Gradsko vijeće: Grad Mursko Središće poslovao odlično u 2018. godini s viškom od 2.723.012,87 kuna

U četvrtak, 04.04.2019. održana je 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće s vrlo opsežnim Dnevnim redom, a trajala je puna tri sata. Sjednica je započela prisegom Martine Cimerman Teljega (MDS) koja je u Gradsko vijeće ušla umjesto Gorana Dobranića te obaviješću koju je dao predsjednik Gradskog vijeća temeljem upućene zamolbe vijećnice Franciske Vida – Živi zid da obavijesti Gradsko vijeće da želi izaći iz Kluba i Koalicije s oporbenih vijećnika (SDP,HSU,HL) jer je, kako navodi u svojoj zamolbi, u nju stavljena pod veoma čudnim okolnostima te se želi ograditi od takve koalicije.

Na aktualnom satu bilo je dosta pitanja jedno od tih bilo je i zbog stalnih problema s javnim wc-om koje je uputio predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić te je gradonačelnik dao nalog službama da se žurno ugradi videonadzor iako smatra da on tu ne spada jer ionako snima samo vanjski prostor i ne može poslužiti kao dokaz za vandalske radnje unutar wc-a. Gradonačelnik je naglasio da je rješenje u promjeni svijesti ljudi, a također se referirao i na stalne objede, klevete i laži koje se šire putem društvenih mreža te komentiranje članaka na portalima te je jedan takav vrlo uvredljivi s puno kleveta i laži i pročitao naglasivši da će dobro razmisliti o pravnim posljedicama za one koji to pišu. Oporbeni klub vijećnika ogradio se od toga i također izrazio svoje nezadovoljstvo zbog takvih napisa.

Na stolu je vijećnike čekalo Pismo o želji za suradnjom između Grada Ozlja i Grada Mursko Središće te je gradonačelnik objasnio da je već odrađeni jedan sastanak s vodstvom Grada Ozlja, a obzirom što ih vežu mnoge niti moguća je vrlo uska suradnja pa i bratimljenje. Potpredsjednik Gradskog vijeća Kristijan Antolović postavio je pitanje oko jednosmjenske nastave u Osnovnoj školi Mursko Središće, a gradonačelnik je odgovorio da je još 2017. godine s županom dogovoreno da se naprave projekti dogradnje jer su oni temelj za bilo kakve daljnje akcije. Gradonačelnik je rekao da vjeruje da će župan ispuniti svoje obećanje. Baš zato je u tu svrhu Grad i svojedobno napravio projekte vrtića, zone, doma u Peklenici kako bi iste mogao aplicirati u fondove i ministarstva.

Vijećnik Marko Strojko pitao je što se radi u etažnoj jedinici Centra za kulturu i hoće li tu biti kockarnica na što je gradonačelnik odgovorio da su uputili službeni dopis vlasniku, ali nisu dobili odgovor već su u razgovoru s izvođačem radova saznali da se prostor uređuje u nekakve ugostiteljske namjene. Obzirom što je riječ o privatnom i etažiranom prostoru Grad nema nikakvih ingerencija nad sadržajem koji će tu biti i u pravilu za unutrašnja uređenja nije potrebna građevinska dozvola, a temeljem toga Grad nije ni stranka u postupku kao vlasnik susjedne etažne jedinice. Za samo otvaranje lokala opet nije nadležan Grad već druge službe. Rješenje ovog problema bilo je vrlo jednostavno jer je prijašnji vlasnik Modeks ponudio otkup Gradu 2006. godine međutim tadašnja gradska vlast to nije prepoznala kao nužno i potrebito i tako danas, 13 godina kasnije, je ovo realna i stvarna situacija. Upravljanje javnim prostorom i centrom grada je vrlo važno i stoga je najbolja zaštita  vlasništvo upravo stoga je Grad i nedugo kupio bivšu klaonicu mesnice Hoblaj kako bi se javni prostor zaštitio od nekih budućih neželjenih posljedica i sadržaja. Vijećnik Strojko također je pitao što je s obnovom zgrade DVD-a u Murskom Središću „zgrada DVD-a temeljem dobivenog projekta od 450 tisuća kuna ide u kompletnu obnovu te je dani nalog stručnim službama da pomognu DVD-u u raspisivanju pozivnog natječaja“.

Vijećnica Ksenija Flac postavila je pitanje o širokopojasnom internetu gdje je Grad nositelj projekta za Grad Mursko Središće i nekoliko gornje međimurskih općina čime bi stanovnici dobili brzi Internet. Studija je gotova, trenutačno je na kontroli u HAKOM-u i ako bude pozitivno ocjenjena ide prijava u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Također je vijećnica Ksenija Flac upitala što je s mobilni signalom u Peklenici i Križovcu obzirom što se mnogi žale, a pogotovo učenici, studenti i poduzetnici. Gradonačelnik je odgovorio da je početkom ove godine T-com našao odgovarajuću poziciju van naselja u blizini groblja, a koja odgovara tehničkim i urbanističkim uvjetima te je s privatnim vlasnikom sklopljeni ugovor, rade se projektna dokumentacija i vjerojatno bi još ove godine mještani Peklenice, Križovca i ostalih bližih mjesta trebali dobiti 4G mrežu.

Vijećnik Jurica Mesarić pitao je gradonačelnika što je s kino predstavama te kada će novoizgrađena sjenica na šetnici biti u funkciji. Gradonačelnik je odgovorio da se kino predstave nakon 15 godina vraćaju u Kino Rudar idućeg vikenda, a za sjenicu će biti raspisani javni poziv za sadržaj prodaje sladoleda i slastica.

Vijećnik Dragutin Stojko iz Hlapičine pitao je što je s aglomeracijom i postoji li mogućnost očuvanja hlapičanskog vodovoda. Gradonačelnik mu je odgovorio da je aglomeracija već trebala krenuti ali se zbog stalnih žalbi odgađa početak radova međutim uvjereni je da će ubrzo doći do razrješenja ove situacije i početka radova te da će učiniti sve da se hlapičinski vodovod sačuva za mogućnost nekakvog korištenja iako će se mještani morati spojiti zbog aglomeracije i na gradski vodovod.

Vijećnik Tomislav Korbelj izrazio je svoje nezadovoljstvo sadržajem objava Muralist-a, a gradonačelnik je komentirao da svoje nezadovoljstvo mora izraziti medijima koji nešto pišu ako nije time zadovoljan.

Vijećnica Renata Kovačić upitala je što je s postavljanjem ležećih policajaca i nadzorne kamere za mjerenje brzine, gradonačelnik je odgovorio da obzirom što kreće aglomeracija treba biti vrlo oprezan u bilo kakvim radnjama na prometnicama da se danas ne bi nešto postavilo, a sutra to iskopalo van i na taj način radilo bespotrebne troškove, a da bi kamera trebala biti uskoro postavljena te će javnost svakako biti obavještena o tome.

Vijećnik Miroslav Ikodinović postavio je pitanje je li moguće da se djeca i u samom gradu voze autobusima u školu. Odgovor gradonačelnika bio je da je to u ingerenciji osnivača – Međimurske županije te da će se uputiti službeni upit Osnovnoj školi Mursko Središće.

Vijećnica Franciska Vida postavila je pitanje tko je zaduženi za čišćenje smeća u Sitnicama i uz glavnu prometnicu. Gradonačelnik je odgovorio da isti oni koji su smeće nabacali te je tako bila ovih dana akcija čišćenja svih koji tamo žive i primaju socijalnu pomoć. Vijećnica Vida također je upitala koliko iznosi jednokratna pomoć za potrebite te zašto ne dobivaju bonove za Uskrs oni koji nemaju nikakva primanja. „Jednokratna pomoć iznosi 800,00 kuna, dodjeljuje se ako je hitno – odlukom gradonačelnika, a ako nije – odlukom Socijalnog vijeća, a bonovi su za umirovljenike s manjim mirovinama dok oni bez primanja svoja prava ostvaruju putem socijalne skrbi.“.

U opsežnom dnevnom redu bila su financijska izvješća vrtića i knjižnice, a zaključak je da obje ustanove posluju dobro. Također je usvojeno izvješće o provedbi plana gospodarenja otpadom, izvješće o radu gradonačelnika, donesena je odluka o zaduženju od 635 tisuća kuna s kamatom od 2% za promjenu javne rasvjete po svim naseljima, a kredit će se vraćati iz uštede potrošnje električne energije. Usvojen je Zaključak o popisu imovine, imenovan je Odbor za javna priznanja kojeg čine Zvonko Vrtarić, Miljenko Cmrečak, Stanislav Stojko, Gordana Šoltić, Kristijan Antolović, Juraj Zadravec, Franjo Sobočan te Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda kojeg čine Miljenko Zobić, Dragutin Stojko i Miljenko Štefanić. Jedna od važnijih točaka bila je Odluka o usvajanju godišnjeg izvršenja proračuna gdje je gradonačelnik iznio da je rezultat poslovanja za 2018. godinu jako dobar s ostvarenim viškom u iznosu od 2.723.012,87 viška na kraju izvještajnog razdoblja. Prihodi su bili u izvršenju 101,20%, a rashodi 90,68% te je zaključak da je poslovanje i da su financije Grada u vrlo održivom stanju. Višak se čuva za završetak nadolazećih velikih projekata. Važne točke su još bile rebalans proračuna, a koji će se zbog važnosti i opsežnosti objaviti u izdvojenom članku.

(GMS, foto: Tin Tomanić)