Grad Mursko Središće: Online sastanak partnera na projektu Energy tour

Izvanredne okolnosti traže izvanredne mjere i danas je umjesto predviđenog partnerskog sastanka u Murskom Središću održana video konferencija. U multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu „Rudar“ gradonačelnik Dražen Srpak sa suradnicima i konzultantima održao je sastanak s mađarskim partnerima na temu provedbe projekta Energy tour. Osim predstavnika Grada Murskog Središća, na video konferenciji sudjelovali su i predstavnici Općine Lovászi kao vodećeg partnera, predstavnici Grada Lenti i Općine Gosztole kao partnera na projektu te predstavnici HU-HR Zajedničkog tajništva u Budimpešti.

Projekt prekogranične suradnje započeo je s provedbom 1. rujna, a Grad Mursko Središće provodi već intenzivna istraživanja povijesti rudarstva i naftaštva, prikupljanje podataka i slaganje priče za koncept dviju interpretacijskih točaka koje su najvažniji dio za Mursko Središće – Spomen dom rudarstva i Spomen park naftaštva. Već sljedeće godine bit će sprovedena javna nabava i Grad Mursko Središće bit će obogaćen za ozbiljan turistički proizvod. Osim uređenja navedenih destinacija, Grad Mursko Središće izdat će i prateću monografiju koja će obraditi problematiku naftaštva i rudarstva.

Ukupna vrijednost projekta je 762.094,00 eura, dok je udio koji otpada na Mursko Središće 294.150,00 eura. Od ukupne vrijednosti 85% je financirano europskim sredstvima, dok 15% partneri financiraju sami.

(GMS)