HDZ i HDS oštro protiv župana Posavca: Ne stišava se „bura“ oko izbora ravnateljice u čakovečkoj ETŠ

Priopćenje za javnost Kluba vijećnika HDZ-a i HDS-a

U kuloarima se ne stišavaju komentari i reakcije na izbor ravnatelja u čakovečkoj Ekonomskoj i trgovačkoj školi. Razlog tome je što se župan Matija Posavec odlučio umiješati, na nedemokratski način, u izbor ravnatelja! Ljudi su to prepoznali, naročito oni koji nemaju veze s politikom.

Tako je na protekloj sjednici Skupštine Međimurske županije pitanje županu Posavcu postavio vijećnik HDZ-a Matija Žugec. Njega je, kao bivšeg učenika ETŠ-a, zanimalo koji su bili stvarni kriteriji prilikom odabira nove-stare ravnateljice, budući da se ignorirala volja velike većine zaposlenika.

Umjesto argumenata županov odgovor sastojao se od ponižavajućih rečenica i tvrdnje da je to odluka isključivo školskog odbora te kad bi ona bila drugačija, on bi je poštovao.

Da tome nije tako, argumentirao je vijećnik HDZ-a Igor Ivković, koji je ustvrdio da se upravo župan direktno umiješao u izbor ravnatelja, iako su djelatnici Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu velikom većinom odlučili smijeniti dosadašnju ravnateljicu. Djelatnici su nezadovoljni njezinim dosadašnjim radom i odlučili su dati podršku novom kandidatu za ravnatelja. „Vi ste se, župane, odlučili umiješati u izbor ravnatelja jer Vi bolje od velike većine djelatnika škole znate što je najbolje za istu. Pritom ste prekršili ne samo zakonske norme, već i moralne te demokratske standarde.

Demokratski standardi mjesnih odbora, općina, gradova, države i Europske unije nalažu da se u raznim odborima uvijek da mjesto i članovima iz oporbenih stranaka. Tako je bilo i u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu. Od 7 članova školskog odbora, 1 je bio iz oporbene stranke (HDZ). Kad ste vidjeli da su djelatnici ogromnom većinom protiv dosadašnje ravnateljice, a taj jedan član bit će presudan, vi ste na nedemokratski, nemoralan, nezakonit pa gotovo faraonski način smijenili jedinog člana iz oporbene stranke, dekretom, brzinom munje, samo 1 minutu prije početka sjednice školskog odbora.

Za kraj, vijećnik Igor Ivković upitao je župana zašto koristi članove oporbenih stranaka samo kao smokvin list te su dobri uvijek kada treba nešto besplatno odraditi ili izlobirati nešto u Zagrebu, a kad dođe konačno vrijeme za neke odluke onda ih bez razloga smjenjuje?

Umjesto bilo kakvog činjeničnog odgovora na pitanja oba vijećnika ili neki protuargument, čuli smo samo vrijeđanje HDZ-a i nabrajanje ustanova gdje ta stranka ima svoje čelnike.

Dakle, očito je da je pitanje oko izbora ravnatelja, odnosno ravnateljice, izazvalo popriličnu nervozu kod našeg župana Posavca pa njegovi odgovori nisu uopće imali veze s postavljenim pitanjem o Ekonomskoj i trgovačkoj školi.

Klub vijećnika  HDZ-a HDS-a  u Županijskoj skupštini