Hajduković: Skupo li je ribič biti!

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković ukazao je u srijedu na apsurde u aktualnom Zakonu o slatkovodnom ribarstvu te iznio prijedloge za poboljšanje položaja rekreativnih ribiča.

Cijena rekreacijskog ribolova prohibitivna

 „Nevjerojatno je koliko je skupo i komplicirano biti ribič u Hrvatskoj. Na primjer, u Osijeku za ribički ispit, identifikacijsku ispravu ribiča, godišnju dozvolu i člansku iskaznicu morati ćete izdvojiti 127 eura. S tom dozvolom nećete moći riboloviti ni u kojem drugom području osim u onom za koje je dozvola kupljena od pripadajućeg ovlaštenika ribolovnog prava. U Osječko-baranjskoj županiji ima 6 ovlaštenika, a u cijelog Hrvatskoj 127. Ako želim loviti izvan Osijeka, primjerice prijeći s druge strane Drave, to će me veselje koštati dodatnih 80€. Skupo li je ribič biti!“ – naglasio je Hajduković.

Ministarstvo poljoprivrede ne reagira

 Situacija je u najmanju ruku kaotična, a s obzirom na to da se Ministarstvo poljoprivrede oglušuje na pozive za promjenom, Hajduković je najavio kako će u saborsku proceduru poslati izmjene i dopune Zakona o slatkovodnom ribarstvu.

Jedna dozvola za sve tekućice, smanjiti broj ovlaštenika i razgraničiti sportski i rekreativni ribolov

 Socijaldemokrati će stoga predložiti da se kupnjom jedne ribolovne dozvole omogući rekreativni ribolov na svim otvorenim vodama, odnosno tekućicama u Republici Hrvatskoj. Dosta je birokratizacije, komplikacija i debele naplate uživanja nečeg što bi trebalo biti zajedničko dobro. Zatvorene vode (jezera, ribnjaci, bajeri) ostale bi u zasebnom režimu jer ih treba održavati, poribljavati itd.

Nadalje, najmanje područje ovlaštenika ribolovnog prava mora biti županija jer je trenutni broj ovlaštenika neodrživ i neefikasan te se prelama preko leđa rekreativaca. Time bi se broj ovlaštenika s postojećih 127 smanjio na 21.

Također, potrebno je jasno razgraničiti sportski i rekreativni ribolov. Ribolovni i športsko ribolovni savez okupljaju posve drugačije ljude s drugačijima željama i prioritetima, a rekreativci trenutno plaćaju troškove natjecanja, suđenja i drugih troškova koji idu uz profesionalni sport.

Nameti rekreativcima nelogični i nepravedni

 „Nedopustivo je da rekreativni ribolovci financiraju sportski ribolov. Takvo što ne postoji niti u jednom sportu, stoga je i u ovome potrebno napraviti jasno razgraničenje i osloboditi rekreativce svih nepotrebnih nameta. Predloženim izmjenama i dopunama Zakona ispravili bi nepravedno i nelogično ubiranje nameta od rekreativnih ribolovaca i omogućili da legalno i bezbrižno idu u ribolov.“ – zaključio je Hajduković.

Socijaldemokrati