GRAD MURSKO SREDIŠĆE IMA VIZIJU I ZNANJE KAKO JU PRETVORITI U STVARNOST!

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Miljenko Cmrečak svojim je dirljivim i veoma emotivnim govorom otvorio svečanu sjednicu povodom proslave Dana Grada. Fokus njegovog izlaganja bila je dvorana u kojoj su sve stolice bile popunjene građanima i visokim gostima. Iako još nedovršena, bivša zgrada kina Rudar polako se od ružnog pačeta pretvara u prekrasnog labuda koji će biti ponos grada kao novi Centar za kulturu.

05

„Nakon 12 dugih godina, veoma sam sretan i ponosan što smo ovo zdanje uspjeli revitalizirati. Naš grad to zaslužuje jer sve nas, pa tako i mene, ova dvorana podsjeća na prve filmove, prve ljubavi, prve predstave. Grad nije grad ako nema jedan objekt ovakvog sadržaja, bez njega je nepotpun i nedorečen. Sada će naša kultura koja je svih tih godina djelovala u neadekvatnim prostorijama i objektima imati svoj Dom što će omogućiti njen daljnji razvoj na jednom puno višem nivou. Želimo da svaki mjesec ovdje imamo predstave, filmove i kulturna događanja “, rekao je Miljenko Cmrečak.

10

Gradonačelnik Dražen Srpak čijom se tvrdoglavom upornošću svečana sjednica održala u ovoj dvorani, na čemu mu je priznanje odao i ministar Darko Horvat, u svome govoru više se osvrnuo na do sada realizirane i buduće planove.

11

„Ono što je učinjeno se vidi, rekao je gradonačelnik, a sada pred svima najavljujem izgradnju novog dječjeg vrtića, dovršenje ovog Centra za kulturu, uvođenje jednosmjenske nastave u osnovnoj školi, dobivanje srednje škole, kupnju Spomen doma rudarstva od tvrtke Team koja se nalazi u stečaju, otvaranje Doma za dnevno zbrinjavanje starijih osoba i ono najvažnije, uvođenje u život gospodarske zone Brezje”. Posebno je naglasio potrebu izgradnje novog mosta i zaobilaznice čime bi se riješio problem kamionskog prometa jer mjesečno gradom prođe i do 18 tisuća kamiona.

“Mi kao gradsko vodstvo imamo viziju no ono što je najvažnije, znamo kako ju pretvoriti u stvarnost. Za sve ove planove, a i one koje nisam spomenuo trebati će nam 10 godina, a  naravno da u realizaciji svega navedenoga očekujem pomoć od Županije kao i od našeg ministra u Vladi Republike Hrvatske Darka Horvata.“

09

Ministar Darko Horvat pozdravio je sve prisutne i obećao svaku pomoć koja će biti potrebna, jer kako je naveo, Mursko Središće to zaslužuje.

„Koliko ste uporni u ostvarivanju svojih ciljeva dokazuje i ova dvorana. Kada mi je Srpak prije mjesec dana rekao da će se svečana sjednica održati u njoj, nisam mu povjerovao jer je sve još izgledalo kao ruševina, no on me je demantirao i time dokazao da je sve moguće kada se hoće. Mursko Središće je najsjeverniji grad u Hrvatskoj, ulazna vrata u Lijepu našu te stoga zaslužuje našu punu pažnju koju će svakako i dobiti“, završio je ministar obrta i malog poduzetništva.

15

Zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović istaknuo je doprinos Središćanaca u Domovinskom ratu posebno spomenuvši zaustavljanje tenkova u našem gradu. Time su Središćanci pokazali koliko vole svoju domovinu Hrvatsku, ali i susjede Slovece kojima je tada prijetila velika opasnost od kolone oklopnih vozila koju je narod zaustavio svojim tijelima. Naveo je i još jedan primjer velike ljubavi za svoj grad , a to je bila poplava 2014. godine kada su tisuće Središćanaca stale u obranu od vodene stihije koja je oborila sve rekorde u visini vodostaja u povijesti.

08

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni uzvanici, kako oni iz političkog, tako i iz gospodarskog života Hrvatske, Slovenije i Mađarske. U kulturnom dijelu programa sudjelovao je zbor KUD-a Mura i Mirko Švenda-Žiga.

02

Na svečanoj sjednici uručile su se nagrade i zahvalnice zaslužnim pojedincima i poduzećima. Nagrade Grada primili su Motel Ilonka, Rajko Tomanić, Zlatko Rihtarec, Marina i Vlado Hoblaj, Društvo žena Mursko Središće, Đuro Varšić posthumno i dr. Biserka Goričanec koja se u ime nagrađeni zahvalila Gradu. Zahvalnice Grada dodijeljene su portalu Muralist, Tinu Tomaniću, Boženi Levačić, Klari Glavina, Josipu Jambrošiću, Mariji Horvat, Josipu Robu posthumno i poduzeću Tekeli projekt inženjering.

03

Nakon svečanog dijela sjednice u dvorani je održan domijenak uz druženje građana i njihovih gostiju.

(R. Tomanić, foto Tin Tomanić, A. Jurak)

13

01

04

07

06

14