Gradski vijećnici jednoglasno potvrdili projekt obnove zgrade DVD-a Mursko Središće

Jučer 30. srpnja održana je 8. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće. Kako je na početku rekao predsjednik Vijeća Zvonko Vrtarić, posljednja sjednica je održana prije tri tjedna pa bi se ova mogla smatrati kao izvanredna i neplanirana te na njoj neće biti uobičajenog aktualnog sata i neće se usvajati zaključci sa sedme sjednice već će se to uraditi na devetoj.

Na dnevnom redu bila je samo jedna točka dnevnog reda i to:

 Prijedlog Odluke predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave o suglasnosti za provedbu ulaganja na području jedinice lokalne samouprave unutar Mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014 – 2020 – projekt obnove zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mursko Središće

Vrtarić je još rekao da su se materijali za sjednicu izrađivali do 16 sati, dakle bili su gotovi samo sat prije njena početka, a sve u svrhu da bi mogli među prvima aplicirati za ova sredstva.

Gradonačelnik Dražen Srpak također se ispričao na žurnosti jer kako je kazao, ne želimo propustiti taj vlak, a radi se o milijun i pol kuna za DVD Mursko Središće. Zašto? Grad je naime već imao u provedbi mjeru izgradnje dječjeg vrtića, a kada si u toj mjeri ne možeš se više javiti. U planu je bila izgradnja tribina i svlačionica na stadionu NK Rudar, ali se od toga odustalo jer je vjerojatnost prolaska bila minimalna. Imali smo pripremljenu dokumentaciju obnove prve zgrade gdje se nalazi policija i mirovinsko i to za energetsku učinkovitost, a omjer učešća bio je 60:40, dok je ovdje 90:10, a bio bi 100% da nismo ušli u 5. skupinu. Tamo su u obzir došli samo prozori, fasada i slično, a ovdje je ipak opširnije. Ako ovo prođe, vatrogascima će 10% dati Grad kao donaciju od poreza.

Na njega se nadovezao Josip Sršan koji je objasnio da se radi o ulaganju u čitav kompleks svih zgrada na tom mjestu pa će tako prva dobiti fasadu, krovište, električne instalacije, unutrašnje uređenje itd. Druga zgrada u kojoj su Murs Ekom i urbanizam dobiva instalacije i stropove, a treća, ona DVD-a, toplinsku fasadu, kompletno uređenje sale, keramiku, rasvjetu, razglas i kompletni inventar. Za taj čitav kompleks radi se o ukupnim sredstvima od 1.460.000,00 kuna.

Milorad Pilipović upitao je da li „ide i nova deka“ na salu, jer ako ide onda bi se, danas-sutra, moglo raditi i nešto iznad nje.

Sršan mu je odgovorio da se deka ne izvodi, radi se novi spušteni krov i izolacija od 20 cm, na što je gradonačelnik dodao da je sve to usaglašeno s DVD-om. Pilipovića je zanimalo još namjerava li se zaposliti domar, što je bila i njihova želja (i on je vatrogasac) na puno radno vrijeme i tko će ga plaćati, DVD ili Grad? Kako ovo pitanje nije spadalo u dnevni red, već u kasnije odluke koje će se donositi ako projekt prođe, odgovor nije bio definiran.

Renatu Kovačić zanimalo je zašto nije priložen isprintani troškovnik? Zato jer u ovoj fazi on nije potreban, odgovorio je Srpak, već samo visina ulaganja, a nakon toga sve ostalo. Također je rekao da ne vidi smisao pitanja vijećnice Kovačić, jer investitor je DVD Mursko Središće, a ne Grad Mursko Središće. Uostalom takvi su propisi da lokalna samouprava na čijem se području ide u ulaganje mora donijeti samo odluku. Kovaćić je na kraju konstatirala da bi ipak trebali imati sve relevantne podatke na što joj je Srpak odgovorio da ih ima.

Od 15 članova Vijeća sjednici je prisustvovalo njih 13 pa se prišlo glasovanju. Prijedlog Odluke jednoglasno je prihvaćen, nitko nije bio suzdržan niti protiv što znači da su vatrogasci ujedinili vijećnike bez obzira na stranke kojima pripadaju, jer opći interes je ipak iznad svega i tu su vijećnici pokazali zrelost i da im je cilj boljitak grada, a na kraju tko bi i zašto bio protiv vatrogasaca?

(tekst i foto R. Tomanić)

rhdr