalost je podugačak. Radi se o desetak uglednih liječnika koji će svoje znanje, svoje karijere nastaviti u drugim zdravstvenim ustanovama.

Zašto su otišli: dr. Vrtarić, dr. Škvorc, dr. Kokić, dr. Čikić, bračni par doktori Ostojić, dr. Gadže, dr. Potočnik, najavljen je odlazak dr. Žvorc, dr. Kvarantan (10 liječnika). Zašto su otišli ti vrhunski liječnici u bolnici “nikad nije bilo bolje“ – zapitao se Matija Žugec ističući da su upravo liječnici ti koji znače kvalitetu i rejting zdravstvene ustanove.

Država je kroz razne programe pomogla ŽB Čakovec u opremanju vrhunskim medicinskim uređajima (magnetna rezonanca) i stvorila uvjete da izvrsni i vrhunski liječnici mogu dalje raditi, čuvati zdravlje naših Međimurki i Međimuraca, ali i dalje se usavršavati. No, lošim potezima Uprave i Osnivača veći dio napora je poništen i odlasci vrhunskih liječnika samo su dio problema.

Kao neprihvatljivo istaknuto je da tehničko osoblje mora ujedno obavljati poslove zaštitarskih tvrtki, da se u ŽB Čakovec zapošljavaju osobe u administrativnom sektoru dok kronično nedostaju medicinske sestre, njih najmanje 60-ak, kao i da se godišnje troši gotovo 800 tisuća kuna na privatnu pravnu tvrtku , dok sama bolnica zapošljava 4 pravnika.

Nadalje, troši se 120 000 kuna na kosilice i parkinge 2 milijuna kuna umjesto da se plate lijekovi. Nemoralno je i neozbiljno tražiti u jeku 2. vala pandemije COVIDOM 19 donacije za liječenje, a u isto vrijeme trošiti financijske resurse na izgradnju parkinga. U konačnici, nemoralno je i krajnje neljudski da se mimo postavljenih epidemioloških kriterija ravnateljstvo i administracija ŽB Čakovec procijepi protiv COVIDA19, a zdravstveni djelatnici i dio onih koji rade na COVID 19 odjelima nisu. Zloupotreba je ovlasti i položaja da se procijepe roditelji i poznanici uprave Županijske bolnice Čakovec.

U HDZ-u smatramo da je to potpuno neprihvatljivo..

HDZ Međimurske županije jednostavno traži od osnivača da, nakon što smjeni ravnatelja bolnice prema današnjoj odluci većine u Skupštini, zdravstvenim djelatnicima te ustanove osigura najbolje uvjete rada i daljnja usavršavanja za zdravstveni boljitak.

Posebno u situaciji uzrokovane korona virusom kada je gotovo 1.000 zaposlenih u ŽB Čakovec davalo puno više angažmana i svog znanja te praktični svakodnevni rizik svog zdravlja kako bi sačuvali zdravlje i živote drugih.

Klub vijećnika HDZ-a HDS-a

 u Skupštini Međimurske županije

Zlatko Horvat, predsjednik