GRADSKI SDP U AKCIJI „OMILJENI CVIJET ANE RUKAVINE“

Danas je diljem Hrvatske pa tako i u Murskom Središću održana humanitarna akcija „Omiljeni cvijet Ane Rukavine“. U organizaciji gradskog SDP-a i Socijaldemokratskog foruma žena aktivisti predvođeni predsjednikom Mariom Nererom dijelili su građanima ispred robne kuće tulipane, omiljeni cvijet Ane Rukavine. Dobrovoljni prilog koji je skupljen upotrijebiti će se za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži.

Ana Rukavina rodila se u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i Centar za kulturu u Križanićevoj ulici. Studirala je novinarstvo na Fakultetu  političkih znanosti, gdje je diplomirala 12. listopada 2001. godine. Radila je u gradskoj rubrici Vjesnika od ožujka 2002. Kasnije se preselila u Šibenik, gdje se udala i nastavila raditi kao dopisnica Vjesnika.

Sredinom 2005. godine dijagnosticirana joj je leukemija.. Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru i počela se oporavljati, da bi se u listopadu 2006. bolest vratila. Napisala je dirljivo pismo o svojim tegobama, moleći za pomoć u liječenju, jer je postojala mogućnost da ode na terapiju u SAD. Njeno pismo jako se brzo proširilo po internetu i drugim medijima te je velik broj ljudi ponudio pomoć.

 

 Željela je usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Umrla je 26. studenog 2006. u 29. godini života. Nakon njene smrti, osnovana je „Zaklada Ana Rukavina”, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je „Želim život”.

 

Ana Rukavina posmrtno je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski,  a Zakladi Ana Rukavina dodijeljena je Povelja Republike Hrvatske za promicanje humanitarnih vrijednosti, poticanjem aktivnosti za osnivanje i rad Registra dobrovoljnih davatelja koštane srži i Banke matičnih stanica

Djelovanjem Zaklade broj upisanih u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, povećan je s početnih 150 na 37.831 građana. (rt)

ana 1