HDZ 4, SDP 4, Suverenisti, Kolakušić, Živi zid i Amsterdamska koalicija po 1 mandat u Europskom parlamentu

Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), nakon obrađenih 99,72 posto biračkih mjesta, na kojima je glasalo 1,101.051 birač (29,86 posto od upisanog broja birača u RH), najviše glasova osvojio je HDZ i imat će četiri mandata u Europskom parlamentu. Isti broj imat će i SDP, ali njihov četvrti mandat je ujedno i granični te će taj zastupnik čekati izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Po jedan mandat osvojili su Hrvatski suverenisti, Kandidacijska lista Mislava Kolakušića, Živi zid i Amsterdamska koalicija.

Prema preferencijskim glasovima, u EU parlament ulaze HDZ-ovi kandidati Karlo Ressler i Dubravka Šuica, koji su osvojili više od deset posto preferencijskih glasova, a slijede Tomislav Sokol i Željana Zovko.

Iz SDP-a ulaze, s više od deset posto preferencijskih  glasova, Tonino Picula i Biljana Borzan te Predrag Fred Matić i Romana Jerković po redoslijedu liste.

Ruža Tomašić  Zastupnica Hrvatskih suverenista jedina je osvojila i potrebne preferencijske glasove, kao i Mislav Kolakušić sa svojom listom. Na listi Živog zida više od deset posto preferencijskih glasova osvojili su Ivan Vilibor Sinčić i Branimir Bunjac, a više ih je osvojio Sinčić te bi on trebao ići u Europski parlament.

S liste Amsterdamske koalicije potreban postotak preferencijskih glasova osvojili su Valter Flego, Zoran Bahtijarević, Anka Mrak Taritaš i Krešo Beljak. S njihove liste u Europski parlament ide IDS-ovac Valter Flego.

Na naslovnoj fotografiji: Birački odbor u OŠ Mursko Središće

(DIP, foto, rt)