HDS Međimurja – HAC nema pravo naplaćivati punu cestarinu na relaciji Čakovec-Zagreb

HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA

PODRUŽNICA ZA MEĐIMURJE

Čakovec, Sl. 28-I/2018., 25. 05. 2018.

MINISTARSTVU POMORSTVA,

PROMETA I INFRASTRUKTURE

JAVNO PRIOPĆENJE

Temeljem Pravilnika o cestama, autocesete čine posebnu skupinu cesta s najmanje dva prometna traka u svakom smjeru i posebnim sigurnosnim elementima, što sveukupno sudionicima u prometu pruža i jamči osobitu sigurnost, mogućnost brzine do 130 kilometara na sat i optimalnu udobnost.

Međutim, unatrag dva mjeseca na našim autocesetama se vrše stalni popravci, uslijed čega se na tim relacijama uspostavlja posebna, privremena regulacija, kojom se brzina vozilima smanjuje na svega jednu trećinu, sigurnost se korisnicima bitno smanjuje, gubi se udobnost koju vozači imaju čak i na lokalnim cestama, pa korištenje ovih – brzih cesta, ne pruža korisnicima zajamčene uvjete.

Tijekom travnja i svibnja 2018. godine, na relaciji od Čakovca do Zagreba, takva renoviranja autocesete odvijala su se na čak šest odvojenih dionica, u duljini od više desetaka kilometara.

Svjesni smo da su ovakve građevinske intervencije na autocesetama neophodne i opravdane međutim, ne smatramo opravdanim ni pravičnim što se korisnicima autoceseta i u takvim okolnostima naplaćuje cestarina u punim iznosima.

Načela o međusobnim odnosima korisnika i ponuditelja usluge, vrlo jasno ukazuju na to da HAC ima pravo naplatiti cestarinu u punom iznosu samo u onom slučaju kada omogućuje korisnicima njihovo optimalno, kvaliteno i sigurno korištenje.

Korisnicima autoceste na relaciji od Čakovca do Zagreba, nepravično se naplaćuje puna cijena usluge korištenja autoceste, a informacije o ograničenjima i uskrati proklamiranih usluga su najčešće netočne, površne ili uopće nisu najavljene.

Kretanje cestama kroz uobičajene zapreke, korisnici ionako preplaćuju kroz cijenu obveznih cestarina kod registracije vozila, kroz stalan i neopravdan rast cijena motornog goriva i kroz druge oblikle prinudnih fiskalnih i parafiskalnih davanja.

Hrvatske autoceste nemaju pravo od korisnika autocesta naplaćivati usluge koje nisu u mogućnosti pružati.

Međimurski demokršćani traže od Hrvatskih autocesta da se HAC one usluge, koje korisnicima ne pruža, ne naplaćuju.

Za Hrvatsku demokršćansku stranku

Područje za Međimursku županiju,

Franjo Cimerman st. glavni tajnik