Hasanbegović: Hoćete li poništiti odluku bivše pomoćnice Kralj o uvođenju filma “Dnevnik Diane Budisavljević” u škole?

Pitanje zastupnika Zlatka Hasanbegovića ministru znanosti i obrazovanja, Radovanu Fuchsu, odnosilo se na uvođenje filma “Dnevnik Diane Budisavljević u školski kurikul na mala vrata “.

“Kao što vam je poznato, možda i nije, pomoćnica vaše predšasnice, gospođa Lidija Kralj-Algebra,
2. lipnja ove godine velikodušno je prihvatila molbu naše ugledne sineastice, gospođice Dane Budisavljević, i izdala pisanu suglasnost za prikazivanje i tumačenje filma „Dnevnik Diane Budisavljević“ u osnovnim i srednjim školama,” podsjetio je kolege Zlatko Hasanbegović.

Komentirao je kako je u historiografskom smislu, što je jedino relevantno za uvođenje u nastavu povijesti, proizveden, kako kaže, osrednji i dosadan, klišeizirani, protudokumentarni filmski pamflet koji nije u skladu s utvrđenim povijesnim činjenicama.

“U mnoštvu poluistina, laži i besmislica, koje bih satima mogao povjesničarski secirati, tek jedan primjer. U filmu je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac opisan kao kukavica i kolebljivac koji pilatovski pere ruke te označen kao, citiram, filmski dijalog: ‘ispovjednik upravitelja jasenovačkog logora, što je parafraza mudrosti Aleksandra Vulina o Stepincu kao „ustaškom vikaru’.
Ministre Fuchs, moje pitanje glasi: hoćete li i kada poništiti odluku bivše pomoćnice Kralj, a ako nećete, molim vas da mi odgovorite koji je interes hrvatske države u školsku nastavu presedanski uvoditi klišeizirani protudokumentarni filmski pamflet čiji su protuhrvatski promidžbeni potencijal, osim notornog HAVC-a, prepoznali i financijski dotirali i Vučić-Vulinov državni Filmski centar Srbije, za neupućene, srpski HAVC”, konstatirao je Hasanbegović.

Marja Čolak

VIDEO:

Hasanbegović o "Dnevniku Diane Budisavljević"

Pitanje zastupnika Zlatka Hasanbegovića ministru znanosti i obrazovanja, Radovanu Fuchsu, o uvođenju na mala vrata u školski kurikul filma "Dnevnik Diane Budisavljević".Ministre Fuchs, moje pitanje glasi: hoćete li i kada poništiti odluku bivše pomoćnice Kralj, a ako nećete, molim vas da mi odgovorite koji je interes hrvatske države u školsku nastavu presedanski uvoditi klišeizirani protudokumentarni filmski pamflet čiji su prototuhrvatski promidžbeni potencijal, osim notornog HAVC-a, prepoznali i financijski dotirali i Vučić-Vulinov državni Filmski centar Srbije, za neupućene, srpski HAVC.

Objavljuje Domovinski pokret u Srijeda, 16. rujna 2020.