Grad Mursko Središće: Naknada za drugo dijete 5 tisuća kn, a poticaji za kupnju stana/kuće ili dogradnju do 15 tisuća kn

Na 12 sjednici Gradskog vijeća održanoj 04.04.2019. (četvrtak) jedna od važnijih točaka bila je i I. izmjene i dopune proračuna Grada Mursko Središće za 2019. godinu pa tako proračun nakon njih iznosi 63.325.000,00 kuna što je povećanje za 5.790.000,00 kuna. I. izmjene najvećim djelom su zbog zamjene javne rasvjete u Murskom Središću koji projekt je privedeni kraju, a koji je bio sastavni dio proračuna u 2018. godini ali nije bilo realizacije pa je ta stavka sada ugrađena u proračun 2019. godine.

Također će se refinancirati postojeći krediti s puno povoljnijom kamatom, a koja fiksno iznosi 1,5%. Iznos refinanciranja je 4.786.000,00 kuna, a na povoljnijoj kamati uštediti će se gotovo pola milijuna kuna.

Ovim I. izmjenama također se omogućava povećanje naknada za novorođenčad pa će tako od sada naknada za prvo dijete umjesto 1.000,00 kuna iznositi 2.500,00 kuna, a za drugo dijete umjesto 1.000,00 biti će 5.000,00 kuna dok će za svako slijedeće iznositi 1.000,00 kuna. Dosad je tako recimo za dvoje djece bilo isplaćeno 2.000,00 kuna, a sada će to biti 7.500,00 kuna što je povećanje od 375%, a za recimo troje djece do sada je bilo 3.000,00 kuna, a sada će to biti 8.500,00 kuna što je povećanje od 283% te vjerujemo da će biti od velike pomoći roditeljima. Čim se Odluka objavi u Službenom glasniku ista će se moći primjenjivati te će se ujedno Odluka o visini naknade za rođenje djeteta objaviti i u medijima kako bi roditelji bili upoznati s uvjetima korištenja.

Ovim izmjenama također se omogućava poticanje kupnje i gradnje prve nekretnine za mlade obitelji do 40 godina, a te mjere u zavisnosti od toga je li prebivalište na području grada Mursko Središće dulje od dvije godine ili manje iznose 15 ili 10 tisuća kuna. Odluka će se također objaviti u medijima nakon objave u Službenom glasniku kako bi potencijalni korisnici utvrdili imaju li pravo na njih.

Obzirom što nije bilo ni jedne prijave za sufinanciranje dnevnog boravka starijih u domovima za starije i nemoćne ta stavka se ukida, a ta sredstva se ovim izmjenama koriste za kupnju analizatora krvi za potrebe tri ambulante u Murskom Središću, a što će omogućiti da liječnici kod bolesnih stanja mogu u roku od dvije minute dobiti nalaze kompletne krvne slike, CRP-a i još nekih vrlo važnih nalaza u hitnim stanjima, a što je izuzetno važno za malu djecu, starije osobe i kod težih hitnih stanja, rezultat se dobiva ubodom u prst iz nekoliko kapljica krvi jer se radi o vrlo sofisticiranim uređajima.

Grad će financirati i reagense pa će tako te pretrage za pacijente biti besplatne. Duže vrijeme postoji želja mladih za postavljanjem tzv. Uličnih sprava za vježbanje pod nazivom Street work out te se tako ovim izmjenama osiguravaju sredstva za to, radovi su već počeli, a lokacija postavljanja je na šetnici u „Frgofu“ u neposrednoj blizini zvonika Svete Barbare. U zavisnosti od interesa i samog korištenja u budućnosti će se takve sprave eventualno postaviti i po naseljima.

Na inicijativu udruge Serjojnske mame i bebe na igralištu kraj šetnici kod Beach bara ovim izmjenama osigurana su sredstva za postavljanje klupice za dojenje i prematanje te će ista u najkraćem vremenu i biti postavljena.

Obzirom što smo postali Grad – prijatelj djece moramo postaviti table koje to označavaju te je ta stavka također sada ugrađena u proračun za 2019. godinu. Grad Mursko Središće sufinancira asistente za djecu i u školama, a i po potrebi u drugim sličnim udrugama koje se bave tretmanima za djecu u vidu logopeda, rehabilitatora,… pa se tako ovim izmjenama također povećava stavka sufinanciranja za MURID.

Bilo je još nekih manjih tehničkih poslagivanja stavki. Prve izmjene i dopune proračuna Grada Mursko Središće za 2019. godinu usvojene su sa većinom od 8 glasova ZA dok ih oporbeni blok nije podržao te je bio suzdržan.

(GMS, foto: Tin Tomanić)