Grad Mursko Središće već godinama uvodi nove demografske mjere

Uskoro će biti objavljeni rezultati najnovijeg popisa stanovništva u kojem će se iščitati rezultati velikih promjena unatrag posljednjih desetljeća, od kojih je u zadnjih 10 godina najvažnije priključenje Europskoj uniji, jednoj od najjačih gospodarskih zajednica svijeta. Iako je riječ o geopolitičkim trendovima i trendovima u stilu života ljudi zapadne civilizacije koje je nemoguće zaustaviti na lokalnoj razini, Grad Mursko Središće svake godine ustraje na novim mjerama ne bi li se mladi zadržali.

Pokrenut je čitav niz socijalnih i demografskih mjera kako bi se u okviru mogućnosti utjecalo na pozitivne demografske trendove. Tako je i nedavno gradonačelnik predložio, a na prvoj sjednici Gradskog vijeća se treba potvrditi povećanje doprinosa za svako prvo i drugo novorođeno dijete s dvije i pol na tri, odnosno s pet na šest tisuća kuna.

Ukupni iznos za gradnju ili kupnju nekretnine svake se godine povećava, što znači da raste broj onih koji ostaju ili doseljavaju, a otvaranjem prostora u proračunu planira se i povećanje iznosa pojedinačne potpore. Novi dječji vrtić i visoki predškolski standard zahvaljujući uspješnom provođenju projekata iz eu fondova provode se uz jednu od najnižih cijena u županiji. Grad namjerava aplicirati i dogradnju vrtića, za što je već spremna i dokumentacija.

Od 2021. kalendarske godine uveden je i besplatni školski obrok za svu osnovnoškolsku djecu s područja Grada Mursko Središće. Tu su i jednokratne pomoći za srednjoškolce, studente, kao i studentski krediti. Iznosi za te mjere također svake godine rastu. Indirektna ulaganja kroz udruge koje se bave mladima, poput različitih sportskih i kulturnih koje djeluju na području Murskog Središća, iznose i najveći ukupni iznos ulaganja u udruge. Ista je stvar i s infrastrukturom kojom se koriste djeca i mladi. Tu je još i niz drugih, „sitnijih“ mjera, poput besplatnih bilježnica, slikovnica i ostalih vrtićkih i osnovnoškolskih potrepština. Grad Mursko Središće nije osnivač osnovne škole, ali redovito ulaže napore kako bi se ostvarilo proširenje škole i jednosmjenska nastava, kako kroz iniciranje prijave projekta dogradnje kod osnivača, tako i s nadležnim državnim tijelima koja provode natječaje.

I to nipošto nije kraj. Kakvi god rezultati popisa bili, na demografskim i socijalnim mjerama Grad Mursko Središće će ustrajati, jer demografske mjere se i nazivaju sporima i ulaganje su u budućnost, a nipošto ne smiju biti u cilju političkog marketinga. Sva relevantna istraživanja i ukazuju da je promjena negativnih demografskih trendova, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, najveći izazov za nadolazeća desetljeća.

GMS